Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Zobacz, na które produkty uważać!

Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Zobacz, na które produkty uważać!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

migrenamigrenowe bóle głowyból głowyprodukty

dość trudno samodzielnie zbilansować jadłospis tak, żeby dostarczyć organizmowi wszystkich nieodzownych substancji i wykluczyć te, które skutkują tym dolegliwości. dobrze dać radę się dietetyka – podpowie on, jak musi wyglądać żywienie i suplementacja w konkretnym przypadku. Zanim jednak wybierzesz się do specjalisty, poznaj kilka ogólnych zasad, których stosowanie musi zaowocować zmniejszeniem częstotliwości migren.

Migreny w 40% sytuacji wywołane okazują się niewłaściwą dietą. 

najmłodszych częściej doświadczają bólów takich jak ze względu na swoje upodobania żywieniowe – chwytają za produkty wywołujące permanentny stan zapalny i te, które zakwaszają organizm. Podobne przyczyny skutkują tym, że kobiety częściej zmagają się z migrenami niż panowie – z racji wahań hormonalnych spożywają one większe ilości słodyczy, gorzej także reagują na alkohol.

Nie istnieje konkretna lista artykułów wywołujących ataki migreny, każdy człowiek może reagować w inny sposób na dany pokarm. Zauważono jednak kilka grup elementów, które u niemal wszystkich Szok! Tych 8 produktów może powodować migrenowe bóle głowy! wywołują albo nasilają objawy. okazują się to m.in. czekolada, nabiał, cytrusy, fast food, niektóre rośliny strączkowe. Powinniśmy także zmniejszyć dawkę spożywanego mięsa, które zakwasza organizm, prowadząc do zagęszczenie krwi.

Jedną z grup związków szkodzących stanowią aminy – okazują się to azotowe związki komponentów białkowych. Niektóre z nich pełnią rolę przekaźników w układzie na tle nerwowym, od pozostałych jest zależne odpowiedź immunologiczna w procesach zapalnych. Źródłem amin okazują się np. wspomniana czekolada, cytrusy, orzechy arachidowe, groch, bób oraz soja, jogurty, sery żółte, maślanki, zakwasy, konserwowane mięso czy niektóre ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, dlatego aby uchronić się przed nagłym atakiem migreny, trzeba te produkty wykluczyć z diety.

Należy ponadto wystrzegać się elementów posiadających wpływ na skurcz i rozkurcz ;, czyli tych zawierających substancje wazoaktywne. Zupełnie zakazana jest kofeina – wykluczamy kofeinę oraz napoje obejmujące w swoim składzie kofeinę, taurynę oraz sztuczne barwniki, konserwanty alt2 i słodziki.

Większość naukowców jest zgodna, że powodująca migreny wrażliwość na niektóre pokarmy nie jest rodzajem nietolerancji pokarmowej. okazują się po prostu produkty, które skutkują tym w ustroju permanentny stan zapalny i skutkują tym gromadzenie się toksyn, dlatego konieczne jest gruntowne neutralizację organizmu na pułapie komórkowym, odbarczenie narządów wewnętrznych, w tym wątroby i jelita grubego, oraz odkwaszenie organizmu.

Zauważono również, że migreny są częściej u ludzi, które omijają posiłki albo okazują się odwodnione. U wielu pacjentów zauważa się wywołanie migreny w sytuacji, gdy kumulują produkty migrenotwórcze w jednym daniu, np. kanapka z serem i wędliną pozostanie popita sokiem z pomarańczy. Czasem atak występuje już przy niewielkich ilościach jednego pokarmu, podczas gdy nie występuje po przyjęciu takiej samej ilości innego.

podsumowanie jest prosty: jeśli cierpisz na migreny, zmodyfikuj swoją jadłospis. oto kilka wskazówek, których zastosowanie musi przynieść Ci odczuwalną ulgę:

UNIKAJ:

  • czekoladowych przysmaków i jej alt3 pochodnych – neurolodzy obwiniają czekoladę o przyczynianie się do migren, bo zawiera tyraminę.
  • Napojów zawierających kofeinę – to właśnie kofeina przeważnie przyczynia się do występowania migren. U ludzi od niej uzależnionych zauważa się bóle głowy występujące w wyniku nagłego jej odstawienia.
  • Niektórych roślin strączkowych – zawierają niekorzystne dla ludzi cierpiących na migrenę substancje rodzaju azotowego, a dodatkowo skutkują tym wzdęcia.
  • Orzechów arachidowych.
  • owoców cytrusowych i soków z nich wytwarzanych.
  • Ryb zimnolubnych (makrela, tuńczyk, łosoś).
  • Alkoholi – zawarte w nich fenole wywołują bóle migrenowe.
  • Potraw smażonych i ciężkostrawnych, także nadmiaru mięsa – dieta redukująca stężenie tłuszczów i białka jest szczególnie polecana chorym na migrenę. U prawie wszystkich chorych notuje się wysoki pułap tłuszczów we krwi, w tym wolnych kwasów tłuszczowych, które zwiększają skłonność płytek na zlepianie się, co ma korelację z niewielkim stężeniem serotoniny; u ludzi takich występuje również wysokie stężenie prostaglandyn – składniku charakterystycznych dla procesów zapalnych. Wszystkie te czynniki alt4 skutkują tym rozszerzenie ;, bezpośrednio poprzedzające pojawienie się bólów migrenowych.
  • Pokarmów wysokoprzetworzonych.
  • dużych ilości soli i ostrych przypraw.
  • Nabiału – przetworzone produkty mleczne, takie jak sery żółte długo dojrzewające, maślanki, jogurty – bo zawierają znaczne ilości tyraminy, która redukuje wydzielanie serotoniny. Mleko i przetwory mleczne zakwaszają i zaśluzowują organizm. Wytwarzana jest duża dawkę toksyn, które wywołują stan zapalny.

SPOŻYWAJ:

  • Zboża: dziki ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, komosę ryżową i amarantus.
  • artykuły mające charakter zasadowy, unikaj tych zakwaszających.
  • Możesz jeść jajka.
  • Ryby ciepłolubne, takie jak sum czy halibut.
  • warzywa: marchew, pietruszka, a nawet ziemniaki.
  • Odpowiednio znaczne ilości wody mineralnej, w postaci czystej albo napojów niegazowanych.
  • Suplementy witamin z zespoły B, koenzymu Q10 i kwasów omega-3. Mieszanka ta sprawia, że ataki migreny pojawiają się rzadziej, a w połączeniu z odpowiednią dietą można się ich wręcz pozbyć. Pamiętaj! Sięgając po diety, zwracaj uwagę na skład. Nie zawsze to, co chcesz uzupełnić, znajduje się w opakowaniu!

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness