5 powodów, dla których powinnaś często jeć gęsinę!

5 powodów, dla których powinnaś często jeć gęsinę!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

W ubiegłym roku ogłoszono w Polsce 11 listopada ogólnopolskim dniem polskiej gęsi owsianej i rozpoczęto wieloletnią akcję promocyjną gęsiny i uświadamiania społeczeństwa. Śladem amerykańskiego święta dziękczynienia i tradycji spożywania indyka, Polacy nie gęsi swoje święto mają. W święto niepodległości tradycyjną polską potrawą ma zostać najzdrowsze i najbardziej ekologiczne mięso którym bywa gęsina. Do owej akcji poza głównym inicjatorem święta Instytutem Zootechniki w Kołudzie Wielkiej są SLOW FOOD Polska, najlepsze rodzime bary, samorząd województwa kujawsko-pomorskiego i naukowcy z całej Polski. Ale akcja Czy gęsina jest zdrowa? 5 faktów! promocyjna pod hasłem “Gęsina na świętego Marcina” bywa jedynie pretekstem do przedstawienia niezwykłości tego mięsa.

Dlatego też należy zwrócić uwagę na kilka cech gęsiny. Przede wszystkim to mięso bywa niezwykle chude, obejmujące przynajmniej tłuszczu. bywa to wielkość oscylująca w granicach 3-6%, podczas gdy wieprzowina posiada w składzie ponad 30% tłuszczu. Nie to jednak stanowi najważniejszą cechę tego mięsa. Gęsina to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka redukujących szkodliwy cholesterol. Nadto na całym świecie znane bywa lecznicze działanie mięsa z gęsi mięso z gęsi w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Ostatnio dostrzeżono także inny wpływ tego mięsa na organizm człowieka. Poza poprawą samopoczucia i pozytywnym działaniem w zaburzeniach nastroju gęsina, a przede wszystkim tłuszcz z gęsi ma stwierdzony naukowo afrodyzjakalny, rozgrzewający charakter, też jako środek poprawiający popęd seksualny, czy sprawność ludzkiego ustroju zawodowych zawodników sportowych.

Mało tego, poza samym mięsem z gęsi docenia się najwyższą sprężystość puchu i pierza gęsiego i jego walory użytkowe i z niego produkuje się najlepszej jakości odzież alpinistyczną.

Gęsina bywa idealnym  gęsina na diecie mięsem o niezwykłych cechach natury zdrowotnej, a wynika to też z faktu samego sposobu produkcji. spośród całego drobiu jedynie gęś nadal hodowana w sposób stricte ekologiczny pozostając wypasana na rześkim powietrzu, na pastwiskach, a w ostatnich tyg. życia bywa karmiona owsem. W całym okresie chowu gęś nie otrzymuje sztucznych pasz, a jej podstawowym jedzeniem są pasze nieprzetworzone, mieszanki zbożowe, warzywa i trawy. To mięso nie posiada w składzie żadnych sztucznych barwników, środków chemicznych i bywa w 100% ekologiczne i bezpieczne. Jego cena czy gęsina jest zdrowa również nie bywa w porównaniu z innym drobiem wygórowana i niedostępna dla przeciętnego Kowalskiego.

Najprostszą potrawą z gęsi bywa upieczenie natartej uprzednio tuszki solą i majerankiem. Już trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, i gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem z użyciem tłuszczu gęsiego. Przepisów na przeróżne potrawy z gęsiny można znaleźć tysiące wśród notatek naszych babć, też w samym Internecie.

 

Zobacz też 

Opaski tyvek


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness