
Błędy żywieniowe które popełniasz codziennie! Dowiedz się jak ich uniknąć.
Błąd pierwszy: wykorzystywanie za bardzo dużej liczby warzyw
Okazuje się, że im mniej warzyw i owoców wykorzystamy do przyrządzenia domowego smoothie, tym dobrze. Dlaczego? Jeżeli zmiksujemy za bardzo dużą ilość składników, stworzymy mieszankę, z którą żołądek nie każdej osoby jest w stanie sobie poradzić. Skutek? wrażenie dyskomfortu, które utożsamiane jest z skutkiem ubocznym picia zielonych smoothies.
Najlepsze okazują się zatem koktajle trzyskładnikowe — efekt połączenia zieleniny (szpinaku, jarmużu) z dwoma owocami. Żeby urozmaicić smak smoothie, w miejsce kolejnych porcji warzyw lub owoców dobrze dodać szczyptę ulubionej przyprawy, na przykład cynamonu lub imbiru. W owej funkcji sprawdzi się również superfood (nasiona chia lub spirulina).
Błąd drugi: wykorzystywanie tych samych warzyw zielonolistnych
Jeżeli nieustannie przygotowujemy domowe koktajle, wykorzystując w tym celu szpinak na zmianę z jarmużem, popełniamy błąd. Dlaczego? w pierwszej kolejności, w taki sposób kumulujemy w organizmie szczawiany, organiczne związki chemiczne, które mają zły wpływ na organizm (zwłaszcza na nerki, w odniesieniu do których mogą wywołać kamicę nerkową).
secundo, koktajle z tych samych warzyw po pewnym czasie stają się monotonne, a ich spożywanie nie sprawia przyjemności. Tymczasem lista zielonych roślin, które możemy wykorzystać do przyrządzenia zielonego koktajlu, jest długa (należy je wykonywać wymiennie). poniżej przykłady:
- natka pietruszki,
- sałata (masłowa, rzymska, rukola),
- seler naciowy,
- pokrzywa,
- mniszek lekarski.
Oczyszczający koktajl Gwyneth Paltrow
Błąd trzeci: wykorzystywanie słabej jakości czynnikówWartościowy koktajl to taki przygotowany z pozytywnej jakości czynników (świeżych i jędrnych), najdogodniej ekologicznych, bez pestycydów i nawozów (da się je kupić na lokalnym bazarku czy w sklepie z żywnością organiczną, słowem: ze przetestowanego źródła). zapewniają one idealny smak napoju, dostarczają o dużo więcej składników odżywczych. Bywa, że koktajle z czynników kupionych w supermarkecie, wywołują problemy ze strony układu pokarmowego. Na przykład mogą być przyczyną pieczenia w żołądku.Błąd czwarty: niewłaściwa pora i sposób picia koktajl. Powinniśmy wypić koktajl w odstępie 2–3 godzin po daniu albo na godzinę przed nim. da się go spożyć w ramach śniadania (picie soku na czczo upraszcza wchłanianie witamin i składników mineralnych). wówczas w pełni skorzystamy z wartościowych składników odżywczych, których dostarcza. Jeżeli spożyjemy go zaraz po (na przykład) obiedzie, produkty (jarzyny i owoce) sfermentują w żołądku (brzuch jest wzdęty, mogą wystąpić zaburzenia
trawienne). To następstwo faktu mówiącego o tym, że te artykuły zostają strawione sprawniej niż mięso.Druga istotna kwestia: nie powinniśmy pić koktajlu „na raz”. Należy to robić niewielkimi łykami, delektując się smakiem, a każdą porcję napoju dodatkowo „przeżuwać”. Dlaczego? Jeśli wypijemy go „duszkiem”, przedostanie się prosto do żołądka. Pominięcie etapu rozgryzienia i kontaktu pożywienia ze śliną w jamie ustnej (jej enzymy rozpoczynają procesy trawienne) znaczy pominięcie wstępnego etapu trawienia. To zmniejsza szanse na odpowiednie przyswajanie cennych witamin i składników mineralnych, których koktajl dostarcza.
Dodaj komentarz
Brak komentarzy
Bądź pierwszy i zostaw komentarz !