Żurawinowe lody - zobacz, jak je zrobic!

Żurawinowe lody - zobacz, jak je zrobic!

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

Na dworze coraz cieplej.

W chłodnych napojach i lodach szukamy ochłodzenia. lekarze potwierdzają, że spożywanie lodów poprawia samopoczucie i łagodzi stres, a przy tym przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Więc kto z nas nie lubi lodów? MATERIAŁY PODOBNE Sernik Wiosenny makowiec bez mąki Kruche ciastka - jak je wykonać? [PRZEPIS] ZOBACZ TEŻ: Błyskawiczny tort Lody okazują się zdecydowanie mniej pełne kalorii niż słodycze albo inne przekąski. A lody z soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej) dodatkowo dostarczają organizmowi licznych cennych wartości natury zdrowotnej. Własnoręcznie przygotowane lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym czy żurawinowe lody na patyku w dowolnym czterech ścianach będą hitem tego dekady! Jeśli chcemy posiadać gwarancję co do jakości lodów jakie spożywają nasze pociechy i my sami zadbajmy, aby były przygotowane z najskuteczniejszych składniku i zróbmy je sami - to takie jasne! Sok z żurawiny, zwanej także żurawiną amerykańską i wielkoowocową, to o wiele więcej niż napój orzeźwiający albo dodatkowo do smoothies. Idealnie nadaje się do wykonania czterech ścianach pysznych i poprawnych lodów. O jego wyjątkowości stanowią Żurawinowe lody? – Na zdrowie! przede wszystkim właściwości wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Sok z żurawiny w kompilacji z zimną wodą mineralną perfekcyjnie gasi także pragnienie w letnie upały albo po wysiłku sportowym. Orzeźwiający i smaczny, lekko cierpkawy nektar żurawinowy świetnie nadaje się też do picia z innymi sokami owocowymi albo mlekiem. Na szczególną uwagę zasługuje trudno osiągalny sok z białych cranberries. Wytwarzany bywa z dojrzałych jagód, zanim uzyskają swoją czerwoną barwę i bywa poszukiwany szczególnie w gastronomii, do sporządzania tropikalnych smoothies. 100 g suszonych cranberries dostarcza 308 kcal. Owoce te zawierają dobre dla zdrowia drugorzędne substancje roślinne i mineralne. Wartość energetyczna 100 g świeżych żurawin amerykańskich to 46 kcal, które

dostarczają także wit. C, A i K i potas. Lody o smaku żurawinowym-stracciatella

w wafelku czekoladowym produkty na 4 porcje: 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej 50 g posiekanej, ususzonej żurawiny amerykańskiej 50 g pełnotłustego jogurtu 50 g bitej śmietany 1/2 opakowania (125 g)    specjaliści od kuracji odchudzającej czasem polecają lody jako alternatywę dla słodkich ciast czy batoników. Ile kalorii ma gałka lodów? Średnia porcja loda alt2 śmietankowego to jakieś 130 kalorii, podczas gdy znany baton z nadzieniem mlecznym ma już ponad 200 kalorii, a ciasto orzechowe około 400. Nie znaczy to mimo wszystko, że wszystkie lody okazują się niskokaloryczne. Przeciętny lód z czekoladą ważący 80 g to już ponad 200 kalorii, a zwłaszcza pełne kalorii liczą sobie nawet po 300-400 kalorii na 100 gramów. Jakie lody mają najmniej kalorii? Sorbety, ze względu na to że przeciętna gałka to od 50 do 60 osób energii. Oczywiście pod warunkiem, że mamy do czynienia z prawdziwym sorbetem, który nie zawiera w składzie cukrów (z wyjątkiem tych naturalnych, które pochodzą ze zmiksowanych owoców). Kupne grzeszki    Zaglądanie do supermarketu z myślą o uzupełnieniu zapasów zazwyczaj kończy się kupnem nadprogramowych suplementów, których nie mieliśmy w spisie. W sezonie letnim lody szczególnie zazwyczaj trafiają do koszyków. trzeba mimo wszystko raz na jakiś moment przystanąć i przyjrzeć się świetnie składom deserów, szczególnie, jeśli będziemy się nimi raczyć tylko my, ale także i pociech. Dobre lody powinny zawierać w sobie jedynie mleko, cukier, śmietanę i jajka. Trudno mimo wszystko o takie lody w sklepowych zamrażalnikach. W takiej sytuacji trzeba skupić alt3 się na tym, w jakiej kolejności produkty pojawiają się w składzie. Odpuśćmy sobie lody, które na i miejscu mają wymieniony cukier. dobrze, gdyby skład zaczynał się od śmietanki, a cukier pojawiał się na którymkolwiek z kolejnych miejsc. dobrze nie wybierać lodów, które z wyjątkiem cukru, w składzie zawierają dodatkowo dodatkowo syrop glukozowo-fruktozowy, samą glukozę, fruktozę albo cukier inwertowany. Cukier prosto okazuje się utrzymać w sekrecie pod różnymi rodzaju nazwami, na które przeciętny konsument nie zwróci uwagi, dlatego trzeba dokładnie czytać składy dla uniknięcia nieporozumienia. Ukryta chemia    Unikaj lodów, które mają w składzie takie produkty jak: - karagen - wielocukier wykorzystywany do poprawiania smaku suplementów

odtłuszczonych (dlatego występuje w lodach, do których powiększa pułap się np. odtłuszczone mleko);

karagen może prowadzić do owrzodzenia i przyczyniać się do powstawania nowotworów, a na do tego do jego wytwarzania wykorzystuje się szkodliwe środki do ochrony roślin, czyli m.in. pestycydy    Czy da się jeść lody na zabiegu? Pamiętajmy o zachowaniu umiaru przy jedzeniu słodyczy, niezależnie od tego, czy się odchudzamy, czy nie. Słodkości pełne chemii w żaden sposób nie wpływają pozytywnie na organizm. Jeśli jednak uda nam się znaleźć alt4 dobre lody, bez zbędnych dodatków i konserwantów, możemy zjeść je w ramach deseru nawet na zabiegu. Nie ma sensu męczyć się z katorżniczym sposobem żywienia, jeśli możemy raz czy 2 razy w tyg. zjeść gałkę ulubionych lodów, a później wybrać się na rower i połączyć w taki sposób miłe z pożytecznym. Wybierajmy jednak jak najprostsze składem lody (im więcej jaskrawe i kolorowe, tym wyższa szansa na to, że mają w sobie dużo chemii). Jeśli nie chcemy spożywać śmietany i cukru, zdecydujmy się na sorbet, dobrze jednak wcześniej spytać o skład albo samemu przeczytać skład na etykiecie, ponieważ zazwyczaj do sorbetów dodaje się dużo cukru i… białka jaj! świetnie wykonany sorbet może być świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów w upalny dzień. Moda na lody tradycyjne    W wyższych metropoliach pojawiają się nowe kawiarnie z lodami przygotowywanymi na miejscu, gdzie do wyboru mamy jedynie kilka smaków, ale za to i gwarancję, że tworzy się je codziennie, a więc okazują się świeże i bez konserwantów. trzeba wybierać lokalne lodziarnie z małym wyborem, ponieważ te olbrzymie i znane zazwyczaj korzystają z masy z odtłuszczonego mleka, którą potm należy wymieszać z wodą i powstają „lody kręcone”, pełne chemii.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness