Ciekawe przepisy na młody jęczmień. Te smaki Cię zachwycą!

Ciekawe przepisy na młody jęczmień. Te smaki Cię zachwycą!

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

Zielony, młody jęczmień oddziałuje przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo. okazuje się pomocny w kuracji zmian skórnych, schorzeń sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. coraz częściej bywa stosowany jako środek wspomagający spalenie tkanki tłuszczowej. Zobaczcie kilka przepisów na dietetyczne dania z użyciem sproszkowanego zielonego jęczmienia.

Zielony, młody jęczmień w swym składzie poza mikrolementami takimi jak cynk oraz witaminami (B2, C, E) posiada w składzie substancję o nazwie chlorofil. Chlorofil bywa sprawdzonym zielonym barwnikiem młodego jęczmienia. Lista korzystnych właściwości przyjmowania chlorofilu bywa długa, wśród najważniejszych wylicza się przyspieszenie przemiany materii, przyspieszenie spalania tłuszczu, zwiększenie liczebności erytrocytów. zapobieganie nowotworom, dostarczanie organizmowi żelaza, detoksykację organizmu z toksyn, zwalczanie anemii oraz detoksykację jelit. coraz częściej bywa stosowany jako Młody jęczmień - przepisy kulinarne! środek wspomagający spalenie tkanki tłuszczowej!

Młody jęczmień bywa składnikiem, który dobrze bywa mieć w własnej kuchni z racji jego mnóstwo właściwości. Polubią go osoby, które walczą z nadwagą, bo pozwala zrzucić oraz oczyścić organizm z toksyn i osoby, które mają problemy z nadmiernym zmęczeniem, gdyż przywraca siły witalne, dorzuca energii, poprawia nasze samopoczucie. Korzystanie wpływa na naszą cerę nie pozwalając się jej przedwcześnie starzeć. Może być stosowany jako płukanka w przypadku dolegliwości z uzębieniem oraz nieświeżym oddechem. dość dobrze sprawdza się jako podstawowy składnik wszelkich soków z różnych owoców. trzeba go także łączyć z wodą oraz pić przed daniem. Dodawany do zup, kremów, ciast będzie szczególnie pełnym zdrowia dodatkiem.

Zobaczcie kilka młody jęczmień przepisy przepisów na dietetyczne dania z użyciem sproszkowanego zielonego jęczmienia lub soku z jęczmienia:

Napój miodowo-jęczmienny

składniki:

1. 1,5 filiżanki płynu
2. 1/2 filiżanki młodego jęczmienia
3. sok z 1/2 cytryny
4. 4 łyżki naturalnego miodu
5. Imbir – ilość w zależności od upodobań

Wykonanie:

Należy wlać wodę do garnuszka, zagotować oraz wsypać proszek. następnie gotować ok. 30 minut na przeciętnym ogniu, dodać sok z cytryn oraz imbir. Taką mieszankę gotujemy jeszcze ok. 2 minut, wlewamy miód oraz mieszamy aż do łączenia wszystkich składników. Napój bywa idealny na chłodniejsze dni albo w trakcie grypy, bo wpływa korzystnie na naszą odporność.

 

Młody jęczmień z sokiem z pomarańczy oraz cytryny

składniki:

1. 150 ml soku z jęczmienia
2. sok z danie z młodym jęczmieniem jednej pomarańczy
3. sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy połączyć oraz dobrze wymieszać. trzeba dodać inne owoce, jak kiwi, banan, wedle uznania.

 

opcja na pożywne, ciepłe śniadanie/kolacja/kolację

składniki:

1. 200 ml napoju sojowego,
2. 1/2 cukinii,
3. łyżki płatków owsianych,
4. łyżka otrębów wysokobłonnikowych,
5. niewielka łyżka młodego jęczmienia w proszku.

Wykonanie:

Płatki oraz otręby gotujemy do zgęstnienia w napoju sojowym. Ścieramy cukinię na tarce o sporych oczkach, a nastepnie odciskamy nadmiar płynu. Dodajemy cukinię oraz młody jęczmień do gęstej owsianki, mieszamy. Gotujemy chwilę, przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Muffinki z młodym jęczmieniem

składniki (na ok. 6 muffinek):

– 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g)
– 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g)
– 1 płaska do czego dodać młody jęczmień niewielka łyżka proszku do pieczenia
– 120 g puree z dyni
– 100 ml mleka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka oleju
– 1 niewielka łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki ksylitolu lub inny słodzik naturalny
Na krem:
– 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
– 1 płaska niewielka łyżka mielonego siemienia lnianego
– 1 niewielka łyżka młodego jęczmienia w proszku
– pół łyżeczki stewii w proszku

Wykonanie:

Wszystkie skladniki na muffinki łączymy ze sobą oraz miksujemy. Masę rozkładamy do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20–25 minut. Siemię, młody jęczmień dodajemy do jogurtu oraz dobrze mieszamy. Tak przygotowanym kremem przystrajamy ochłodzone muffinki.

 

Zobacz też 

Dr Farin


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness