Co jeść żeby uniknąć miażdżycy? Sprawdź 7 skutecznych rad

Co jeść żeby uniknąć miażdżycy? Sprawdź 7 skutecznych rad

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Miażdżyca okazuje się chorobą, która polega na odkładaniu się w ścianach tętnic złogów lipidowych. Złogi te skutkują tym, że tętnice stają się mało elastycznymi, sztywnymi rurami. Większość osób cierpiących na miażdżycę dowiaduje się o swojej schorzeniu, gdy ta okazuje się już w bardzo zaawansowanym stadium. Następstwa związane z miażdżycą mogą być ; niebezpieczne dla organizmu, ale nawet dla życia. Jak się ustrzec przed tą chorobą? Jak do niej nie dopuścić? Przedstawiamy kilka porad.

 

Co okazuje się przyczyną miażdżycy?

Aby przyswoić, jak zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowań na miażdżycę lub jak nie dopuścić do jej rozwoju – musimy sobie najpierw uświadomić, co 10 rad, jak dzięki diecie NIE dopuścić do rozwoju miażdżycy ją wywołuje. Główną przyczyną miażdżycy okazuje się zbyt duża ilość cholesterolu, który składa się w organizmie. Częściej na tą chorobę zapadają mężczyźni niż kobiety, nie znaczy to jednak, że pań taki problem nie dotyczy. głównie choroba dotyka osoby po 35. roku życia. ryzyko zachorowań zwiększa się u osób narażonych na stres, cierpiących na nadciśnienie oraz cukrzycę, osób otyłych, palących papierosy oraz nadużywających piwa.

Dietą walcz z miażdżycą!

Odpowiednia dieta oraz nawyki żywieniowe mogą  doprowadzić do zmniejszenia niebezpieczeństwa zachorowań, bądź zatrzymania rozwoju schorzenia. Na co opłaca się zwrócić uwagę?

 

Ograniczamy tłuszcz zwierzęcy ;

Spożywanie tłustych potraw okazuje się główną przyczyną odkładania „niedobrego” cholesterolu w dieta przy miażdżycy organizmie człowieka. Aby to zmienić, należy sięgać raczej po chude, odtłuszczone mięso oraz wędliny, dobrze drobiowe. Mięso zamiast smażyć, dobrze gotujmy oraz pieczmy. Ograniczmy tłuszcz zwierzęcy. Sięgajmy zatem też po odtłuszczony nabiał: twaróg zamiast żółtego sera, jogurt organiczny zamiast śmietany oraz mleko o niskiej zawartości tłuszczu.

 

okres na ryby!

W naszej diecie musi znaleźć się jak najwięcej suplementów rybnych. Mięso ryb dostarcza nam bowiem bezcennych kwasów omega-3, które zapobiegają osadzaniu się cholesterolu na ścianach tętnic. Wybierajmy łososia, tuńczyka, śledzia czy makrelę.

 

Używajmy przypraw!

Czosnek, cynamon oraz kurkuma to przyprawy, które lekarze wymieniają jako antycholesterolowe. Oregano oraz tymianek natomiast nie pozwalają na wchłanianie tłuszczu, jak uniknąć miażdżycy co przy walce z miażdżycą też okazuje się bardzo ważne. Starajmy się zjeść przynajmniej ząbek czosnku dziennie.

 

Starajmy się jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców

duże w wit. oraz składniki mineralne owoce pomagają w walce z miażdżycą. Starajmy się jeść owoce na surowo, nie przetworzone. Lekarze zalecają spożywanie mniej więcej kilograma owoców oraz warzyw dziennie.


zamiast ciastek – orzechy!

Orzechy to prawdziwy cud w walce z miażdżycą. Obniżają one bowiem ilość cholesterolu w organizmie. najdogodniej jeść orzeszki ziemne bez soli, orzechy włoskie oraz migdały. Niech zastąpią nam one wszelkiego rodzaju słodkie oraz słone przekąski takie jak batony oraz chipsy. Ograniczymy w taki rady jak uninąć miażdżycy sposób zawartość cukrów oraz tłuszczów dostarczanych naszemu organizmowi.

 

Pijmy zieloną herbatę

Zrezygnujmy z najpopularniejszej czarnej herbaty. Zastąpmy ją zielona. Należy jednak wiedzieć, aby listków zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem oraz że trzeba je wykorzystywać nawet trzy razy. Zielona herbata ma zastosowanie oczyszczające, a występujące w niej alkaloidy oraz garbniki redukują ilość cholesterolu w organizmie.

 

Na ratunek – błonnik!

Błonnik reguluje wchłanianie cholesterolu do organizmu. O jego oczyszczających oraz wspomagających wartościach napisano już bardzo dużo. Dostarczają nam go pełnoziarniste składniki, owoce czy warzywa. Dbajmy, aby w kolejnymi z przygotowanych oraz spożywanych przez nas posiłku znalazło się coś, co dostarczy nam błonnika.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness