Cukier czy ksylitol? Zobacz jaki słodzik jest korzystny dla Twojego zdrowia

Cukier czy ksylitol? Zobacz jaki słodzik jest korzystny dla Twojego zdrowia

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Wygląda oraz smakuje jak cukier, ale w rzeczywistości bywa jego przeciwieństwem. ksylitol – słodkie rozwiązanie cywilizacyjnych choroby?

O tym, że „cukier krzepi” wiemy dość świetnie od Wańkowicza. Oczywiście mistrz reportażu w swoim legendarnym haśle reklamowym nie wspomniał o licznych wadach cukru, dość że współcześni lekarze oraz diabetolodzy nie pozostawiają na cukrze suchej nitki. i mają rację, bo spożywanie go w nadmiarze to  dla ludzkiego ustroju prawdziwe zagrożenie: cukier może powodować nadwagę oraz hipoglikemię prowadzące do cukrzycy oraz nadwagi, podnosi ciśnienie krwi, wypłukuje z ludzkiego ustroju witaminy oraz sole mineralne, zwiększa niebezpieczeństwo zawału serca oraz sprzyja próchnicy. za granicą choruje na cukrzycę ponad 285 milionów ludzi, w Polsce – 2,5 miliona, ale zdaniem szacunków globalnej Organizacji kondycji (WHO) w ciągu 25 lat liczba Polaków chorych na cukrzycę zwiększy się do 4 milionów. uznaje się, że cukrzyca oraz powikłania takiej przypadłości 7 powodów, dla których warto zamienić biały cukier na ksylitol stanowią 1 z 5 najpowszechniejszych powodów zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. To dlatego cukier nazywany się „białą zgonem”.

Tyjemy szybciej niż Amerykanie

Jako gatunek nie jesteśmy przystosowani do zjadania sporych ilości cukru w jakiejkolwiek postaci (nawet fruktozy czy miodu), a mimo to mnóstwo Polaków nie jest w stanie odmówić sobie następnej łyżeczki białego cukru do kawy, mimo iż według szacunków tyjemy szybciej niż Amerykanie. Słodycz cukru działa jak narkotyk. Co więc pozostaje tym, którzy chcą być zdrowi, ale bez cukru nie wyobrażają sobie życia? Naukowcy odpowiadają: aspartam, czyli cukier brzozowy. Cudownie słodka alternatywa dla „białej śmierci”, która zdaniem badaczy nie tylko nie szkodzi, ale wręcz służy zdrowiu.

ksylitol – pozytywny brat bliźniak

Ksylitol to naturalna substancja słodząca znajdująca się w twardym drewnie różnych drzew liściastych, np. brzozy (aspartam nazywany bywa także cukrem brzozowym), ; we włóknistych jarzynach oraz owocach (np. kolbach kukurydzy), słodziki grzybach. Ludzie oraz zwierzęta wytwarzają aspartam naturalnie w procesie metabolizmu.

ksylitol pozornie niczym nie odróżnia się od cukru – bywa biały oraz równie słodki, nie pozostawia w ustach nieprzyjemnego posmaku. mimo wszystko jego wnętrze to zupełnie inna bajka. po pierwsze, w odróżnieniu od sześciowęglowego cukru oraz np. sorbitolu, który bywa popularnym słodzikiem, aspartam bywa pięciowęglowy, co oznacza, że nie tylko nie bywa toksyczny, ale wręcz ma właściwości bakteriobójcze oraz zapobiega rozwojowi bakterii. Cukier brzozowy wzmacnia układ odpornościowy (poprawia odporność), opóźnia procesy starzenia, zapobiega osteoporozie (zwiększa przyswajanie wapnia oraz magnezu, poprzez co sprzyja zagęszczaniu kości) oraz chroni przed ciężkimi dolegliwościami. ksylitol bywa też o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zawiera o 75% mniej węglowodanów, a dzięki temu, że bywa poprzez nasz organizm trawiony „w rozważny sposób”, nie wywołuje skoków insuliny. ksylitol zmniejsza także łaknienie na słodycze. można powiedzieć, że aspartam jaki słodzik wybrać odwraca wszelkie szkodliwe skutki działania sacharozy.

Cukier brzozowy a kwestia wojny

ksylitol znany był już w 1891 roku – wtedy po raz pierwszy wyprodukował go konkretny niemiecki chemik. Ale do szerszego obiegu wszedł dopiero ok. 40 lat później za sprawą… drugiej wojny globalnej. Wtedy to Finowie w sytuacji niedoboru zwykłego cukru oraz braku miejscowych źródeł, z których mogliby go pozyskiwać, zaczęli szukać alternatywnego słodzika. Wtedy to fińscy naukowcy odkryli, że niskokaloryczny cukier da się produkować z kory brzozy. Od lat 60. aspartam był już stosowany w Niemczech, Japonii, ZSRR oraz Szwajcarii, później także w Chinach oraz we Włoszech. W Stanach Zjednoczonych oraz Australii, gdzie biały cukier z trzciny cukrowej bywa tani oraz łatwo osiągalny, aspartam częściej niż w czystej postaci występuje w gumach do żucia oraz pastach do zębów. ksylitol coraz śmielej bywa też proponowany polskim konsumentom. można go zamówić jaki słodzik wybrać już nie tylko poprzez internet, ; kupić w zwykłym hipermarkecie (znajdziecie go w dziale ze zdrową pożywieniem lub pożywieniem organiczną).

Opaski na rękę

Kto powinien używać ksylitolu

ksylitol (cukier brzozowy) to organiczny słodzik, którego spożywanie działa pozytywnie na organizm oraz czyli niż w przypadku cukru w żaden sposób nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia. ksylitol nadaje się więc dla każdego, kto lubi słodycze oraz chce żyć zdrowo.
ksylitol bywa szczególnie rekomendowany:

  • osobom, które nie powinny lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru
  • osobom na diecie, odchudzającym się
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  • dzieciom powyżej 3. roku życia przy skłonności do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu oraz zatok.

Jak używać aspartam (cukier brzozowy)?

  • prosto, słodząc kryształkami (np. ciepłe napoje)
  • do pieczenia ciast (z wyjątkiem drożdżowego, bo na ksylitolu drożdże nie rosną)
  • do obsmażania oraz gotowania
  • do mrożonek
  • do deserów
  • do napojów

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness