3 najważniejsze różnice między napojem, nektarem i sokiem

3 najważniejsze różnice między napojem, nektarem i sokiem

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Sok

Według definicji sokiem określamy napój naturalny zrobiony zwykle z owoców, rzadziej z warzyw. Przykładem może być sok pomarańczowy, który jest ekstraktem z owoców drzewa pomarańczowego. Soki trzeba przygotowywać we własnym zakresie i na skalę przemysłową. Tak przygotowane soki zawierają wiele cennych dla organizmu witamin i pozostałych składników poprawiających stan organizmu. Soki przed zepsuciem chroni się poprzez pasteryzację. trzeba je później pić wprost albo używać jako do tego do wody albo herbaty.

Większość soków, które obecnie znajduje się na rynku to soki odtwarzane, czyli tworzone z owocowego koncentratu. wielokrotnie budzą one nieufność konsumentów. korzystny sok powinien posiadać 85-100%owoców. Gdy do tego cukru nie przewyższa 15g/l, Czym różnią się od siebie napój, nektar i sok? wówczas producent nie trzeba o tym piać na opakowaniu. Jeśli natomiast zawartość cukru jest dużo wyższa, wówczas ma obowiązek umieścić informacje o tym na opakowaniu. Według norm unijnych obowiązuje zasada mówiąca o tym, że do soku nie wolno dodać cukru i substancji zakwaszających jednocześnie. Wszystkie soki wolno wzbogacać witaminami (np. C, E, beta-karotenem) i minerałami (np. wapń, potas, magnez). Natomiast zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników, również konserwantów.

Nektar

Nektar to napój owocowy, przecierowy albo sokowy otrzymany ze rześkiego albo utrwalonego metodami cielesnymi kremogenu albo zagęszczonego soku rozcieńczonego wodą z dodatkiem cukrów i kwasów konsumpcyjnych. Zgodnie z międzynarodowymi przepisami nektar nie może zawierać jakie są różnice między nektarem a sokiem dodatków w postaci barwników, aromatów, i substancji konserwujących. stuprocentowa zawartość cukru (ekologicznego i dodanego) wynosi 200g/l. Dopuszczone jest stosowanie substancji słodzących zamiast cukru.
Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przepisami i wynosi:
• 50 % dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń i ananasów
• 40 % dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni, moreli
• 35 % dla wiśni
• 30 % dla śliwek, agrestu i żurawin
• 25 % dla porzeczki (czarna, czerwona, biała), cytryny, bananów, granatów, mango, papai, guawy

Napój

Napój to płyn konsumowany poprzez człowieka. Napoje muszą zawierać zero 20% owoców, w ich zawartości dopuszczalna jest obecność wody, cukru, kwasu cytrynowego, czym się różni napój od soku również pozostałych dodatków konsumpcyjnych takich jak aromaty i sztuczne barwniki. Napoje w przeciwieństwie do soków przynależą do najtańszych w kategorii. Napoje w szczególności popularne to pomarańcza, jabłko i multiwitamina w pudełkach kartonowych, butelkach plastikowych i szklanych. Do napojów owocowych zalicza się także składniki, które mimo dużej zawartości soku (powyżej normy wymaganej dla nektaru) zawierają dodatki dozwolone w przypadku napojów, a zabronione przy produkcji soków i nektarów: aromaty, barwniki zdrowe i sztuczne, konserwanty, sztuczne substancje słodzące.

Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, czym różnią się pomiędzy sobą soki, napoje i nektary. Najwięcej właściwości odżywczych mają soki robione w domu, gdyż posiadają szereg korzystnych właściwości: gaszą napój czy sok - co wybrać pragnienie, odkwaszają organizm, okazują się bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Zawierają antyoksydanty, chroniące przed wolnymi rodnikami odpowiadającymi za starzenie się organizmu, miażdżycę i choroby nowotworowe. Wartość odżywcza soku jest zależna od jego rodzaju. Najlepsze pod tym względem okazują się soki mętne typu przecierowego albo z cząstkami owoców. Klarowne tracą część witamin, minerałów, również większość błonnika. Więcej składników odżywczych znajdziemy w nektarach niż nektarach. Soki warzywne przewyższają owocowe ilością żelaza, magnezu, wapnia, błonnika i beta-karotenu. Szczególnie dużo beta-karotenu znajduje się w soku z marchwi, sok pomidorowy jest skarbnicą potasu, podobnie jak sok z buraków ćwikłowych, który dostarcza dużo kwasu foliowego i błonnika.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness