12 najzdrowyszych warzyw i owoców

12 najzdrowyszych warzyw i owoców

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

ANANAS - dodaje ENERGII:zdrowe warzywa i owoce

Znachorzy brazylijscy od wieków stosują leczenie ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga przebyć przeziębienie. Wzmacnia system odpornościowy, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż okazuje się lekko moczopędny. Wspomaga kuracje zaburzeń nerwowych i niektórych schorzeń skórnych. oddziałuje odżywczo, zwiększa poziom energii, przeciwdziała wiotczeniu mięśni. posiada enzym, który wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne, wywołuje również redukowanie nadwyżek kalorycznych. Sok ze rześkiego owocu powinny pić osoby na kuracji odchudzającej, także narzekające na wzdęcia i zaparcia. okazuje się również bogatym źródłem manganu, który ochrania przed osteoporozą i zmianami reumatycznymi. Miąższ z wyciśniętego owocu można wykorzystać do maseczki piękności.

ARBUZ - DLA PUSZYSTYCH:

okazuje się niezastąpiony podczas upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. trzeba objadać się nim bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik powoduje uczucie sytości. dobrze więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy pozostałych owocowych albo warzywnych dietach. okazuje się rekomendowany dla zawodników sportowych, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z ludzkiego ustroju szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Owoc posiada dużo wit. C, beta - karoten, kwas foliowy i likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Żelazo pomaga osobom anemicznym i rekonwalescentom. Ze względu na zawartość potasu menu arbuzów zaleca się chorym na stan zapalny miedniczek nerkowych, mającym piasek albo kamienie w nerkach. sok wyciśnięty z tego owocu działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej. Łagodzi stany zapalne dziąseł, blizny i paradontozę.
AWOKADO - działa odmładzająco:

taki zielony owoc pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiali go już Aztekowie. Dziś znanych okazuje się prawie 20 odmian awokado zwanego w inny sposób smaczliwką. oddziałuje odmładzająco, posiada bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ilość cholesterolu we krwi, wit. A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu naskórka i włosów, także potas normujący Sprawdź, które owoce dodadzą ci zdrowia i urody! rytm serca i pracę systemu nerwowego. Awokado lekko rozszerza ;, maleje tendencje do powstawania zaćmy i ogólnie wzmacnia kondycję fizyczną. Ma tylko jedną wadę - tuczy. Jeden średniej wielkości owoc to średnio 400 kalorii.
 BAKŁAŻAN - USPOKAJA:

To warzywo nazywane również oberżyną okazuje się niskokaloryczne, bogate w minerały, zwłaszcza potas i fosfor, wit. z zespołu B i C, glukozę i błonnik. Bakłażan działa lekko uspokajająco, łagodzi drgawki u chorych na padaczkę i Parkinsona, a zawarty w nim potas ochrania serce przed zawałem i potęguje wydalanie płynów z ludzkiego ustroju. Mówi się, że gwarantuje długowieczność, obniża bowiem ilość cholesterolu we krwi aż o 50 proc.. Oberżyny powinny wystrzegać się kobiety w ciąży, małe najmłodszych, osoby cierpiące na reumatyzm, choroby nerek i układu trawiennego. Choć niskokaloryczna nie należy mimo wszystko do lekkostrawnych.
 BRUKSELKA - antyrakowe WARZYWO:

okazuje się uważana za najzdrowszy gatunek kapusty. posiada dużo witamin, A, z zespołu B, C i E. okazuje się też źródłem licznych minerałów, przede wszystkim cynku, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Podobnie jak inne rodzaje kapusty posiada silne antyutleniacze. Poleca się ją osobom anemicznym i rekonwalescentom. okazuje się lekka, ma tylko jedną wadę. Jako jedyny gatunek kapusty działa silnie kwasotwórczo. Dlatego powinny wystrzegać się jej osoby ze skłonnością do nadkwasoty, także cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy.

BROKUŁY - CHRONIĄ PRZED nowotworem:

okazują się jednym ze zdrowszych warzyw praktycznie na całym świecie. taki krewniak kalafiora okazuje się szlachetniejszy od niego w smaku i bogatszy w odżywcze składniki. posiada mnóstwo witamin z zespołu B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, także beta-karoten, antyoksydant powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej składniki i sole mineralne, m.in. żelazo. okazuje się zasadotwórczy, dlatego doskonały na zgagę i uczucie pieczenia w żołądku. A dzięki sulforafenowi maleje ryzyko powstawania niektórych nowotworów, przede wszystkim jelita, także kobiecych narządów rodnych i sutka. Brokuły najzdrowsze okazują się na surowo, można przyrządzić z nich surówkę po szwedzku, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić ziołami i odstawić na godzinę do chłodziarki, a później polać zdrowe odżywianie majonezem.
 CYTRYNA - DOBRA NA WSZYSTKO:

Jeden stugramowy owoc pokrywa każdego dnia zapotrzebowanie na witaminę C, która ma chyba w szczególności wszechstronne oddziaływanie na organizm. zwiększa poziom energii, ochrania przed infekcjami, pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się związków toksycznych. Cytryna okazuje się świetnym lekiem naturalnym na infekcje płucne, brak apetytu, reumatyzm, szkorbut, stan zapalny żył, kruchość garnków, nadciśnienie. Na migrenę pomaga filiżanka czarnej, niesłodzonej kawy z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Dodatkowo można obłożyć skronie i czoło plasterkami tego owocu. Na zgagę skuteczna okazuje się szklanka mleka zmieszanego z sokiem cytrynowym. Osobom ciągle zmęczonym i rekonwalescentom pomoże pewien napój. Łyżkę stołową ziela melisy parzy się w filiżance wody mineralnej, a gdy wystygnie zwiększa poziom się sok z jednej cytryny i pół kieliszka koniaku. Parotygodniowa kuracja każdego postawi na nogi.

CZARNA PORZECZKA - ELIKSIR MŁODOŚCI:

Nie każdy lubi jej charakterystyczny zapach i odczucie smakowe. dobrze się do niej przekonać, gdyż okazuje się jednym ze zdrowszych owoców. Obfituje w przeciwutleniacz: witaminę C /w 100 g owocu okazuje się jej mniej więcej 200 mg/. dodatku szczególnie trwałą, nawet podgrzewanie niszczy ją w niewielkim stopniu. Dlatego również przetwory owocowe okazują się pełnowartościowe. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy, chronicznego kaszlu, okazuje się świetnym środkiem napotnym i uaktywniającym system odpornościowy. Napar z suszonych liści przyspiesza wydalanie toksyn, reguluje pracę nerek, a nawet rozpuszcza piasek w pęcherzu moczowym.

DYNIA - SMAKOŁYK starożytnych:

Nie wiadomo czemu ignorujemy dynię w naszej kuchni. okazuje się tania, smaczna, lekka i zasadotwórcza. Neutralizuje zbyt duża ilość kwasów żołądkowych i przeciwdziała chorobom wrzodowym przewodu pokarmowego. Jej wartość kaloryczną okazuje się znikoma. posiada dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie ilości wit. C i z zespołu B, poza tym błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez. bardzo cennymi składnikami dyni okazują się kwasy: asparginowy, nikotynowy i pantotenowy. Odpowiedni ich ilość w organizmie sprawia, że umysł pracuje na wysokich obiegu, polepsza się pamięć i zdolność koncentracji. A pestki dyni okazują się naturalnym lekarstwem. Zawierają fitosterol o nazwie cucubitasterol, sole mineralne, enzymy, żywice i cukry. Pestki od zasady zdrowej diety dawna były stosowane jako naturalny środek zapobiegający gliście ludzkiej i tasiemcowi. Pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego, okazują się niezastąpione przy wszelkich kuracjach odwykowych. oddziałują na system nerwowy i wpływają na osłabienie tzw. głodu, nikotynowego czy też alkoholowego. Poza tym zapobiegają rozwojowi prostaty u facetów, a nawet pomagają leczniczo w początkowym stadium choroby.

NIEDOCENIANA FASOLA:

Fasolę obwieszczono kiedyś mięsem dla biedaków. okazuje się bowiem pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. posiada fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, wit., przede wszystkim B i PP. Nie poleca się jej kobietom w ciąży, osobom dojrzalszym z zaawansowaną miażdżycą i osobom cierpiącym na obniżoną ruchy jelit. udowodniono bowiem, że działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka. Odwar ze strąków polecają zielarze w początkach cukrzycy, chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych i kamicy, zwłaszcza fosforanowej. 30 g suchych strąków zalewa się na 8 godzin 2 szklankami wody mineralnej, a później gotuje poprzez 10 minut. Dwie szklanki dziennie lekko obniżają ciśnienie tętnicze i leczą gościec. W chorobach reumatycznych używa się fasolę także zewnętrznie. Zmiażdżone świeże albo mrożone strączki przykłada się na obolałe stawy. tymczasem prysznice z dodatkiem odwaru pomagają w różnych chorobach skórnych.
 GRUSZKA - całkowita WITAMIN:

taki owoc występuje w Europie aż w 5 tysiącach odmian, u nas popularnych okazuje się tylko kilka gatunków. Gruszkami można objadać się bezkarnie na kuracji odchudzającej. Przeciętnej wielkości owoc ma tylko 62 kalorie, ok. 10% cukru - lewulozy łatwo przyswajalnej dla ludzkiego ustroju i niewiele białka. Gruszka okazuje się zasadotwórcza i bogata w wit.: A, z zespołu B i C. posiada dużo mikroelementów, m. in. potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. W niektórych gatunkach występuje mimo wszystko taki rodzaj wapnia, którego organizm nie przyswaja. Gruszki lekko obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a suszone ułatwiają trawienie.

KALAFIOR - DLA PRZYSZŁYCH MAM:

kiedyś traktowano kalafior niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem. Niewątpliwie ochrania przed wieloma chorobami. Surowy ma mnóstwo wit. C, najwięcej w głąbie, który niepotrzebnie odrzucamy przed gotowaniem. posiada dużo alt4 prowitaminy A, z zespołu B /zwłaszcza kwasu foliowego, który okazuje się niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu/ i PP, sole mineralne, okazuje się zasadotwórczy. Związki siarki, które nadają mu niemiły zapach podczas gotowania chronią organizm przed różnego rodzaju nowotworami. prosto się nim najeść, a nie okazuje się kaloryczny /100 g to tylko 31 kalorii/. duża zawartość błonnika pomaga w chronicznych zaparciach.

KUKURYDZA - DLA ALERGIKÓW:

Majowie i Aztekowie uprawiali kukurydzę kilka tysięcy lat temu, do Europy przywiózł ją Kolumb. w przeciwieństwie do pozostałych zbóż okazuje się doskonała na surowo. Z zarodków ziarna tłoczy się aromatyczny olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe. Kukurydza okazuje się odżywcza, gdyż posiada dużo skrobi i białka. okazuje się też cennym źródłem prowitaminy A, wit. C i z zespołu B i minerałów: potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza. dietetycy polecają ją rekonwalescentom i osobom uczulonym na gluten, a medycyna ludowa chorym na cukrzycę. Przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu, dlatego maleje ryzyko schorzeń serca i garnków. Przypuszcza się, że kukurydza ma oddziaływanie anty nowotworowe. W medycynie naturalnej wykorzystuje się znamiona kukurydzy czyli nitki rosnące wokół kolby. Napar z wysuszonych znamion okazuje się świetnym lekiem na choroby układu moczowego. używa się go w stanach zapalnych pęcherza i cewki moczowej, piasku w nerkach i urazach nerek spowodowanych chorobą albo długotrwałym zażywaniem niektórych leków.

MANDARYNKA - OCZYSZCZA ORGANIZM:

Kupując klementynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości okazuje się właśnie żywotny aromat. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z ludzkiego ustroju. Jedna mandarynka to mniej więcej 30 kalorii, śladowe ilości tłuszczu i protein. okazuje się więc doskonała dla ludzi odchudzających się. posiada też dużo witamin: A, B1 i B2, PP i mikroelementy, zwłaszcza związki potasu, który kontroluje gospodarkę wodną ludzkiego ustroju. okazują się silnie zasadotwórcze, zawierają też wapń, magnez i fosfor. klementynki zalecane okazują się dla ludzi chorujących na przypadłości dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. będzie wystarczające zjeść przed snem kilka owoców i popić szklanką przegotowanej wody mineralnej.

 

Zobacz też 

Szkoły Jogi w Polsce


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness