Co powoduje zgagę? Oto 6 produktów których musisz unikać

Co powoduje zgagę? Oto 6 produktów których musisz unikać

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Co trzeba jeść przy diecie na niestrawność?

  • Chude mięso – pod tym ogólnym pojęciem kryją się: chudy wieprzowina, królik, cielęcina. dietę przy refluksie dopuszcza włączenie do jadłospisu drobiu (kurczak, indyk) oraz wędlin (szynki wieprzowe oraz drobiowe, również polędwica).
  • Chude przetwory mleczne – zgaga powoduje nieprzyjemne problemy, m.in. pieczenie w przełyku oraz kwaśny posmak w ustach. Kiedy więc odczuwasz, że refluks daje o sobie znać, sięgnij po chude (nietłuste) mleko. pomagające mogą okazać się też niskotłuszczowe kefiry, kefiry i maślanki.
  • Dania ugotowane – odpowiednia kuracja dietetyczna na Poznaj 6 produktów, które ZAWSZE powodują zgagę niestrawność wyklucza stosowanie potraw smażonych. Żeby nie podrażniać żołądka, jedz potrawy ugotowane, duszone, ugotowane na parze, pieczone w folii. rodzaju potrawy dodatkowo pomogą zachować ci smukłą linię oraz uchronią przed niechcianymi kilogramami.
  • warzywa – kuracja dietetyczna w refluksie dopuszcza spożywanie warzyw, takich jak marchew, buraki, kartofle, kalafior, szpinak.
  • Zioła – doprawiaj potrawy ziołami. Używaj świeżej bazylii, oregano, czosnku. stosuj też koperek, estragon, rozmaryn, szałwię, koper włoski.
  • Woda – każdego dnia picie wody powinno przekraczać 1,5 litra. Zalecane są też herbaty ziołowe, poza herbatą z objawy zgagi mięty pieprzowej.

dania niewskazane ; refluksowej

By uniknąć uciążliwej zgagi, trzeba odżywiać się regularnie – posiłki jeść niewielkie, ale często. W ten sposób uchronimy się przed zbytnim zapełnieniem żołądka. ważne jest także to, aby spożywać pokarm o wyznaczonych godzinach, a kolację – nie później niż 3 h przed snem. ważne wartość ma rodzaj zjadanych czynników. jednak należy pamiętać, że u jednej osoby symptomy zgagi mogą pojawić się wskutek spożycia pożywienia, który u innej osoby nie powoduje żadnych problemy. Z drugiej strony trzeba wymienić wiele czynników, które alt3 wzmagają niestrawność u tych, którzy mają do niej

Do czynników zazwyczaj wywołujących niestrawność zaliczamy przede wszystkim pokarmy tłuste, które są wolno trawione w układzie trawiennym. opłaca się ograniczyć picie tłuszczu w postaci widocznej, takiego jak masło, margaryna, czy olej, również innych czynników bogatych w tłuszcze, np. wędlin, podrobów, mięsa, nabiału o wysokiej zawartości tłuszczu – śmietany, sera żółtego, serów pleśniowych, serków topionych czy serów typu fromage. Z codziennego jadłospisu trzeba wyrzucić tłustą wieprzowinę, gęsi, kaczki, golonki, żeberka oraz tłuste wędliny, tj. baleron, pasztety, salami, kiełbasy, produkty na zgagę salcesony, pasztetową.

Do tłustych potraw zaliczymy jadłospis smażone, jadłospis typu fast food, czyli hot-dogi, hot dogi, frytki, cheeseburgery. dietę na niestrawność eliminuje bez wyjątku ; jadłospis. Osoby, którym doskwiera zgaga, powinny zrezygnować też z ogórków, pomidorów, cebuli, potraw z octem (wszystkie marynaty), ostrych przypraw (chilli, pieprz, curry, pieprz cayenne, ostra papryka, papryczki pepperoni, chrzan, musztarda), czekolady oraz wyrobów z dodatkiem czekolady, napojów gazowanych, soków (szczególnie pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego), mocnej kawy oraz herbaty, alkoholu. Te artykuły zwiększają ponieważ wydzielanie soków żołądkowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness