Akryloamid - uważaj na frytki i chipsy!

Akryloamid - uważaj na frytki i chipsy!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

akrylamidtruciznachipsyfrytkirak

Akrylamid okazuje się bardzo toksycznym związkiem powstającym podczas przygotowywania oraz wytwarzania produktów konsumpcyjnych. Szczególnie obfite ilości akrylamidu powstają podczas wytwarzania frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, sprawia raka gruczołów mlekowych i pęcherza moczowego.

Źródła akrylamidu

Akrylamid okazuje się produkowany na dużą skalę do wytwarzania polimerów, takich jak poliakrylamid, który znalazł zastosowanie do uzdatniania płynu, w przemyśle papierniczym, kosmetycznym i włókienniczym. W pożywieniu akrylamid powstaje zwłaszcza w wyniku procesu podsmażania. Na zawartość powstającego w pożywieniu akrylamidu wpływa sposób wykonania potraw. Żywność liczna w węglowodany, która okazuje Lubisz frytki i chipsy? Uważaj na rakotwórczy akryloamid! się poddawana działaniu wysokiej ciepłoty podczas takich procesów, jak smażenie, pieczenie albo grillowanie, zawiera sporą ilość akrylamidu. Na przykład w ziemniakach stężenie akrylamidu wynosi od 150 do 4000 μg/kg. dania z ziemniaków przygotowywane w wysokiej temperaturze zawierają obfite ilości akrylamidu, tymczasem kartofle gotowane – wyłącznie minimalną jego ilość. Grillowanie ziemniaków bardzo zwiększa jego zawartość. Więcej akrylamidu powstaje podczas podsmażania ziemniaków z dodatkiem oliwy z oliwek niż z dodatkiem oleju kukurydzianego.

Najpoważniejszym źródłem akrylamidu okazują się chipsy ziemniaczane, które dostarczają aż 40% (w grupie pociech 1-6 lat), 46% alt2 (w grupie 7-18 lat) oraz 31% (w całej populacji 1-97 lat) łatwo przyswajalnego akrylamidu. Stosunkowo obfite ilości akrylamidu powstają w temperaturze 120°C, a więc w temperaturze, która okazuje się wielokrotnie stosowana podczas przygotowywania dań. Akrylamid powstaje również w temperaturze 160-180°C. Natomiast podczas wytwarzania pieczywa pszennego temperatura powyżej 200°C skutecznie sprzyja jego powstawaniu.
Toksyczność akrylamiduPodczas palenia nikotyny do organizmu dostaje się mniej więcej 2,3 μg/l krwi.

Akrylamid charakteryzuje się wysoką toksycznością. Narażenie na ten korelację sprawia nowotwory tarczycy, jąder, pęcherza moczowego i nerek. niebezpieczeństwo zachorowania na alt3 chorobę nowotworową wynosi 1 przypadek na 100, przy dawce 1 μg/kg masy ciała akrylamidu dziennie. kobiety przy nadziei i karmiące powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą, gdyż akrylamid przenika przez łożysko do organizmu płodu i do mleka (5 ng/ml). okres półtrwania akrylamidu w organizmie wynosi od 2 do 7 godzin. Akrylamid okazuje się metabolizowany w wątrobie, gdzie ulega magazynowaniu. tylko 10% spożytego akrylamidu okazuje się wydalana z moczem.

W związku z tym, iż płody oraz maluszki nie mają jeszcze wykształconej bariery krew–mózg, następuje toksyczne działanie alt4 akrylamidu na mózg. W przeprowadzonych licznych badaniach wykazano, że akrylamid wykazuje działanie neurotoksyczne, czyli uszkadza komórki nerwowe. Długotrwałe narażenie na działanie akrylamidu sprawia uszkodzenie centralnego i obwodowego układu nerwowego. Pierwszymi objawami mankamenty układu nerwowego okazują się zaburzenia neurologiczne, takie jak osłabienie, mrowienie oraz drętwienie kończyn, drgawki i ataksja. z kolei długotrwałe narażanie na akrylamid przeprowadza do zniszczenia systemu nerwowego, poprzez przytłumienie przekaźnictwa nerwowego. Akrylamid wpływa więc na płodność, zmniejszając ją. W wyniku jego oddziaływania następuje zmniejszenie wytwarzania oraz ruchliwości plemników.

 

 

Zobacz też 

Escape Gra


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness