Aronia - naturalnie chroni przed promieniowaniem!

Aronia - naturalnie chroni przed promieniowaniem!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

aroniapromieniowanieochronanaturalne

dobrze uczyć się od niepanikujących Japończyków, jak poradzić sobie w sytuacji ryzyka. Oni mają przecież najwięcej powodów do niepokoju! My powinniśmy przede wszystkim opanować obawa i inne rozhuśtane emocje, które mogą przynieść nam więcej szkody niż promieniowanie. Przy okazji zaleca się mimo wszystko mieć świadomość, że przeciwko małym dawkom promieniowania jonizującego możemy się uzbroić odpowiednio komponując jadłospis. a nawet, jak pokazały wieloletnie  badania mieszkańców Hiroszimy i Nagasaki którzy przeżyli wybuch bomby atomowej, możemy odwrócić rezultaty dużego napromieniowania.

„Systematyczne badania kuracji odchudzającej i stanu organizmu 36 288 mieszkańców Hiroszimy i Nagasaki, w związku z alternatywą zachorowania na raka, zaczęły się w 1980 roku i trwały poprzez 20 lat. Okazało się, że codziennie jedzenie owoców i warzyw o 13 procentach zredukowało ryzyko zachorowania w akcie płciowym do tych osób, które jadły owoce raz w 7 dniach lub rzadziej" – relacjonuje profesor Wawer. „Narażenie na promieniowanie 1 Sv (Sieverta) powodowało aż 48-49 procentach wzrost niebezpieczeństwa przypadłości. jednak nawet po otrzymaniu tak dużej porcji promieniowania, dietę obfita w owoce i jarzyny miała ogromny wpływ, wywołując zmniejszenie tego niebezpieczeństwa nawet o 34-52 proc.”.

W naszym organizmie, po przyjęciu porcji promieniowania X i gamma emitowanego poprzez izotopy promieniotwórcze Pracujesz przy komputerze? Jedz aronię, która niweluje promieniowanie monitorów! powstaje kaskada wolnych rodników. nazywamy to stresem oksydacyjnym. Nasze działania obronne, czyli brygada antyoksydacyjna, która prawidłowo radzi sobie z unieszkodliwieniem wolnych rodników okazuje się nadto słaba. „Dochodzi do uszkodzenia struktur komórkowych. Komórka może osobiście naprawić uszkodzenia, taki bywa skutek działania niewielkich dawek promieniowania. Może obumrzeć, podobnie jak te ginące w sposób naturalny. W szczególnie nielicznych przypadkach, w komórce powstają uszkodzenia struktury odpowiadającej za podział. W wyniku procesu, trwającego wielokrotnie dużo lat, może rozwinąć się nowotwór. Jeśli uszkodzeniu ulegają  chromosomy w tkankach rozrodczych, błąd powielany bywa w kolejnych pokoleniach. dobrze wiedzieć, że uszkodzenie chromosomów występuje też z powodów naturalnych, jak również pod oddziaływaniem czynników mutagennych, takich jak np. toksyny ze otoczenia” – wyjaśnia profesor Iwona Wawer.

Medycyna potrafi sobie radzić ze skutkami promieniowania. „W sytuacji ryzyka dobrze zablokować wchłanianie pierwiastków promieniotwórczych z żywności podając w większej ilości nieaktywne izotopy. Jony metali można usunąć  z ludzkiego ustroju za pomocą związków chelatujących czyli wiążących te jony i przekształcających do postaci, którą organizm wydala. jedynie w przypadkach szczególnie dużego napromieniowania potrzebny bywa pobyt w szpitalu i najczęściej przeszczep szpiku kostnego. Małe porcji promieniowania niwelują zaś antyoksydanty występujące w roślinach" – mówi profesor Wawer.

Aronia, brokuły, soja

Polska, potentat alt2 w wytwarzaniu aronii, okazuje się posiadaczem znakomitego antidotum na promieniowanie. Antocyjany, związki, które nadają ciemną barwę owocom i spełniają funkcje ochronne w samej roślinie, są mocnym i niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem. Jego zdolność do ochrony przed skutkami promieniowania radioaktywnego dokładnie zbadali naukowcy Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego (kiedyś Wojskowej Akademii Medycznej) i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. „Polifenolowe związki występujące w ekstrakcie aroniowym potrafią likwidować rezultaty nerwów oksydacyjnego po napromieniowaniu" – mówi profesor Iwona Wawer. "W pozostałych roślinach także znaleziono związki, które są radioprotektorami. Taką rolę mają np. ekstrakt z zielonej herbaty o dużej zawartości polifenoli (galusanu epigalokatechiny), kurkuma (kurkumina) z Curcuma longa stosowana jako żółta przyprawa curry, żeń-szeń Panax ginseng, spirulina Spirulina platensis, ekstrakt z miłorzębu Gingko biloba (glikozydy flawonoidowe), ostropest (sylimaryna), mięta czy rozmaryn. Poza tym łagodzenie skutków ubocznych radioterapii obserwowano po podaniu cysteiny i glutationu. Radioprotekcyjne działanie mają też związki selenu, zwłaszcza selenocysteina i selenometylocysteina (bywa w czosnku i brokułach). Inny aminokwas – selenometionina bywa w produktach sojowych, zbożach i drożdżach wzbogaconych w selen. Ochronnie pomagają również witamina C i E. Witamina C ochrania przed naruszeniem chromosomów a E przed utlenianiem tłuszczów, które doprowadza do miażdżycy”. 

Jak uprawiać aronię?

Aronia doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej, alt3 która w ostatnich latach bywa szczególnie popularna. Można ją z powodzeniem prowadzić bez użycia chemii, krzewy są bowiem - inaczej niż pozostałych członków rodziny różowatych - odporne na szkodniki i choroby. 

W warunkach naturalnych spotyka się aronię na piaszczystych preriach i sawannach, na obrzeżach lasów, kamienistych urwiskach, piaszczysto-kamienistych polanach, a nawet na bagnach. jak można dostrzec roślina przystosowuje się do różnych warunków siedliskowych. Świetnie wzrasta na glebach lekko kwaśnych, wilgotnych, ale prawidłowo sobie radzi również na stanowiskach suchych, o alkalicznym pH. Jedyne czego wymaga to słońce -zdecydowanie nie lubi zacienienia. Ma jeszcze inne zalety: płytko się korzeni, toteż można ją sadzić na terenach o wysokim poziomie wód gruntowych, bywa poza tym szczególnie wytrzymała na spadki temp. (nawet do -40°C), a jej kwiatów nie uszkadzają wiosenne przymrozki. Dzięki temu daje sobie radę nawet w ogrodach dalekiej Syberii. 

Krzewy sadzi się co 1,5 m (na glebach słabych co 1 m), a żeby dobrze się przyjęły, pędy przycina do 1/3 rozmiaru. W drugim, trzecim roku po posadzeniu zaczynają owocować. Jagody dojrzewają równomiernie w drugiej połowie sierpnia, więc zbiór można przeprowadzić jednorazowo. Po pięciu latach, gdy rośliny wejdą w czas całościowego owocowania, z alt4 1 ha można uzyskać15-25 ton owoców!

Aronie owocują obficie i regularnie. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na błyskawiczną fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet poprzez kilka tygodni. 

By krzewy kwitły i dawały dobre plony, trzeba je odmładzać, niwelując pędy słabe, a także wszystkie sześcioletnie i starsze. pozostawia się jedynie gałązki najsilniejsze, o rozmiaru 30-50 cm. Zabieg przeprowadza się najpóźniej w początkach kwietnia.

Zalety aronii można długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce licznych schorzeń cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji zatrzymujących procesy starzenia i zapobiegających chorobom nowotworowym. O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę! Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomagające w leczeniu schorzeń krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi rezultaty chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania laptopa, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi problemów w chorobach trzustki i wątroby. (e-ogrody)

 

 

Zobacz też

Polecani Trenerzy Personalni

Escape Gra 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness