Co to jest piramida żywienia? Wszystko, co musisz o niej wiedzieć!

Co to jest piramida żywienia? Wszystko, co musisz o niej wiedzieć!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Aby pokazać społeczeństwu, jak może się prezentować idealna menu,piramida  żywieniowa  2016

rządy Wielkiej Brytanii i USA posługują się prostymi obrazami. Niestety, zwierają one dużo nieprawidłowości. Po obu stronach Atlantyku plan zakładał, by obrazy były niezwykle wymowne. W trosce o nawyki żywieniowe i rosnący obwód pasa obu populacji ministerstwa rządów USA i Wielkiej Brytanii wpadły na taki sam pomysł - posłużenia się zdjęciem talerza, by pokazać różne rodzaje czynników konsumpcyjnych, które ludzie powinni spożywać, w idealnych dla ludzkiego ustroju proporcjach. Brytyjski talerz bywa więcej dokładny - uwzględnia konkretne przykłady czynników w różnych grupach (np. jajka, ryby i mięso po stronie białek). Amerykańska wersja bywa po prostu podzielona na pięć grup żywności, niczym ciasto pokrojone na różnej wielkości różnokolorowe kawałki - jarzyny, owoce, substancje zbożowe i białkowe - ze szklanką reprezentującą nabiał. - Rodzice nie mają czasu na odmierzanie dokładnie trzech uncji drobiu albo sprawdzanie, ile ryżu albo brokułów przyda na porcję, ale mamy pora, by zerknąć na talerze Z tych niezwykle fragmentarycznych danych medycyna wysnuła hipotezę, że wysokie picie tłuszczu powoduje wysoki ilość cholesterolu we krwi. Osadza się on na ścianach tętnic i zapoczątkuje łańcuch zdarzeń prowadzących ostatecznie do punktu kulminacyjnego w postaci ataku serca albo udaru mózgu. Według tego rozumowania, schorzeniom tym da się przeważnie zapobiegać dzięki obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi - po  najnowsza  piramida  żywieniowapoprzez zastosowanie leków albo zmniejszenie spożycia tłuszczu. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Rożni się od poprzedniej z 2009 roku. W nowoczesnej Piramidzie numerem jeden bywa aktywność fizyczna, zaledwie później pojawiają się jarzyny i owoce. Co jeść żeby żyć zdrowo - nie jedynie to, co jemy, ale również

to, jak zazwyczaj jesteśmy aktywni ruchowo decyduje o naszym zdrowiu. piramida  żywieniowa  plakat

Z tego względu zmieniliśmy nazwę piramidy, dziś bywa to piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej - poinformował podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz. Jaki uprawiać sport? - Każda aktywność sportowa bywa dobra. da się biegać, jeździć na rowerze, spacerować czy wchodzić po schodach. istotne, żeby wysiłek był regularny, najdogodniej 30-45 minut dziennie - przekonuje prof. Piramida żywienia - w jakich proporcjach spożywać dane produkty? Jarosz. Aktywność sportowa sprawia, że w organizmie wydzielają się dobre dla organizmu substancje. Wpływa to na przemianę materii. Co jeść dla organizmu? Jeśli chodzi o artykuły spożywcze to najistotniejsze są jarzyny i owoce, które wskoczyły na pierwsze miejsce wśród grup czynników spożywczych odpowiednich do spożycia. Zdeklasowały zboża, które do tej pory zajmowały pierwsze miejsce. - Dziennie należy spożywać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców -pisze na własnym blogu cookandlife.pl Edyta Piesyk, dietetyczka. - Po owoce i jarzyny należy sięgać jak przeważnie. Każda porcja maleje zagrożenie mnóstwo schorzeń, w tym przede wszystkim schorzeń sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Dzięki owocom i warzywom żyjemy dłużej - wzmaga ilość dietetyczka.   Na trzecim miejscu w nowoczesnej piramidzie są artykuły zbożowe, w tym szczególnie pełnoziarniste. kolejne miejsce zajmuje mleko. - Trzeba wypijać dziennie co najmniej dwie ogromne filiżanki. Mleko można zastąpić jogurtem i kefirem - czytamy portalu cookandlife.pl. Mięso bywa zaledwie na piątym miejscu i ma być co zwłaszcza dodatkiem do warzyw. Każdy z nas nie raz spotkał się z różnego rodzaju zaleceniami żywieniowymi, a to w postaci piramidy żywieniowej, talerza podzielonego na różne elementy sugerującego, w jakich promocjach dane substancje żywieniowe powinny być poprzez nas spożywane. oraz jak się w tym wszystkim połapać? Jakie rekomendacje okazują się obecnie obowiązujące Otóż aktualnie obowiązującą Piramidą Zdrowego Żywienia bywa Piramida opracowana poprzez Instytut Żywności i Żywienia przedstawiona poniżej (Rys. 1.) Rys. 1. Piramida Zdrowego Żywienia opracowana poprzez Instytut Żywności i Żywienia (bogactwo IŻŻ) wymyślona poprzez IŻŻ Piramida bywa graficznym przedstawieniem wzorcowej zabiegu odchudzającej, w której to diecie powinny się znaleźć substancje z każdej zespoły w odpowiednich proporcjach. Według Piramidy Zdrowego Żywienia wyrobami, których należy spożywać najwięcej okazują się  substancje zbożowe, nastepnie jarzyny i owoce. następną grupę stanowią mleko i jego przetwory, które powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Na górze piramidy znajdują się substancje dostarczające pełnowartościowego białka czyli mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe. oraz na samym szczycie piramidy mamy tłuszcze, co znaczy, że powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczów szczególnie zwierzęcych i że tłuszcze powinny być jedynie lekkim dodatkiem do naszej codziennej zabiegu odchudzającej, a nie w niej domino Piramida Zdrowego Żywienia zwraca też uwagę na codzienne spożywanie dużej ilości h2o. Pamiętajmy h2o, a alt2 nie napojów gazowanych, wód smakowych, nektarów

itp. Kolejnym elementem Zdrowego Żywienia poruszanym w Piramidzie bywa aktywność fizyczna.

Czyli Zdrowe żywienie to nie jedynie spożywanie elementów kuracji odchudzającej konsumpcyjnych według ww zaleceń, ale kombinacja zdrowego żywienia z jakąkolwiek aktywnością fizyczną. Instytut Żywności i Żywienia opracował także Zasady Zdrowego Żywienia i poniżej je przypominam: troszcz się o różnorodność spożywanych elementów kuracji odchudzającej. Strzeż się nadwagi i nadwagi, pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej. składniki zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). Spożywaj codziennie co najmniej dwie obfite kubka mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Mięso spożywaj z umiarem. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Ograniczaj konsumowanie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, także elementów kuracji odchudzającej zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zachowaj powściągliwość w spożyciu cukru i słodyczy. Ograniczaj konsumowanie soli. Pij wystarczającą dawka h2o. Nie pij wysokoprocentowych napojów.   Dla więcej zainteresowanych poniżej publikuję także nukowe uzasadnienia powyższych jedenastu Zasad Zdrowego Żywienia opracowanych poprzez Instytut Żywności i Żywienia. Możesz je znaleźć tutaj albo przeczytać poniżej. 1. troszcz się O RÓŻNORODNOŚĆ SPOŻYWANYCH elementów Należy spożywać substancje z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie składników) W skład elementów kuracji odchudzającej konsumpcyjnych wchodzą niezbędne odżywcze substancje obecne w różnych dawkach i proporcjach. Nie ma tabletek żywnościowego, który dostarczałby wszystkich produktów pokarmowych w odpowiednich dawkach. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów, należy w pospolitym jadłospisie uwzględnić substancje ze wszystkich grup: substancje zbożowe, jarzyny i owoce, mleko i jego przetwory, substancje dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia musi dotyczyć wszystkich składników. komponując swój menu należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.   2. STRZEŻ SIĘ NADWAGI oraz nadwagi, nie pomijaj CODZIENNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZN   sprawdź wagę (troszcz się o zachowanie należnej masy ciała) nadwaga i nadwaga to nie jedynie problem ładny, ale choroba, będąca czynnikiem sprawczym odrębnych problemu takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, przypadłości układu krążenia i mnóstwo odrębnych. Aby zachować prawidłową wagę należy odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Osoba z nadwagą albo otyłością musi: Ograniczyć konsumowanie tłuszczów zarówno widocznych (masło, olej itp.) i niewidocznych (będących np. w wypiekach, batonach, tłustych gatunkach mięs itp.) Zrezygnować ze spożywania alt3 potraw takich jak fast food i słodyczy i słodzenia napojów. podkręcić konsumowanie warzyw i owoców. stronić od potraw

smażonych albo pieczonych tradycyjnie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów

stosowanych do ich zrobienia. Zaleca się palenie w folii aluminiowej, rękawie, na grilu, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania. wykreślić doprawianie potraw zasmażkami, śmietaną czy mąką. Wyrzeczenia dietetyczne połączyć z aktywnością fizyczną   3. składniki ZBOŻOWE POWINNY BYĆ DLA CIEBIE GŁÓWNYM ŹRÓDŁEM ENERGII    składniki zbożowe powinny stanowić podstawowe bogactwo energii diecie człowieka. składniki te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim wit. z zespoły B i witaminę E. Dostarczają także produktów mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk i potas i fosfor. Wartość żywieniowa elementów kuracji odchudzającej zbożowych bywa uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane okazują się zewnętrzne elementy zasobne w odżywcze substancje. Mniejszą zawartością witamin i produktów mineralnych charakteryzują się substancje otrzymane z wyższego stopnia przemiału, wówczas mąka i pieczywo okazują się bielsze a kasza drobniejsza. Natomiast pieczywo razowe i obfite kasze wyróżniają się wyższą zawartością witamin i produktów mineralnych i błonnika pokarmowego. 4. SPOŻYWAJ CODZIENNIE CO NAJMNIEJ DWIE znaczne filiżanki MLEKA. MLEKO da się ZASTĄPIĆ JOGURTEM, KEFIREM, A CZĘŚCIOWO TAKŻE SEREM   jarzyny i owoce powinny wchodzić w skład codziennej zabiegu odchudzającej, gdyż okazują się źródłem cennych witamin, zwłaszcza wit. C i B - karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości produktów mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Zawarty w owocach i jarzynach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu poprzez enzymy przewodu pokarmowego. pełni on dość istotną funkcję, m.in. posiada zdolność regulowania obowiązkach zawodowej przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką zawartością h2o (80-90%), z czego wynika ich niska wartość kaloryczna. 7. OGRANICZAJ picie TŁUSZCZÓW, W SZCZEGÓLNOŚCI ZWIERZĘCYCH, także elementów ZAWIERAJĄCYCH DUŻO CHOLESTEROLU oraz IZOMERY TRANS NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH Ograniczaj konsumowanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Tradycyjna polska jadłospis obfituje w tłuszcze. Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. zmniejszenie spożycia tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych i elementów kuracji odchudzającej obfitujących w cholesterol bywa nieodzownym warunkiem profilaktyki problemu układu krążenia. zmniejszenie alt4 spożycia tłuszczu ma także istotne wartość w zapobieganiu i zabiegu nadwagi.Należy mieć na uwadze, iż tłuszcz bywa w szczególności kalorycznym składnikiem trawiennym - 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a białka czy węglowodanów 4 kcal. trzeba wiedzieć, że tłuszcze spożywane okazują się nie jedynie w formie "widocznej" (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), ale także w formie "niewidocznej" zawartej w potrawach i produktach (mięso, sery, wyroby cukiernicze). Tłuszcze zwierzęce sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Wskazane bywa aby zastępować tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Wśród różnych technik kulinarnych godne polecenia bywa gotowanie, palenie czy duszenie bez co więcej tłuszczu. także palenie na grilu przynosi zmniejszenie ilości tłuszczu 8. ZACHOWAJ powściągliwość W SPOŻYCIU CUKRU oraz SŁODYCZY Unikaj cukru i słodyczy. Cukier nie dostarcza żadnych nieodzownych produktów odżywczych, bywa natomiast źródłem "pustych" kalorii.

składniki dostarczające "pustych" kalorii należy rozumieć jako substancje,

nie wzbogacające ludzkiego ustroju w każde odżywcze substancje, a dostarczające jedynie kalorii. Nadmierne konsumowanie cukrów prostych może w rezultacie prowadzić do nadwagi. składniki te odgrywają także dużą funkcję w powstawaniu próchnicy zębów. 9. OGRANICZAJ picie SOLI Sód zawarty w soli odgrywa istotną funkcję w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. mimo wszystko jego nazbyt wysoki ilość diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. każdego dnia konsumowanie soli ; przekraczać 5 - 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty). Aktualny ilość spożycia soli w Polsce bywa trzykrotnie wyższy od zalecanego. Należy zrezygnować z dosalania potraw, także ograniczyć do tego soli w czasie ich przygotowywania. trzeba wiedzieć, iż sól bywa dodawana w sporych dawkach podczas przemysłowej wytwarzania żywności, przy wytwarzania konserw, wędlin, serów, kiszonek, wędzonek, marynat, także zup w proszku i niektórych przypraw. Zaleca się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami niskosodowymi albo różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami. 10. PIJ WYSTARCZAJĄCĄ dawkę h2o Woda zapewniana bywa organizmowi w postaci napojów i razem ze spożywanymi wyrobami i daniami. Organizm nie może magazynować większej ilości h2o i niedostateczna podaż płynu szybko może doprowadzić do odwodnienia, dlatego też należy pić często, w średnich dawkach. Zaleca się, aby wypijać co najmniej 2 l napojów dziennie. uniwersalnym napojem, za pomocą którego można ugasić pragnienie bywa woda. Natomiast należy redukować konsumowanie napojów słodzonych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness