Celiaka - wszystko co musisz wiedzieć o posiłkach bezglutenowych!

Celiaka - wszystko co musisz wiedzieć o posiłkach bezglutenowych!

Redakcja

2017-08-08

brak komentarzy

Częstotliwość występowania celiakii okazuje się różna w poszczególnych krajach świata. jedzenie  bezglutenowe

Choroba ta występuje zwłaszcza u ludzi rasy białej, zwłaszcza w Europie Północnej oraz Środkowej z częstotliwością od 1:300 do 1:1000 – niedociągnięcie dokładnych danych wynika z tego, że chorzy z typowymi symptomami okazują się w znacznej mniejszości, a dużo sytuacji z symptomami atypowymi nie zostaje właściwie zdiagnozowana. Aktualnie uważa się, że mniej więcej 1% populacji europejskiej choruje na celiakię, przy czym 2 razy częściej chorują kobiety. W niektórych regionach świata choroba trzewna występuje rzadko. tyczy się to zwłaszcza rdzennych mieszkańców Afryki, Azji oraz Ameryki Południowej, konsumujących tradycyjne diety oparte na zbożach bez glutenu. Celiakia ujawnia się w różnym wieku. Obecnie 60% nowo rozpoznawanych sytuacji owej przypadłości to osoby dorosłe, spośród których 15-20% ma ponad 60 lat. rezultaty celiakii będą także dość nietypowe, spoza przewodu pokarmowego, co może opóźnić rozpoznanie przypadłości. Mogą to być: niedokrwistość, krwawienia, osłabienie, stany depresyjne, uczucie stałego zmęczenia, skutki skórne, natury neurologicznej, endokrynologiczne, osteopenia – związane z zaburzeniami wchłaniania suplementów mineralnych oraz witamin. Rozpoznanie celiakii potwierdza się badaniami serologicznymi na obecność specyficznych przeciwciał oraz biopsją jelita cienkiego oraz badaniami biochemiczne krwi. Celiakii towarzyszy czasami dużo odrębnych dolegliwości np. cukrzyca takich jak 1. Zapadalność na tę chorobę u cukrzyków okazuje się 50 razy wyższa niż w powszechnej populacji. 5% chorych cierpi jednocześnie na przypadłości tarczycy. Nieleczona celiakia może też zaburzać pracę trzustki, występować równolegle z zespołem jelita nadwrażliwego oraz ADHD. Aktualnie uważa się, że celiakia okazuje się wynikiem współdziałania trzech czynników: czynnika genetycznego, czynnika zewnętrznego - żywieniowego (obecność glutenu w jadłospisie), który upośledza trawienie białka (glutenu) przez enzymy żołądkowe oraz trzustkowe w wyniku czego powstają toksyczne peptydy gliadynowe, czynnika wewnętrznego – oddziaływania jednego z enzymów, które bezpośrednio wpływa na inicjację procesów zapalnych w jelicie. Obecnie jedyną efektywną metodą zapobiegania objawom celiakii u ludzi, u których udowodniono chorobę trzewną, okazuje się ścisłe używanie diety bezglutenowej, która umożliwia przywrócenie normalnej struktury śluzówki jelita oraz zapobiega powikłaniom wynikającym z niedożywienia. Dlatego też jadłospis bezglutenowa okazuje się Dieta bezglutenowa w celiakii uważana za menu leczniczą, która musi być przestrzegana przez całe życie. zabronione okazuje się jej przerywanie albo „podjadanie” posiłki  bezglutenoweczynników zawierających gluten. Głównym źródłem informacji o zawartości oraz ewentualnej obecności glutenu w produktach konsumpcyjnych okazują się ich opisy. Treść informacji oraz sposób jej umieszczenia na etykiecie określa Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu oraz etykietowania suplementów konsumpcyjnych przeznaczonych dla ludzi nietolerujących glutenu. Zgodnie z w/w receptą: „preparat bezglutenowy” to preparat: -    składający się albo wytworzony wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy (oraz jej odmian, takich jak pszenica durum, orkisz albo kamut), żyta, jęczmienia oraz owsa albo ich odmian, w których całkowity zawartość glutenu nie przewyższa 20 mg/kg sprzedawanej żywności. W owej grupie znajdują się składniki ogólnego spożycia, naturalnie nie obejmujące glutenu oraz będą znakowane jako „składniki bezglutenowe”, -    zawierający jeden albo więcej suplementów z pszenicy (oraz jej odmian takich jak pszenica durum, orkisz albo kamut), żyta, jęczmienia oraz owsa albo ich odmian, które okazują się umyślnie przetworzone w zamiarze usunięcia z nich glutenu, a całkowity zawartość w nich tego składnika nie przewyższa 20 mg/kg. „preparat o dość niskiej zawartości glutenu” to preparat: -    zawierający jeden albo więcej suplementów z pszenicy (oraz jej odmian, takich jak pszenica durum, orkisz albo kamut), żyta, jęczmienia oraz owsa albo ich odmian, które okazują się umyślnie przetworzone w zamiarze spadku w nich zawartości glutenu, a całkowity zawartość glutenu w tym produkcie nie przewyższa 100 mg/kg. W zamiarze zapewnienia bezpieczeństwa ludzi chorujących ze względu różnych dolegliwości, w których jadłospis odgrywa znaczącą funkcję, ; ułatwienia dokonywania wyborów czynników przez wszystkich konsumentów, obowiązujące krajowe przepisy z zakresu znakowania żywności wymagają podawania na etykiecie, z wyjątkiem nazwy suplementu, wykazu wszystkich suplementów, w tym składu dodawanych mieszanin surowcowych stanowiących więcej niż 2% środka spożywczego, co okazuje się szczególnie kluczowe w przypadku czynników złożonych. W produktach konwencjonalnych istnieje też wymóg wymieniania składnika alergizującego w zawartości suplementu, a więc w przypadku glutenu – zaznaczania rodzaju skrobi oraz skrobi modyfikowanej alt2 oraz podawania ostrzeżenia – „posiada w zawartości gluten”. Celiakia, czyli choroba trzewna, to autoimmunologiczna choroba mająca podłoże genetyczne. okazuje się chorobą wrodzoną oraz obecnie nie da się jej wykurować – ciągnie się całe życie. przejawia się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego, które występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie1. Gluten funkcjonuje na organizm bezglutenowca toksycznie – przynosi zanik kosmków jelitowych, które odpowiedzialne okazują się za przyswajanie substancji odżywczych.

Obecność glutenu doprowadza więc do upośledzenia wchłaniania pokarmu,

witamin, minerałów oraz pozostałych substancji odżywczych ważnych dla organizmu. W efekcie przynosi to szereg trudnych do zdiagnozowania problemów. Jak leczyć celiakię? Celiakii nie da się bez wyjątku wykurować. Jedynym rozwiązaniem bywa dietę bezglutenowa, która – jeśli bywa sumiennie przestrzegana – umożliwia wykreślić wszystkie symptomy przypadłości trzewnej. dietę bezglutenowa polega na całościowym wyeliminowaniu ze własnego codziennego menu suplementów konsumpcyjnych zawierających gluten. Więcej na taki temat w dziale dietę bezglutenowa. Jak zdiagnozować celiakię? uważa się, że na celiakię choruje obecnie co najmniej 1% populacji – tyczy się to także Polski. Co ważne, może się ona aktywować w każdym kolejnym kolejnym wieku. Obecnie celiakia diagnozowana bywa u ludzi między 30. a 50. rokiem życia, 2 razy częściej u pań niż u facetów. Jej diagnozowanie, choć coraz częstsze, non stop przysparza dużo dolegliwości. Celiakia przynosi szereg objawów, które bywają charakterystyczne dla różnych dolegliwości. Czerwona lampka musi rozbłysnąć się każdemu, kto zmuszony bywa do ciągłych wizyt u lekarzy różnych specjalności, a non stop nie wytwarza jakiejkolwiek trafnej diagnozy. Celiakia bywa nadal słabo rozpoznawalna. Alergia na gluten Celiakia, mimo powszechnej opinii, nie bywa alergią pokarmową – nie należy mylić ze sobą tych dwóch dolegliwości. Gluten bywa dość częstym alergenem, wylicza się go zaraz po mleku. U ludzi uczulonych na to białko wśród odpowiedzi alergicznych wylicza się biegunkę, wymioty, pokrzywki skórne, katar, wstrząs anafilaktyczny, skurcze oskrzeli, modyfikacje skórne. skutki te mogą występować natychmiast po spożyciu pokarmu zawierającego gluten albo z kilkugodzinnym albo nawet 1-2-dania  bezglutenowedniowym opóźnieniem. na razie jedyną pewną metodą diagnozowania alergii na gluten bywa dietę eliminacyjna, alt3 z ponownym wprowadzeniem suplementów zawierających uczulający gluten. Nadwrażliwość na gluten To trzeci rodzaj przypadłości, w której gluten przynosi liczne problemów. U ludzi z nadwrażliwością na gluten trzeba, przy pomocy tekstów klinicznych laboratoryjnych, wykluczyć celiakię oraz alergię na pszenicę, nie zauważa się właściwie zaniku kosmków jelitowych, a mimo to menu suplementów zawierających gluten przynosi podobne symptomy. Osoby z tego rodzaju dolegliwością skarżą się zazwyczaj na bóle brzucha, wysypki, migreny, ciągłe zmęczenie, biegunki, wzdęcia, obstrukcje, anemię. Inne symptomy to m.in. omdlenia, osłabienie, nudności, swędzenie w przełyku, zapalenie języka, uczucie przelewania w jelitach. Co ważne, nadwrażliwość na gluten nie ma gruntu genetycznego – znaczy to, że może pojawić się w trakcie życia oraz po pewnym czasie zniknąć. Jedynym sposobem zwalczania bywa przejście na jadłospis bezglutenową. 1 Czysty owies nie przynosi odpowiedzi autoimmunologicznej, mimo wszystko uprawy owsa w Polsce okazują się zanieczyszczone innymi zbożami – z tego względu osoby będące na kuracji bezglutenowej nie powinny spożywać suplementów owsianych. Na polskim rynku dostępne okazują się specjalne bezglutenowe odpowiedniki suplementów owsianych – wytwarzane z czystego owsa. W skrócie trzeba powiedzieć, że jadłospis bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia suplementów zawierających pszenicę, jęczmień oraz żyto, a także owies (taki ostatni zwłaszcza ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału).

Obecnie jadłospis bezglutenowa bywa więcej popularna,

FormExplode

według niektórych wręcz modna. mimo wszystko chociaż okazja gotowych suplementów bez glutenu w sklepach bywa dość obfita – trzeba znaleźć różnego rodzaju pieczywo bezglutenowe, kupione spody do pizzy, ciastka, słodycze itp., to należy zachować ostrożność w ich doborze oraz starannie czytać opisy. Czy dostępne na rynku kupione artykuły bezglutenowe okazują się bezpieczne dla osoby chorej na celiakię? Cukrzyca – czy trzeba lepiej? Wypełnij ankietę oraz sprawdź czy Twoje wyniki okazują się odpowiednie Niekoniecznie. Jako przykład podajmy skład ciasteczek bez glutenu: czekolada mleczna 53% (cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, masa kakaowa, laktoza, emulgator: lecytyna sojowa, aromat identyczny z bezpiecznym: waniliowy), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, masło 5%, cukier, modyfikowana skrobia z tapioki, jajka, mleko w proszku, syrop z buraków cukrowych, emulgator; mono- oraz diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancje spulchniające: kwaśny węglan amonu, kwaśny węglan alt4 sodu, sól, ekologiczne aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Czy taki artykuł bywa zdrowy? Kwas cytrynowy może być przyczyną uporczywych wysypek, na które niejednokrotnie cierpią chorzy na celiakię, alergie, nietolerancje pokarmowe. Laktoza - cukier mleczny; wielokrotnie razem z nietolerancją glutenu współistnieje nietolerancja laktozy. Cukier niszczy kosmki jelitowe; w celiakii albo nietolerancji glutenu o kosmki jelitowe należy dbać szczególnie. dania diety bezglutenowej, szczególnie w czasie niedługo po rozpoznaniu dolegliwości, gdy są jej rezultaty, powinny być przyrządzane na bazie suplementów naturalnych; w chorobach układu pokarmowego, których podłożem bywa alergia, w tym nietolerancja glutenu, wszystkie dania należy przygotowywać w mieszkania. W przeciwnym razie jadłospis bezglutenowa obciąża szczególnie kieszeń, a nie przynosi oczekiwanych efektów. Od czego zacząć przechodząc na jadłospis bezglutenową? Od analiz. W razie podejrzenia nietolerancji pokarmowej należy się skonsultować z lekarzem, który zleci konieczne analiz oraz ustali rozpoznanie dolegliwości. Wyobraźmy sobie taką sytuację: potomka przechodzi na jadłospis bezglutenową oraz poprawia się jego samopoczucie, mija ból brzucha oraz ustępuje wysypka skórna. Podejrzewamy, że potomka ma celiakię albo nietolerancję glutenu, ale nie mamy pewności. Decydujemy się więc na wykonanie analiz z krwi, aby potwierdzić albo wykluczyć nasze przypuszczenia. mimo wszystko aby przeprowadzić analiz potomka musi spożywać gluten, w przeciwnym razie wyniki okazują się fałszywie ujemne. Rezygnujemy zatem z diety oraz podajemy potomkowi pieczywo oraz inne artykuły obejmujące gluten. Jeśli wyniki potwierdzą, że potomka musi mimo wszystko stosować jadłospis bezglutenową, to ponowne jej wprowadzenie może być trudniejsze niż na początku. Dlatego lepiej nie narażać dziecka na taki stres oraz analiz przeprowadzić przed przejściem na jadłospis bezglutenową. posiadać świadomość dzięki analizom uzyskamy także informację, jak długo należy stosować jadłospis. Jakie analiz należy przeprowadzić? najrozsądniej dać radę się lekarza, jakie analiz pozwolą na pewne wykluczenie albo potwierdzenie dolegliwości. Wśród dostępnych analiz medycznych (wykonywanych z krwi) wyróżnia się: IgA całkowite Przeciwciała przeciw endomysium (skrót EMA) w klasie IgA albo IgG Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (Anty-tTG) w klasie IgA oraz analiz genetyczne.   uznaje się, że około 95% ludzi chorych na celiakię bywa nosicielem genów (układ HLA-DQ2/DQ8). Układ tych genów występuje także u ludzi, które nie maja objawów celiakii, dlatego też testy genetyczne okazują się szczególnie pomagające w takich przypadkach.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness