Bezglutenowe spaghetti. Rozwiń swoje zdolności kulinarne!

Bezglutenowe spaghetti. Rozwiń swoje zdolności kulinarne!

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Dziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. jest to makaron makaronu z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, gdyż jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kuchennych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do h2o, gotuje to, a potem dodaje przecier z pomidorów z puszeczki i nazywa to makaronu bolognese, Przepis na bezglutenowe spaghetti z pieczarkami to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już wrosło w nasze kulinarne upodobania to dbajmy zarówno o nasze kubki smakowe, zdrowie oraz poczucie estetyki i ugotujemy makaronu by było ładne i smaczne. Przecież to ulubione danie większości pociechy. Zapraszam :-)
 

 

składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze):
  • 250 g makaronu rodzaju spaghetti z pieczarkami makaronu
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu)
  • ok. 20-30 ml h2o (ewentualnie)
  • ok. 20-30 ml mleka (ewentualnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru, papryka słodka
  • garść świeżych liści bazylii
  • ser grana padano
  • oliwa
Wykonanie:
 
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa.
2. Cebulę siekamy niezbyt drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z łyżką jak zrobić bezglutenowe spaghetti masła i sporą zawartością oregano. minutę wszystko dusimy.
3. następnie dodajemy mięso, które solimy, pieprzymy i sypiemy sporą zawartością papryki słodkiej. Smażymy.
4. Gdy mięso się usmaży, zmniejszamy ogień i przeciskamy czosnek poprzez praskę.
5. następnie dodajemy sosy z pomidorów.
6. dziś pora na przyprawy, nie żałujemy ich, sypiemy sporo. Może się też okazać, że sos okazuje się za gęsty i trzeba dodać odrobinę h2o. Kilka minut dusimy całość.
style="text-align:left">7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno.
8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy.
9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę mleka, to pomaga zniwelować zbyt duża ilość cierpkości i nadaje łagodny posmak. Odcedzamy ugotowany makaron bezglutenowy. gotowe danie posypujemy startym serem grana padano i ozdabiamy kilkoma liśćmi bazylii. Smacznego :-)

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness