Acerola - jej korzystny wpływ na zdrowie

Acerola - jej korzystny wpływ na zdrowie

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

acerolawitaminywpływzdrowieowoce

Naturalnych źródeł wit. C możemy szukać w owocach aceroli. Acerola to roślina klimatu egzotycznego, nazywana w innym przypadku "wiśnią z Barbados". Obecnie uznawana bywa za kopalnia najlepiej przyswajalnej wit. C.

Jej priorytetowym zadaniem bywa wspomaganie mechanizmów odpornościowych na wiele sposobów np. pobudzanie pracy grasicy, produkcji komórek odporności, interferonu oraz glutationu. Preparaty naturalnej wit. C z aceroli zaleca się dorosłym oraz dzieciom przed oraz po szczepieniach ochronnych oraz w zamiarze wzmocnienia bariery obronnej, którą tworzą błony śluzowe układu pokarmowego (skąd pochodzi 70% odporności).

Każdego z nas cechuje naturalna Acerola – jak wpływa na zdrowie? oraz adaptacyjna odporność ludzkiego ustroju, która broni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Jak sobie udzielić pomocy?

Odporność ludzkiego ustroju jest zależna m.in. od sposobu odżywiania, poziomu aktywności fizycznej, czasu poświęcanego na odpoczynek oraz regenerację, sytuacji stresogennych. Odpowiednia ilości energii oraz witamin oraz składników mineralnych zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania. Z drugiej strony niepełnowartościowe posiłki, nawet jeśli jemy je regularnie, nie zapewniają składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. brak odpowiedniej ilości snu nie pomaga na właściwą regenerację. Gdy alt2 jesteśmy niewsypani oraz znajdujemy się pod dużą presją np. badań, nasze siły słabną.

Acerola

Acerola to w innym przypadku malpigia granastolistna, wiśnia z Barbados lub nadgwiazdka granastolistna. Występuje w Ameryce Północnej na terenie Meksyku oraz Teksasu, w Ameryce Środkowej oraz w północnej partii Ameryki Południowej. okazuje się to rozłożysty krzew, zazwyczaj o poziomie od 2 do 3 metrów. Jej owoce okazują się niewielkie, lekko spłaszczone oraz w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast bywa soczysty oraz szczególnie kwaśny. Co ciekawe, jeden taki owoc zawiera tyle samoczynnie wit. C, co cały alt3 kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy ok. 4500 mg wit. C. okazuje się to szczególnie wielka zawartość. Dodatkowo na jej ilość wpływa także nasłonecznienie samego drzewa. Acerola zawiera także wit.: A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor oraz żelazo.

Nasz organizm nie ma zwyczaju gromadzenia zapasów wit. C, a jej zbyt duża ilość bywa wydalany. Należy więc dostarczać ją sobie regularnie w odpowiednich dawkach. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1 mg/kg masy ciała dorosłego człowieka lub 2 mg/kg masy ciała dziecka. U niewiast w ciąży, cukrzyków, palaczy oraz alt4 ludzi chorujących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę lub prowadzących stresujący tryb życia, wartość ta wynosi 1,5 mg/kg masy ciała. sama witamina C ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Acerola - obecna także w preparatach - wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pozwala przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, potęguje naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło oraz wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych, obniżając tym samym skłonność do powstawania siniaków oraz krwawień. Ogólnie poprawia etap odporności oraz przeciwdziała długotrwałemu osłabieniu.

 

 

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness