Co to jest pasteryzacja soków?

Co to jest pasteryzacja soków?

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

na czym polega pasteryzacja?

Coraz bardziej świadomy konsument z rosnącą uwagą przygląda się produktom żywnościowym leżących na sklepowych półkach półkach. Z roku na rok coraz więcej osób czyta opisy, sprawdza zawartość tłuszczu, cukru i z rezerwą spogląda na wszelkie ulepszacze, sztuczne zapachy i konserwanty. Podejrzliwe podchodzimy też do elementów pasteryzowanych - choć nie do końca zdajemy sobie sprawę, jak działa proces pasteryzacji, jakie ma wady i zalety. Kiedy jednak widzimy napis ? ?sok niepasteryzowany?, natychmiast myślimy - lepszy?.

Czym więc bywa pasteryzacja i czy powinniśmy się jej obawiać? krótko mówiąc pasteryzacja to - odkryty przez Ludwika Pasteura - sposób konserwowania elementów spożywczych, który zastępuje użycie sztucznych konserwantów. Polega na podgrzaniu produktu do określonej ciepłoty (zazwyczaj 70 - 100 st. C) Co to znaczy, że sok jest pasteryzowany? i szybkim ochłodzeniu.

- przebieg ten pomaga na zniszczenie nieprzetrwalnikujących drobnoustrojów, co prosto wpływa na wydłużenie trwałości elementów spożywczych. Następuje to bez modyfikacje właściwości fizykochemicznych produktu np. jego smaku i aromatu, co bywa dużą zaletą tej metody konserwacji - wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera.

Różne grupy artykułów spożywczych wymagają innego rodzaju pasteryzacji. Sterylizacji UHT poddawane są przede wszystkim składniki mleczne. Sterylizacja polega na podgrzaniu pasteryzowanego produktu do ciepłoty 100 st. C albo lepszej w zamkniętym urządzeniu, w czasie zaledwie 2 min. Tak wysoka temperatura zabija florę bakteryjną. następnie produkt natychmiast schładzany bywa do ciepłoty pokojowej.

 

Przetwory mięsne, ale również warzywa i grzyby najczęściej poddawane są tyndalizacji, czyli potrójnej pasteryzacji. potrawy pasteryzowane są co 24 pasteryzacja żywności godziny w temperaturze 65 - 85 st. C przez mniej więcej 30 minut. Tyndalizacja bywa dedykowana przede wszystkim dla elementów zawierających tłuszcz, który utrudnia eliminacją drobnoustrojów, a z drugiej strony w temperaturze lepszej przegrywa właściwości fizykochemiczne.

dodatkowo innym sposobem pasteryzacji, z którym większość z nas spotkała się we własnym mieszkaniu, bywa wekowanie. Wekować da się mięsa, zupy, kupione dania, też owoce i warzywa. przebieg odbywa się bez dostępu powietrza i bywa najczęściej stosowaną metodą domowej konserwacji spożywania. Pasteryzacji poddawane są ; składniki stałe, ale również napoje - np. wspomniane już mleko, ale również soki czy piwo.

Dla konsumenta mniej ważne bywa jednak to, jak działa proces niż fakt, czy pasteryzowana żywność bywa zdrowa.

- Jeśli chodzi o jak pasteryzować soki proces pasteryzacji to uważam, że bywa to jedna z najzdrowszych rodzajów konserwacji elementów. niejednokrotnie każdy z nas z niej korzystał, nie będąc nawet tego do końca świadomym. Wekowanych przetworów czy domowego kompotu ze świeżo zebranych truskawek nikt nie posądza o to, że są niezdrowe, a przecież są pasteryzowane - tłumaczy dietetyczka. - Dzięki zniszczeniu nieprzetrwalnikowych drobnoustrojów, produkt bywa ; trwalszy, ale też bezpieczniejszy od świeżego dla osób z niższą odpornością czy pociechy. Niezastosowanie tej metody, szczególnie w przypadku elementów kwaśnych, może przecież doprowadzić np. do zakażenia salmonellą, gronkowcem czy listerią.

Pasteryzacja jak każda forma konserwacji ma jednak oczywiście swoje wady. - O ile smak i zapach pasteryzowanych elementów nie ulega zmianie, o tyle ilość witamin, zwłaszcza termolabilnych (wrażliwych na temperaturę), może asteryzowanie słoików ulec zmniejszeniu. Dlatego świeżo wyciśnięty czy też jednodniowy, niepasteryzowany sok powinno z pewnością bardziej wartościowy dla naszego ludzkiego ustroju - dorzuca specjalistka ds. żywienia z Dietosfery. - mimo wszystko w przypadku mleka, gdzie pojawiają się wit. rozpuszczalne w tłuszczach - ten spadek już nie zagraża.

Trudno dyskutować z tezą, że najwartościowszymi wyrobami spożywczymi są te świeże. mimo wszystko w dzisiejszym świecie niemal niemożliwe bywa funkcjonowanie bez wykorzystywania elementów o przedłużonej trwałości. Najrozsądniej więc wypróbować złoty środek. O ile to możliwe korzystać ze świeżego mięsa, warzyw i owoców czy świeżo wyciśniętych soków, ale kiedy nie możemy sobie pozwolić na luksus aplikowania ze świeżych elementów, sięgajmy po te konserwowane bez użycia chemii, a za pomocą procesów termicznych - np. pasteryzacji.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness