Co to jest alergia krzyżowa i co ją powoduję? Dowiedz się wszystkiego!

Co to jest alergia krzyżowa i co ją powoduję? Dowiedz się wszystkiego!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

najchętniej występujące uczulenia powodowane są poprzez alergeny wziewne,

takie jak pyłki roślin, roztocza kurzu domowego i sierść zwierząt. Liczba osób cierpiących na alergię podwaja się co 15-20 lat, a problem dotyczy zwłaszcza mieszkańców dużych miast. jest to wynik skażenia powietrza – związki siarki i azotu pogarszają system odpornościowy. Błona śluzowa dróg oddechowych zostaje poprzez nie podrażniona, poprzez co alergenom prościej bywa przenikać do narządu węchu, spojówek czy oskrzeli. efektem są przykre dolegliwości pojawiające się w sezonie pylenia roślin. W przypadku uczulenia na pyłki, symptomy uczulenia stają się szczególnie uciążliwe podczas suchych, wietrznych dni. W Polsce alergeny pojawiają się na przedwiośniu i zanikają jesienią. Już na przełomie lutego i marca do dolnych dróg oddechowych mogą przenikać pyłki olchy, natomiast  w kwietniu brzozy albo leszczyny. Drzewa kwitną i pylą jeszcze zanim pojawią się na nich liście. później w maju pojawiają się mocno alergizujące pyłki traw, a na początku dekady zaczynają kwitnąć zboża. W czasie od zakończenia lipca do początku września w powietrzu zwiększa się stężenie pyłków bylicy.   © Damian Gretka/Fotolia DO czynników przyczyniających się do uczulenia alergia  krzyżowaWZIEWNEJ ZALICZAJĄ SIĘ ROZTOCZA KURZOWE, SIERŚĆ i PLEŚŃ czas jesieni i zimy to pora, kiedy nasilenie alergenów roślinnych bywa mniejsze, mimo wszystko wtenczas z racji zmiany pogody i sezonu grzewczego uaktywniają się roztocza kurzu domowego. Pobudzają one układ odpornościowy osoby uczulonej, gdyż są bardzo suche i rozpadają się na nieduże cząsteczki. Wnikają razem z powietrzem do dróg oddechowych człowieka. Fragmenty odchodów roztoczy gromadzą się w zagłębieniach poduszek, materacy, kołder, rolet i na dywanach.  Dosyć mocnym alergenem bywa więc pierze gęsi wypełniające poduszki do spania. Korzystanie z nich może powodować pogorszenie się samopoczucia tuż po wstaniu z łóżka, dlatego najrozsądniej bywa zastąpić je poduszkami i kołdrami antyalergicznymi, które mogą skutecznie wystrzegać się ataków uczulenia. rezultaty charakterystyczne dla uczulenia na pierze Alergia krzyżowa - zobacz, co ją powoduje! to wodnisty katar, zatkany nos, swędzenie i palenie oczu, trudności w oddychaniu, ból głowy i zmiany skórne. Powszechnym zjawiskiem bywa między innymi uczulenie na zarodniki pleśni.

Pleśń występuje zwykle w wilgotnych, ciepłych pomieszczeniach,

jak na przykład łazienka albo kuchnia, ale może rozwinąć się więc chociazby w materacu łóżka, pod tapetą albo w ziemi roślin doniczkowych. rezultaty uczulenia oddechowej wywołanej poprzez pleśń intensyfikują się zwykle w pochmurne dni, przy dużej wilgotności powietrza. Reakcje uczuleniowe mogą pokazać się więc po kontakcie z sierścią i naskórkiem futerkowych zwierząt domowych. Złuszczone komórki naskórka zwierzęcia przedostają się z powietrzem do człowieczego alergia  krzyżowa  brzoza  ustroju alergika i wywołują symptomy ze strony układu oddechowego, swędzenie oczu i symptomy ogólne. Każde zwierzę, nawet to nieobarczone sierści, może być źródłem odpowiedzi alergicznej. zaleca się więc mieć świadomość, że sierść może zostać w pomieszczeniu na długo po tym, jak przebywał w nim kot albo pies. Reakcje alergiczne mogą pojawić się nawet po przejściu korytarzem, którym przemieszczało się zwierzę. Do składniku odzwierzęce, które uczulają przeważnie należy sierść kotowi, psa, świnki morskiej i chomika. rezultaty uczulenia na sierść zwierząt to napadowe kichanie, świąd oczu, łzawienie, opuchlizna spojówek, katar, wysypka i swędzenie cery. W zależności od czynników przyczyniających się do uczulenia wziewnej, częstym problemem bywa reakcja krzyżowa na inne, podobne alergeny rezultaty uczulenia wziewnej mogą pojawić się wyłącznie po zetknięciu z konkretnym alergenem, również w ramach odpowiedzi krzyżowej, na przykład u osób uczulonych na pyłki roślin reakcje alergiczne mogą wystąpić więc po zjedzeniu niektórych świeżych warzyw i owoców. Gotowanie, mrożenie i konserwowanie osłabia aktywność alergenów. Alergicy uczuleni na pyłki traw muszą zachować ostrożność podczas spożywania fasoli, soczewicy i zielonego groszku. tymczasem uczuleni na pyłki bylicy powinni zachować ostrożność jedząc seler, pietruszkę, szczypiorek, banany i melony. Osoby wrażliwe na pyłki alt2 brzozy powinny ostrożnie spożywać orzechy laskowe i włoskie, migdały, jabłka, banany, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, śliwki, kiwi, pomidory i marchew. Przyczynami uczulenia wziewnej okazują się różne alergeny. rozpoczynając od roztoczy kurzu domowego, poprzez pleśń, aż do sierści zwierząt domowych, jak na przykład kot albo pies. Aby zidentyfikować bogactwo odpowiedzi alergicznej, należy uważnie obserwować symptomy, które towarzyszą kontaktom z poszczególnymi składnikami. Alergia wziewna bywa chorobą wymagającą zwalczania. wyłącznie wprowadzenie w życie terapii może poprawić codzienny luksus i pozwolić pozbyć się uporczywych objawów, jak na przykład stały katar albo kaszel. bardzo ważna bywa przede wszystkim identyfikacja alergenu wywołującego reakcję alergiczną, dzięki czemu da się ograniczyć styczność z daną substancją. W czasie jego szczególnej aktywności ; oczywiście przyjmować stosowne medykamenty. mniej więcej 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% najmłodszych i 2—4% osób dorosłych.

Do mniej więcej 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm,

ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% najmłodszych i 2—4% osób dorosłych.o ponownym wprowadzeniu. Najgroźniejszym przejawem uczulenia pokarmowej okazuje się wstrząs anafilaktyczny. Szczególnie zagrożeni są chorzy na astmę, a do najchętniej wywołujących pokarmów powodujących wstrząs należą orzeszki ziemne, sezam, seler, jajo kurze i ryby i krewetki. Niekiedy wyłącznie żywotny wysiłek fizyczna wyzwala wstrząs po zjedzeniu jakiegoś pożywienia.rezultaty przypominające alergię pokarmową mogą powodować również znajdujące się w żywności mikroorganizmy czy toksyny. Za pseudoalergię pokarmową odpowiadają substancje dodawane do żywności (konserwanty, barwniki), a nawet jej bezpieczne substancje (np. tzw. aminy biogenne, takie jak histamina czy tyramina). Nadmierne picie serów czy Od uczulenia pokarmowej należy odróżnić więc tzw. nietolerancję pokarmową, spowodowaną mechanizmami niealergicznymi. Nietolerancja pokarmowa spowodowana okazuje się zwykle zaburzeniami przemiany danego składnika pożywienia, zwykle brakiem enzymu, czyli składników powodującej dalszą jego przemianę w organizmie. Za przykład może posłużyć nietolerancja białka mleka – laktozy – spowodowana niedoborem rozkładającej ją na dwie alt3 cząsteczki cukrów (glukozy i galaktozy) enzymu laktazy, umożliwiającej trawienie mleka. Niestrawiona laktoza fermentuje w jelitach, co wywołuje gromadzenie gazów, wzdęcie brzucha, kurczowy ból brzucha i obfitą biegunkę po mniej więcej 0,5—2 h od wypicia mleka. U noworodków aktywność laktazy okazuje się zazwyczaj duża (jej wrodzony niedociągnięcie należy do rzadkości), a później maleje z wiekiem potomka po zaprzestaniu konsumowania piersią. Ocenia się, że nawet 70% dorosłych osób zamieszkujących Azję i Afrykę może posiadać tzw. pierwotną nietolerancję laktozy (w Polsce ok. 20—40%). W niektórych rejonach świata, zazwyczaj Alergia krzyżowa to rodzaj uczulenia wywoływanej poprzez dwie zespoły alergenów. U jednej osoby może więc występować alergia pokarmowa i wziewna, więc kontaktowa. zazwyczaj alergia na określone pyłki łączy się z alergią pokarmową na niektóre owoce.

Alergenami wywołującymi reakcję krzyżową są zwykle substancje podobne do siebie

pod względem budowy (z tej samej zespoły botanicznej) albo pochodzące z identycznego źródła (od identycznego zwierzęcia). SPIS TREŚCI  rezultaty uczulenia krzyżowej  Diagnostyka uczulenia krzyżowej  kuracja uczulenia krzyżowej rezultaty uczulenia krzyżowej Alergia krzyżowa to reakcja człowieczego ustroju na 2 różne alergeny, odrębne nawet pod względem sposobu dostawania się do człowieczego ustroju (zazwyczaj łączy się alergia pokarmowa z wziewną). Przeciwciała, wyprodukowane do zmagania się z jednym alergenem, zaczynają reagować tak samo na odmienną substancję o podobnej konstrukcji albo jednakowym źródle. Polecane wideo:   Jak pozbyć się uczucia zbyt dużo ważących nóg? 00:00 / 00:00 LQ rezultaty uczulenia krzyżowej mogą przypominać skutki uczulenia na pyłki. Obejmują one dolegliwości ze strony układu oddechowego, pokarmowego i cery, rzadziej skutki ogólnoustrojowe. Pojawiają się po ok. 15-30 minutach po spożyciu, dotknięciu albo wprowadzeniu alergenu do człowieczego ustroju. rezultaty oddechowe to najchętniej: palenie gardła i krtani, katar, kaszel. Reakcja krzyżowa to więc skutki żołądkowo-jelitowe: obolałe kolki, rozwolnienie, nudności, wymioty, obstrukcje, bóle brzucha. rezultaty skórne występujące przy uczulenia krzyżowej to: pokrzywka, rumień, zaostrzenie atopowego zapalenia cery. rezultaty alt4 ogólnoustrojowe, szczególnie rzadkie, ale odnotowywane u chorych na alergię krzyżową, to: opuchliznę

Quinckego, pokrzywka uogólniona, wstrząs anafilaktyczny.

Odczyny krzyżowe mogą występować pomiędzy: pyłkami traw a melonami, arbuzami, pomarańczami, pyłkami brzozy a jabłkami, wiśniami, marchwią, selerem, pyłkami leszczyny a orzechami, roztoczami kurzu domowego a skorupiakami, jajkami a mięsem z kurczaka, mlekiem a wołowiną, jadem pszczoły a jadem szerszenia albo osy, kwasem acetylosalicylowym a niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi, niklem a palladem, lateksem a pomidorami, brzoskwiniami, kiwi, awokado, ziemniakami, bananami, wieprzowiną a kocią sierścią. Diagnostyka uczulenia krzyżowej Aby uznać alergię krzyżową, przeprowadza się poniższe eksperymenty i testy diagnostyczne: testy skórne, testy płatkowe, doustne próby prowokacyjne pod nadzorem lekarza, badanie krwi pod kątem IgE całkowitego i alergia  krzyżowa  tabletkaspecyficznego, testy skórne z alergenami rekombinowanymi, immunobloting, immunoelektrofereza krzyżowa, test zahamowania RAST.   Dość trudno bywa uznać, czy opisywane poprzez chorego i wykrywane skutki uczulenia są rzeczywiście reakcją krzyżową, czy wyłącznie tymczasowym współwystępowaniem dwóch rodzajów uczulenia. Równoczesna nadwrażliwość na 2 różne alergeny nie musi być oznaką uczulenia krzyżowej. zaledwie kiedy z udziałem nowoczesnych tekstów klinicznych diagnostycznych uda się ustalić, że przeciwciała wyprodukowane do zmagania się z jednym alergenem są wykorzystywane do usuwania innej składników, da się mówić o uczulenia krzyżowej. kuracja uczulenia krzyżowej kuracja uczulenia to przede wszystkim używanie leków antyalergicznych – zarówno przyjmowanych regularnie, jak również doraźnie w przypadku pojawienia się objawów. Stosowana bywa więc immunoterapia swoista, jeśli alergenami są pyłki roślin. Możliwe bywa więc odczulanie, czyli wyleczenie uczulenia. Polega ono na regularnym konsumowaniu alergenów w minimalnej dawce, która nie wywołuje objawów uczulenia, ale stopniowo uodparnia organizm na jej oddziaływanie. W przypadku, jeśli ustali się, że opisywane skutki to reakcja krzyżowa, jako kuracje dodatkowe zaleca się jadłospis eliminacyjną. dieta eliminacyjna oznacza usunięcie z jadłospisu alergenów pokarmowych. Wyniki analiz usunięcia pokarmowej muszą być wymowne co do czynnika powodującego reakcję alergiczną.

 

Zobacz też 

Prodotto dimagrante


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness