Co jeść po złamaniu kośći? Dieta wzmacniająca!

Co jeść po złamaniu kośći? Dieta wzmacniająca!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Jak musi się prezentować dietę po złamaniach kości?wzmacnianie  kości

diecie potrzebna bywa odpowiednia podaż wapnia, wit. D, białka, ; takich potrzebnych do budowy tkanki kostnej substancji mineralnych, jak potas i magnez, ; cynk, fluor, miedź i mangan. Należy pamietać, że zarówno niedobór, jak także zbyt duża ilość substancji może źle oddziaływać na przemianę materii kostny, dlatego tak istotne bywa korzystanie z urozmaiconej leczeniu odchudzającej. Wapno dietę musi zapewniać przede wszystkim obfite ilości wapnia. Źródłem wapnia ; bywa przede wszystkim mleko i jego przetwory, a więc kefiry, kefiry, maślanki, mleka acydofilne, ; sery. Należy spożywać cztery porcje czynników mlecznych w ciągu dnia (wapń znajdujący się w produktach mlecznych bywa świetnie przyswajalny). Innym źródłem wapnia okazują się także konserwy rybne z ośćmi takie, jak sardynki, czy szprotki. także składniki roślinne, takie jak jarzyny kapustne, brokuły czy nasiona roślin strączkowych: soczewica, soja, fasola - zawierają dużą zawartość wapnia. Witamina D dość istotne bywa dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wit. D. Jej niedobór ; wpływa na zmniejszenie wchłaniania wapnia. Szczególnie narażeni na niedobór wit. D okazują się ludzie starsi, u których notuje się obniżone stężenie aktywnego metabolitu owej wit.. Niedobór aktywnych metabolitów wit. D-kalcitrolu wpływa źle na przebieg kościotworzenia i mineralizację kości. Źródłem owej wit. ; bywa przede wszystkim tłuszcz rybi (tłuste ryby: łosoś, makrela, śledź), ; jaja, masło, wątroba. Organizm człowieka posiada możliwość wytwarzania wit. D pod oddziaływaniem promieniowania uv (słonecznego). Z tego względu w profilaktyce osteoporozy i złamań dla mocnych i dobrych kości, zaleca się codzienne spacery i ekspozycje na światło każdego dnia. Synteza skórna wit. D pochodząca z promieni UV maleje mimo wszystko z wiekiem. U osób starszych czasami zaleca się suplementację owej wit. w postaci specyfików witaminowo – mineralnych. Według licznych źródeł medycznych kobiety, zwłaszcza w okresie menopauzy, okazują się o mnóstwo więcej narażone na niebezpieczne złamania niż panowie. Kiedy chodzi o złamanie kości ramieniowej, kwestia bywa dodatkowo mało skomplikowana; jednak gdy zdarzy nam się złamanie szyjki kości udowej, dietę staje się praktycznie konieczna, aby móc szybko powrócić do kondycji. Przy dużej grupie złamań pamiętamy o tym, że potrzebna bywa nam rehabilitacja – zwłaszcza gdy złamanie jest poważnie czy dotyczyło nogi albo, na przykład w wyniku wypadku, kręgosłupa. Nawet przy klasycznym złamaniu kości długiej martwimy się zwłaszcza o motorykę po zdjęciu gipsu. Tymczasem to właśnie dietę może nam przyjść z udziałem oraz uprościć powrót do całkowitej kondycji po złamaniu. Uwaga na nadto duża dawka posiłków Zazwyczaj po złamaniu jesteśmy o mnóstwo mniej aktywne, dlatego też spada nasze zapotrzebowanie Dieta po złamaniach na kalorie.

Niekiedy mimo wszystko w ogóle o tym nie myślimy,dietę  na  wzmocnienie

a oraz lekarz nie spieszy się z informacją, że powinnyśmy się minimalizować ze względu na złamanie kości. zestaw dań, którą dotychczas stosowałyśmy może okazać się albo niewystarczająca, albo aż nazbyt maksymalna – oraz obie te sytuacje okazują się niewskazane. Jeżeli tęsknotę za aktywnością albo zwyczajny stres czy monotonię zagryzamy następującymi po sobie przysmakami, to możemy być wręcz określone, że wkrótce przybędzie nam nadprogramowych niepotrzebnych kilogramów. To z kolei nie wpłynie świetnie na przebieg powrotu do organizmu, zwłaszcza gdy złamaniu uległa kończyna dolna albo cierpiałyśmy na kontuzję kręgosłupa. Podstawą bywa więc wprowadzenia zdrowej, zasobnej w witaminy i błonnik diety, która nie pozwoli nam przytyć mimo braku aktywności – a jednocześnie w taki sam sposób ograniczy następne. Tak poniżej złamana kość powinno o mnóstwo mniej obciążona, a oraz rehabilitacja pójdzie nam o mnóstwo sprawniej. Jednocześnie, jeśli dotychczas stosowałyśmy dość restrykcyjną zestaw dań eliminacyjną, aby zmniejszyć masę – teraz powinniśmy z niej zrezygnować, ze względu na to że organizm musi posiadać wszystkie niezbędne do odnawiania składniki. Złamanie kości a dietę Złamanie sądzi się za wyleczone wtedy, gdy kość zupełnie się zrasta, a my wracamy do pełnej kondycji, znanej nam sprzed złamania. Aby przyspieszyć taki przebieg oraz wspomóc nasze kości w zrastaniu oraz odnawiania, powinnyśmy dodatkowo dostarczać do ludzkiego ustroju wapń, fosfor i witaminę D, dodatkowo białko, które zużywane bywa w samym procesie odnowy. Nie sięgaj mimo wszystko po kupione preparaty! Jeżeli wydaje ci się, że masz problem z przyswajaniem któregokolwiek ze substancji, pójdź najpierw na analiz lekarskie. Jeśli lekarz nie zaleci dodatkowej suplementacji, nie decyduj się na nią samodzielnie. Jeśli doznałaś kontuzji zimą oraz obawiasz się, że w twoim organizmie bywa nadto mało witaminy D – wykonaj testy z krwi, a nastepnie poproś lekarza, aby przepisał ci konkretny preparat do łykania albo w zastrzykach w określonej, dopasowanej do twoich potrzeb dawc Co jeść po złamaniach? Przede wszystkim fosfor oraz wapń muszą być dostarczane do twojego ludzkiego ustroju w odpowiednich dawkach, oraz żadnego z nich nie może być za mnóstwo – choć razem okazują się dość potrzebne, to mimo wszystko wzajemnie mogą się wykluczać oraz minimalizować swoją

dawkę. Z tego względu usuń z diety wszelkie posiłki zawierające szczawiany, jak  wzmocnić  kości

np. rabarbar, szczaw, ale także mocną, czarną herbatę i kofeinę. Unikaj także wędlin oraz serów żółtych, które nie dość, że okazują się przetworzone oraz tłuste, to dodatkowo dodatkowo zawierają nadto mnóstwo fosforu alt2 naraz. wyklucz z diety jarzyny strączkowe czy soję. Jeśli cierpisz na złamanie kości, twoja dietę musi bazować przede wszystkim na białku odzwierzęcego – aż w 2/3 pełnej ilości dostarczanego białka. zabierz dobrze lekkostrawnego drobiu albo ryby w miejsce mięsa wieprzowego, która bywa nadto tłusta. Wprowadź do diety jogurt organiczny, twaróg i jajka. Jeśli zaglądasz po produkty zbożowe, np. płatki, makarony czy pieczywo, unikaj specyfików razowych, a kupuj raczej pszenne. W okresie rehabilitacji po złamaniach oraz operacjach ortopedycznych dietę musi być obfita oraz zróżnicowana. Do odbudowy kości nasz organizm potrzebuje dużo białka, wapnia i witamin. 14.04.2014 08:51 dietę po złamaniach, dietę po złamaniu PORADY DNIA BIAŁKO diecie: dlaczego trzeba jeść więcej białka? 7 POWODÓW rodzime alternatywy superfood - modne jadłospis Skala ORAC - co trzeba jeść, aby zachować młodość? Jak ograniczyć cukier w codziennej diecie - 8 sposobów Wiosenna dietę z nowalijkami w funkcji centralnej Jaki nabiał bywa idealny - rady dietetyka Jakie jajka wybierać - rady dietetyka Jakie mieso wybierać - rady dietetyka Jaki makaron wybierać - rady dietetyka Jakie płatki śniadaniowe wybierać - rady dietetyka W procesie odnawiania kości po złamaniach znaczącą funkcję odgrywają białka. Ich pozytywnej jakości źródłem okazują się mięso, ryby, jajka oraz przetwory mleczne. zestaw dań wegeteriańska lub wegańska nie wpływa korzystnie na odbudowę kości. Należy włączyć do jadłospisu mięso i zdrowe galarety otrzymywane z partii chrzęstnych. >>> zestaw dań dla kości - co jeść, by kości były zdrowe? [KLIKNIJ] Głównym budulcem naszych kości bywa wapń, dlatego podczas rehabilitacji po złamaniach kości powinniśmy zapewnić właściwą podaż tego pierwiastka. najłatwiej przyswajalny wapń znajduje się w pełnym mleku, serach oraz jajach. Wapń z warzyw bywa gorzej przyswajalny, ze względu na to że zawierają one błonnik oraz kwas szczawiowy. Stosunkowo olbrzymie ilości wapnia zawierają natka pietruszki oraz kukurydza. zasobne w wapń okazują się szproty oraz sardynki. Trzeba też spożywać produkty ułatwiające przyswajanie wapnia. okazuje się to zwłaszcza witamina D, która występuje w niewielu potrawach. Najwięcej bywa jej w rybach (śledziach, łososiu, makreli) w żółtkach jaj i w wątróbce drobiowej oraz wieprzowej. Syntezie witaminy D w organizmie sprzyjają promienie słoneczne, dlatego osoby ze złamaniami powinny starać się przebywać na świeżym powietrzu. Trzeba natomiast stronić od substancji, które upośledzają wchłanianie wapnia, czyli zawierających kwas szczawiowy np. szpinaku, szczawiu oraz rabarbaru. z wyjątkiem wapnia diecie po złamaniach nie może zabraknąć fosforu, magnezu, potasu, krzemu i cynku. Bogatym źródłem cynku okazują się ryby, podroby, grzyby oraz płatki z płatków owsianych. dobrze też pić twardą wysoko zmineralizowaną wodę zawierającą alt3 związki wapnia oraz magnezu. zestaw dań należy uzupełnić o owoce oraz soki z owoców dostarczające nam potrzebnych witamin A,C oraz

E i beta-karotenu. http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-oraz-zrzucanie nadwagi/dietę-powodujaca-lepszy-zrost-kosci-jaka-bywa,97_67225.html

najczęściej do rodzaju kontuzji dochodzi na skutek upadku, kiedy to całym ciężarem ciała lądujemy np. na wyprostowanej ręce. Zdarzają się także kontuzje podczas uprawiania sportu, a ich główną przyczyną jest wysiłek nieproporcjonalny do szansy i wytrzymałości kości. faktem jest, że na złamanie narażony jest każdy, a gdy dochodzi do urazu, cała rzeczywistość wydaje się nieszczęśliwym zbiegiem sytuacji. Z drugiej jednak strony ryzyko rodzaju kontuzji wzrasta o mnóstwo, kiedy kości są słabe i kruche. Na skutek złej diety, zapewniającej nadto niewielkich ilości składników mineralnych i witamin, nieodzownych do prawidłowej budowy kości, dochodzi do ubytków masy kostnej, zwanej osteomalacją. Uzupełnij zestaw dań Najważniejszy jest wapń. niemal 99% tego pierwiastka zmagazynowane jest w kościach i zębach. W taki sposób wpływa na ich gęstość, a co za tym idzie na twardość i wytrzymałość. jednak wapń pełni także dużo odrębnych funkcji w ustroju. odpowiedzialny jest między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego czy za krzepnięcie krwi. Gdy jego zawartość jest niewystarczająca, organizm zmuszony jest do sięgania do swoich zapasów. jednocześnie jest on „odciągany” z zębów i kości. Stają się one więcej podatne na złamania i pęknięcia. Wydawać mogłoby się, że zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki tego pierwiastka nie jest trudne. Jego najlepszym źródłem jest ze względu na to że nabiał, a zatem mleko, kefiry czy sery. Z drugiej jednak strony wielokrotnie wskazuje się na fakt, iż jednocześnie dostarczają one sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, zatem spożywanie ich w nadmiernych proporcjach może przyczynić się np. do rozwoju miażdżycy garnków. mnóstwo osób uskarża się także na złe samopoczucie po spożyciu mleka – to objaw nietolerancji laktozy. Z tego względu zaleca się uzupełniać swoją zestaw dań także w inne składniki. Do najważniejszych przynależą konserwy rybne, gdyż ryby znajdujące się w nich wykorzystywane są całkowicie, razem ze szkieletem. świetnym pomysłem jest także włączenie do menu ciemnozielonych warzyw jak na przykład brokuły, kapusta włoska, brukselka, sałata rzymska, także wodorostów morskich (np. wykorzystywanej w sushi odmiany nori), włoskich orzechów, ziemnych, nasion słonecznika i sezamu. Pomocnicy wapnia Innymi ważnymi dla prawidłowej budowy układu kostnego składnikami są magnez, fosfor i witamina D. Niedobory fosforu spotyka się stosunkowo rzadko, gdyż znajduje się on w dużej grupie suplementów konsumpcyjnych. Nieco gorzej rzeczywistość przedstawia się w przypadku wit. D. Jej głównym źródłem jest tłuszcz rybi, przede wszystkim więc tran. Ponadto, jedną z frakcji wit. D, tzw. alt4 cholekalcyferol, witaminę D3 nasz organizm jest w stanie wyprodukować sam pod oddziaływaniem promieni słonecznych. Tutaj jednak znów pojawiają się trudności. Z racji na szkodliwe oddziaływanie promieni ultrafioletowych na skórę związane z tzw. dziurą ozonową, konieczne jest korzystanie z kremów z wysokimi filtrami UV na odkryte elementy ciała. Najlepszym rozwiązaniem jest więc sięganie po tłuste rodzaje ryb. Łosoś, śledź, sardynki, pstrąg, makrela, tuńczyk czy halibut dostarczają znacznych ilości wit. D. Jej cennym źródłem są także jajka (jednak nie więcej niż 2 dziennie). Magnez tymczasem odpowiada za prawidłowy przemianę materii zarówno wapnia, ; fosforu. Wapń zawarty w produktach konsumpcyjnych jest o mnóstwo dobrze wykorzystywany, gdy posiłki go dostarczające zasobne są także w magnez. Zawierają taki pierwiastek m.in.: nasiona sezamu, brązowy ryż, winogrona, banany, avocado, orzechy laskowe, migdały. Co dość istotne, magnez przeciwdziała powstawaniu się złogów wapnia w układzie moczowym i pęcherzyku

żółciowym, do których może dojść, gdy przesadzimy nieco z jego spożyciem.

Zarówno do odwapnienia kości, ; ich remineralizacji dochodzi stopniowo. W związku z tym korzystanie z diety zasobnej w przytaczane składniki konieczne jest każdego dnia. Tym więcej że jednocześnie zmniejsza ona ryzyko wystąpienia osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości, do którego dochodzi z upływem lat na skutek zmian w gospodarce hormonalnej. Właściwie zbilansowane menu co fakt nie jest w stanie zupełnie zatrzymać tego procesu, może jednak go spowolnić. Upadek, złamanie, gips… a co z dietą? jednak co w sytuacji, kiedy mimo wszystko przydarzy nam się nieszczęśliwy wypadek i naszym kościom nie uda się wyjść z niego bez szwanku? Nadal dość istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości wapnia, fosforu i wit. D. Wysycenie organizmu nimi warunkuje prawidłowe zrastanie się kości. Jednocześnie zestaw dań zaleca się uzupełnić, jedząc jarzyny i owoce będące źródłem cennych składników odżywczych, które regulują funkcjonowanie ustroju i skracają moment rehabilitacji. Polecane są ananasy spożywane na surowo. Szczególnie ich rdzeń, gdyż posiada w składzie spore ilości składniku o nazwie bromelina, która wykazuje oddziaływanie przeciwzapalne. Znany ze swoich właściwości wspomagających gojenie złamań jest cynamon. da się dorzucać go do herbaty, potraw z ryżu czy tartych jabłek. Poleca się także picie naparów ze skrzypu polnego, pokrzywy, żywokostu, dziewanny i kozieradki. dość istotne jest, aby zestaw dań stosowany po złamaniu dostarczał odpowiednich ilości wszystkich nieodzownych składników odżywczych, szczególnie tych, które pomagają zwalczać stan zapalny i ułatwiają gojenie ran, a jednocześnie by zabezpieczał przed przytyciem. Unieruchomienie sprzyja odkładaniu się niewykorzystanej podczas aktywności energii pochodzącej z pokarmów w postaci tłuszczu, tymczasem otłuszczenie organizmu wydłużać może okres rehabilitacji, szczególnie jeśli kontuzja dotyczy kończyn dolnych.

 

Zobacz też 

EcoSlim Opinion


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness