Czarne jagody - smaczne i zdrowe!

Czarne jagody - smaczne i zdrowe!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

czarne jagodysmacznezdrowejagodyborówki

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi ile chcesz. Jagody okazują się pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom niedobrego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele schorzeń, który musiał być w mieszkania. z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a także polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają menu jagód podczas leczeniu przeciwko glistom i owsikom u najmłodszych.

Jagody i borówki - smaczne lekarstwa

Napary z suszonych owoców borówki i jagód oddziałują uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. W czasie biegunki prawidłowo jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Poznaj cudowne właściwości czarnych jagód! Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe artykuły przemiany metabolicznej i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uważany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z ludzkiego ustroju wszelkie toksyny, także ochrania przed pylicą. Zalecano go więc działającym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Jagody polecane okazują się też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo obecne w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego określa się je roślinną insuliną.
Borówka amerykańska funkcjonuje skuteczniej w profilaktyce schorzeń nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i antywirusowe, ze względu na to że zawiera więcej garbników.

Borówki amerykańskie i jagody - najlepsze przeciwutleniacze

bywa bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące alt2 wolne rodniki odpowiadające za rozwój nowotworów. wśród 40 owoców i warzyw uznawanych za nieprzetworzone źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Antocyjany wpływają też korzystnie na etap naczyń włosowatych oczu i potęgują regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Podobnie do borówek oddziałują czarne jagody. Pod jednym względem okazują się nawet skuteczniejsze: zawierają niejako przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w własnym składzie borówki amerykańskie. bywa to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie ;, ale tylko. razem z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody i borówki źródłem witamin i minerałów

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „niedobrego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL). W tym działaniu okazują się wspomagane poprzez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź alt3 i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. własny znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu sporą część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do krwioobiegu. występujące w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów biustu, tarczycy czy wątroby), zarówno u niewiast, ; u mężczyzn. Podobne, przeciwnowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i elagowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę ludzkiego ustroju przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody w aptece

lecznicze właściwości jagód i borówek okazują się wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz ekstrakty z liści zawierają substancję działającą  podobnie alt4 jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód okazują się jednym ze produktów diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, ; przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej obowiązkach przy komputerze.

Jagody i borówki amerykańskie trzeba jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. szczególnie smaczne okazują się przygotowane z nich zupy, kompoty i soki. można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Jagody i borówki amerykańskie kupuje się bardzo często w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają dawkę owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg.

 

 

 

Zobacz też

Gry Typu Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness