Co jeść, żeby nie mieć zgagi? 10 najlepszych produktów

Co jeść, żeby nie mieć zgagi? 10 najlepszych produktów

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

ten, kto jej doświadczył wie, jak nieprzyjemne uczucie wiąże
się ze zgagą. Zgaga spowodowana bywa zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku.
Soki trawienne drażnią ścianę przełyku, a wywołane uczucie pieczenia i ucisku
w Jak jeść, by uniknąć zgagi? okolicach żołądka (często błędnie diagnozowane jako stan przedzawałowy) bywają nie do
zniesienia. Jak uniknąć zgagi?

Bez wątpienia jednym z głównych czynników powodujących zgagę
bywa pokarm. Wpływa zarówno na powstanie zgagi, wzmożenie jej, jak uniknąć zgagi ale i na
niwelowanie jej objawów. Jeśli nie masz zgagi, żywiąc się nieodpowiednio możesz
ja wywołać. I odwrotnie – jeśli miewasz zgagę, przechodząc na właściwą
dietę
, możesz jej uniknąć.

pokarmy, które mogą produkty bezpieczne przy zgadze powodować cofanie się treści żołądkowych
do przełyku to te, które wywołują odbijanie się. Ponadto, do pokarmów wywołujących zgagę zaliczane okazują się:

  • czekolada,
  • mięta,
  • alkohol,
  • cebula,
  • tłuszcze.

Zobacz także: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

 

silna zgaga powstaje
w wyniku spożycia
pokarmów, które zwiększają kwaśność soku żołądkowego. A
okazują się to:

  • mała czarna (prawdziwa i bezkofeinowa),
  • mleko,
  • piwo,
  • cola.

Narażamy ścianę
przełyku na podrażnienie spożywając:

  • owoce cytrusowe,
  • pomidory,
  • zdecydowane w smaku przyprawy,
  • kawę.

 

Zobacz też 

Kulturystyka Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness