10 najbardziej odżywczych owoców - jedz je na diecie

10 najbardziej odżywczych owoców - jedz je na diecie

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Niewiele okazuje się rzeczy, które mogą równać się ze słodyczą zerwanej właśnie z krzaczka truskawki czy z 1 kęsem dojrzałego arbuza, który zawsze ścieka po podbródku odświeżającą strużką soku.  Ale owoce to coś dość więcej, niż jedynie pyszny odczucie smakowe. Ich bogactwo w wit. A i C, kwas foliowy i inne odżywcze produkty pomagają zapobiegać chorobom i zawałom serca, pewnym typom nowotworów, a nawet utracie wzroku, ; pomagają kontrolę ciśnienie krwi i regulację poziomu choresterolu. Żadne preparaty dostępne w aptekach nie dostarczą organizmowi tego, co dojrzewające w słońcu owoce – jedynie kombinacja witamin, błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy właściwa owocom najskuteczniej ochrania nasze zdrowie. Wszystkie owoce wpływają dobroczynnie na zdrowie i samopoczucie, ale niektóre z nich okazują się szczególnie zasobne w odżywcze produkty i w znacznym nasileniu niż inne chronią nasze organizmyz przed dolegliwościami. poniżej lista 11 najzdrowszych owoców, które z łatwością trzeba znaleźć na pobliskim targu czy w każdym super markecie. Wartość odżywcza (1 średnie): 75 kcal, 3g błonnika Wpływ na zdrowie: jabłka zawierają antyutleniacze zwane flawonidami, które obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na astmę i cukrzycę.zdrowe  owoce

Jabłka to dodatkowo prawidłowy odświeżacz oddechu,

a trwające w nich kwasy czyszą zęby z każdym kęsem. Ciekawostka: najwięcej witamin w jabłku znajduje się zaraz pod skórką, dlatego najzdrowiej okazuje się jeść je bez obierania. 3. Banan Wartość odżywcza (1 średni): 105 kcal, 3g błonnika Wpływ na zdrowie: mało który owoc posiada tak dużą dawkę potasu, co banan -w średniej wielkości owocu znajduje się aż 422 miligramów potasu, który skutecznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Banany zasobne okazują się dodatkowo w witaminę B6 i kwas foliowy. Ciekawostka: osoby uczulone na lateks okazują się ; uczulone również na banany, gdyż bananowce i drzewa kauczukowe mają ze sobą mnóstwo wspólnego. 9. Maliny Wartość odżywcza (pół filiżanki): 32 kcal, 4g błonnika Wpływ na zdrowie: maliny to bogactwo magnesu, kwasu foliowego i kwasu elagowego, który zapobiega rozwojowi nowotworu szyjki macicy. Obiecujące badania na zwierzętach wykazały, że maliny mogą się okazać pomocne też przy zwalczaniu nowotworu przełyku i okrężnicy. Ciekawostka: maliny psują się tak szybko, że jedynie niewielką proc. zbiorów okazuje się sprzedawany świeży –  znaczna większość tych owoców trafia do sprzedaży w postaci 10 super-odżywczych owoców przetworzonej, np. dżemów albo mrożonej. Zespół badawczy pod zwierzchnictwem prof. biochemii i socjologii Jennifer di Noia, na zlecenie amerykańskiej rządowej agencji przeciwdziałania chorobom zakaźnym - Centers for Disease Control (CDC) - przeprowadził badania dotyczące owoców i warzyw istotnych dla zatrzymania schorzeń albo ułatwiających zabieg. Badacze skupili się na warzywach i owocach, których produkty czynne lub całkowity skład są równoznacznie zweryfikowane w literaturze przedmiotu przedmiotu naukowej jako pomocnicze zabieg. Dla przykładu, jeśli ogólnie specjaliści twierdzą, iż owoce cytrusowe pomagają zabieg miażdżycy i ułatwiają redukowanie tłuszczów, to my nie poprzestaliśmy na takim ogólnym wrażeniu, lecz odwołaliśmy się do prac badawczych, w których taki efekt z dużym prawdopodobieństwem wykazano - powiedziała prof. di Noia telewizji CNN. Jej zespół nie badał jednak składników aktywnych będących w poszczególnych warzywach i owocach. To bywa nieporównywalne. Jak gdyż stwierdzić, co bywa korzystniejsze - polifenole, występujące w owocach jagodowych, czy sulforafan z brokułów? Stąd też zajęliśmy się związkami, dzięki którym oddziałują substancje czynne - podstawowymi, najistotniejszymi witaminami i związkami mineralnymi, zawartymi w warzywach i owocach i możliwościami ich absorpcji - dodała prof. di Noia. Naukowcy skupili się na 17 witaminach i składnikach odżywczych, które eksperci globalnej Organizacji kondycji fizycznej i amerykańskiego Institute of Medicine uznali za podstawowe dla zachowania kondycji fizycznej, zmniejszenia niebezpieczeństwa schorzeń serca, najwyższego ciśnienia i nowotworów. Związki te oddziałują stymulująco na substancje czynne, które stopują rozwijanie się nowotworu. Do owej zespołu zaliczono między innymi potas, cynk, białka pokarmowe, wapń, żelazo, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i wit. A, B6, B12, C, D, E i Jak się okazało z wcześniejszych analiz, związki te nie dość, iż okazują się w różnym nasileniu rozmieszczone w roślinach (np. tiamina czy ryboflawina może znajdować się w liściach w dużej ilości, a w korzeniu w mniejszych), to dodatkowo ich przyswajalność, nazywana parametrem biodostępności, bywa różna (średnia biodostępność niektórych składników pokazana bywa w Tab. 2). Na podstawie wcześniejszych analiz, zespół naukowy stworzył więc parametr, który pozwolił porównywać ze sobą różne jarzyny i owoce. bywa to gęstość składników odżywczych, czyli ich zawartość w tej formie, która umożliwia najłatwiejszy do nich dostęp. Gęstość tę odniesiono do ilości kalorii, jakich dostarcza owoc albo warzywo. W taki sposób otrzymano wskaźnik mocy alt2 zdrowotnej; im wyższy, tym dane warzywo albo owoc zdrowsze. Jak zauważył tygodnik Time, komentując badania, lista grupy di Noia przyniosła spore zaskoczenie.czy  jeść  owoce  na  diecie

Zdrowe bywa nie to, co uważaliśmy za zdrowe,

ale mnóstwo warzyw i owoców do owej pory pomijanych. Za to lista badaczy z grupy di Noia pokazuje, jak mnóstwo warzyw, które za zdrowe uważały nasze babki, bywa takimi w rzeczywistości - stwierdził tygodnik. Brokuł zdrowy z rukwią potrzeb oddziaływania prozdrowotnego składników warzyw i owoców okazują się od pewnego momentu intensywnie badane zarówno w USA, ; w Europie. analiz te mają zamiarze jedynie wyodrębnienie składników aktywnych, które miałyby zadecydować o możliwościach oddziaływania np. na serce albo układ krwionośny danego jarzyny, dodatkowo powiedzenie, dlaczego akurat te substancje oddziałują i jak taki efekt trzeba podkręcić. I tak niedawne badania badaczy z University of Illinois nad różnymi odmianami kapustnych, zaprowadziły do sformułowania, iż zawarty w dużej koncentracji w jednym z nich - brokule - korelację czynny, którym bywa sulforafan, przyczynia się do niszczenia komórek rakowych, zwłaszcza w przypadku nowotworu prostaty albo kobiecych narządów rodnych. Jak się dodatkowo okazało w trakcie analiz, oddziaływanie składników biologicznie aktywnej, jaką bywa sulforafan, trzeba wzmóc, mieszając świeże albo lekko blanszowane brokuły (gotowanie niszczy sulforafan) z rukwią wodną. Według analiz na modelu szczurzym takie sałatki prawidłowo pomagają zabieg nowotworów. tymczasem inne badania badaczy z University of Michigan wykazały, że za nic nie wolno doszukać się czynnego biologicznie likopenu w koncentratach pomidorowych i keczupach, co reklamowali producenci. Za to jego zdrowotne oddziaływanie bywa dość prawidłowo widoczne w sałatkach podawanych laboratoryjnym szczurom, zawierających świeże lub nieobarczone skórki pomidory i m.in. posiekane liście mleczu. Jak uznali przy tym naukowcy z University of Illinois, substancja czynna jak np. sulforafan albo polifenole, bywa zależna od obudowy ze składników mineralnych i witamin będących w roślinie, w której występuje. Stąd porcji wyekstrahowanych związków aktywnych używanych w zabiegu albo jego wspomaganiu muszą być zwykle wyższe niż znajdujące się w samej roślinie. wielokrotnie przy tym stwierdzano w trakcie analiz, iż taki sam korelację czynny po ekstrakcji chemicznej nie działał na zwierzęta laboratoryjne albo działał słabo, podczas kiedy jego wpływ był wyraźnie widoczny, przy podawaniu zawierających go świeżych alt3 roślin albo wykonanych z nich alkoholowych albo wodnych ekstraktów. zaleca się więc przetestować nawet nieznanych w polskiej kuchni roślin z zestawienia - możliwe że nie przyniosą błyskawicznych cudownych efektów, ale mogą na dłuższą metę wspomóc nasze zdrowie.

Jednym z licznych suplementów spożywczychjakie  owoce  jeść  na  diecie

(tzw. food state supplements) okazuje się znany poprzez licznych Zenthonik. trzeba przeczytać o Zenthoniku. wiele osób nie lubi suplementów w kapsułkach i nie wie, że są suplementy w płynie. każdego dnia nie zdajemy sobie sprawy, że wielokrotnie nie wybieramy odpowiedniej ilości owoców, zawierających niezbędne enzymy i wit. w okresie jesieni. Druga kwestia powiązana z owocami okazuje się taka, że owoców dojrzałych i świeżych okazuje się o wiele mniej ; (posiadające mniejszą wartość subst. odżywczych, zwłaszcza te z sieciówek) a i te które mamy, używane do posiłków w formie srogiej wychładzają organizm (np. soki owocowe – nie są polecane w okresie jesiennym, ani zimowym w nadmiarze, jak np. owocowe detoksy). jadłospis może być zbalansowana i w trakcie jesieni potrzebujemy o wiele więcej specyfików spożywczych zawierających tzw. energię słoneczną (tzw. fotony) ze względu na pochmurne dni (zwłaszcza w Irlandii, choć i Polska okazuje się krajem mocno zachmurzonym ;). Przyjrzyjmy się składowi Zenthonika, który zabezpiecza nasz organizm w dawkę nieodzownych antyoksydantów, witamin, enzymów, i jako dodatkowo do zabiegu odchudzającej „jesiennej” kryjącej w jadłospisie owoce, które jemy (nie pijemy), świetnie się sprawdza w formie płynnej. odżywka taki okazuje się koncentratem kolejnych owoców: koncentrat soku z owocu mangostanu właściwego 36 % koncentrat soku z czerwonych winogron 10 % koncentrat soku z truskawek 3 % koncentrat soku z żurawiny wielkoowocowej 1.2 % koncentrat soku z malin 0.5 % koncentrat soku z wiśni 0.5 % koncentrat soku z jabłek 0.3 % koncentrat soku z gruszek 0.3 % koncentrat soku z borówki amerykańskiej 0.3 % przecier gruszkowy 0.3 % Głównym składnikiem tabletek ZenThonic okazuje się mangostan – jeden z najbardziej wartościowych pokarmów ludzi zamieszkujących kraje azjatyckie, określany dodatkowo owocem bogów. W Azji do dnia współczesnego uważany okazuje się za najbardziej cenny i święty owoc, mimo wszystko w Ameryce Północnej i Europie nadal dodatkowo mało znane okazuje się jego lecznicze oddziaływanie.

Mangostan to roślina o wyjątkowych walorach smakowych alt4 i unikalnym składzie.

Pochodzi z Archipelagu Malajskiego. Ze względu na fakt, iż znany okazuje się jako najbogatsze kopalnia cennych ksantonów (40 typów), o mangostanie mówi się, że okazuje się to Owoc Bogów. Sok z mangostanu charakteryzuje się dość wysokim – w porównaniu z innymi owocami – wskaźnikiem ORAC, który wynosi nawet 24000! Pozostałe produkty tabletek to nadające wspaniały odczucie smakowe koncentraty starannie dobranych i dość wartościowych owoców, m. in. – wiśni wspierających m. in. pracę układu moczowego; – borówki amerykańskiej kryjącej antocyjany o cechach przeciwutleniających; – malin – o znanych od bardzo dawna cechach zarówno smakowych, oraz wpływających na zdrowie. W jednym badaniu in vitro wykazano, że aktualny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Ponadto mogą wywoływać apoptozę – zaprogramowaną śmierć komórki, która uległa transformacji nowotworowej. A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy specyfików normalnego rodzaju, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową. Dawkowanie: Profilaktyczne – 25 ml. dziennie pite między posiłkami albo przynajmniej 30 min. przed spożywaniem (zwłaszcza białkowym); trzeba rozcieńczać z wodą. Terapeutycznie: 3 x 25 ml. dziennie; Należy wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce. bogactwo zdjęcia: food.ndtv.com Antyoksydanty (antyoksydanty) to związki usuwające z organizmu zbyt duża zawartość wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu i zapobiegają rozwojowi

schorzeń cywilizacyjnych. Zasadniczym zadaniem przeciwutleniaczy okazuje

się ochrona organizmu  przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny okazuje się syndromem organizmu, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem poprzez antyoksydanty, czyli antyoksydanty. Wolne rodniki wywołują uszkodzenia błon komórkowych, również DNA i białek wchodzących w skład enzymów. Jeżeli występuje znaczny niedobór antyoksydantów, to przedłużający się stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju licznych schorzeń, kóre określamy jako przypadłości cywilizacyjne, na przykład miażdżyca, przypadłości serca i krążenia, udary mózgu, nowotwory, cukrzyca, zwyrodnienie plamki żółtej oka i inne. Wolne rodniki przyczyniają się do przyspieszenia procesów starzenia. Antyoksydanty stanowią niezwykle efektywną ochronę przeciwdziałające licznych schorzeniom. Stosowane profilaktycznie zmniejszają niebezpieczeństwo miażdżycy i schorzeń układu krążenia. Neutralizują rezultaty oddziaływania związków karcinogennych, czyli chronią przed dolegliwościami nowotworowymi. Ponadto zmniejszają niekorzystne oddziaływanie na organizm zanieczyszczenia otoczenia i palenia tytoniu. spowalniają procesy starzenia się organizmu i wystąpienia schorzeń degeneracyjnych układu nerwowego.

 

Zobacz też 

FormExplode Opinioni

Opaski tyvek

Catch Me, Patch Me Sklep


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness