Czego NIE wolno jeść przy chorobie Hashimoto?

Czego NIE wolno jeść przy chorobie Hashimoto?

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

czym jest Hashimoto? Jakie objawy towarzyszą takiej chorobie? Jakie są jej przyczyny i wreszcie jaką dietę należy wykonywać, aby nasz organizm mógł cieszyć się zdrowiem? Radzi dietetyk Tomasz Chudziński. dieta przy chorobie tarczycy

O Hashimoto słów kilka…
W krajach wysokorozwiniętych najczęstszą czynnikiem sprawczym niedoczynności tarczycy jest schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, zwane chorobą Hashimoto. Polega ona na zwrotnej odpowiedzi układu odpornościowego, który atakuje i niszczy komórki tarczycy, wytwarzając stan zapalny i upośledzając zdolność tarczycy do produkowania dostatecznej ilości hormonów (z reguły podwyższone stężenie TSH i niskie T4 i T3). Schorzenie to występuje niemal dziesięć razy częściej u niewiast niż u facetów i zwykle objawia się u ludzi, Czego NIE wolno jeść przy chorobie Hashimoto? u których w rodzinie stwierdzono już przypadki tego zaburzenia.

Sprawdź, czy podane niżej objawy nie są Ci znajome:
- ospałość i zmęczenie
- tycie bez zastosowana rygorystycznych zmian diecie
- utrata apetytu
- zwiększona wrażliwość na zimno
- osłabienie koncentracji
- sucha skóra i włosy
- głęboki ochrypły głos
- bóle mięśni i kości ( lub ich osłabienie - zwłaszcza ramiona i nogi)
- obstrukcje
- powiększona tarczyca (wole)
(Oczywiście wymienione wyżej symptomy nie muszą występować jednocześnie mimo wszystko jeżeli utożsamiasz się z częścią z nich, zalecałbym wykonanie eksperymentów profilaktycznych.)

jadłospis
żywienie w chorobie Hashimoto jest oparty na zastosowaniu diety eliminacyjnej, którą prosto dieta przy Hashimoto jest ; utrzymać, lecz również swobodnie zmieniać według własnych preferencji smakowych.

Z diety eliminujemy:
1. gluten, a więc zboża (pszenicę, żyto, jęczmień) oraz artykuły z nich wytworzone jak makarony, pieczywo jasne i ciemne, kaszę manną, kuskus, gotowe wyroby cukiernicze, chipsy, chrupki, płatki śniadaniowe na bazie ww zbóż. Dozwolone natomiast są min. makarony kukurydziane, makarony ryżowe, płatki owsiane( jeżeli istnieje symbol przekreślonego kłosa), płatki ryżowe, płatki jaglane, kasza jaglana, kasza gryczana, pieczywo z mąki gryczanej, mąki ryżowej, amarantus, komosa ryżowa, kartofle, bataty, ryże ( w szczególności basmati).
2. nabiał - mleko krowie, sery, twarogi, kefiry. Z powodzeniem natomiast możemy wykonywać mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko prawidłowe odżywianie przy Hashimoto ryżowe, śmietanki bez mleczne.
3. surowe rośliny psiankowate - min. to papryka, pomidor, brokuł, bakłażan, tytoń.

To choroba autoimmunologiczna, atakująca tarczycę, ale trzeba zdać sobie sprawę, że tarczyca to tylko wierzchołek góry lodowej (czyli większość, której nie widać jest pod wodą). Hashimoto to choroba całego ludzkiego ustroju. Organizm walczy z samym sobą, i to że walczy z tarczycą nie znaczy, że nie zacznie atakować innych narządów.

są pewne grupy składników, które działają wyjątkowo destruktywnie i absolutnie ; ich być diecie ludzi chorujących na Hashimoto.

  • pierwotna grupa składników to zboża zawierające gluten – pszenica, jęczmień, owies, żyto.
  • Druga to nabiał – mleko, jogurt, kefir, maślanka, sery.
  • Trzecia grupa – dyskusyjna, ale według mnie wszystko, co stanowi niebezpieczeństwo powinno być wykluczone – to rośliny strączkowe.

Zauważyłam, że przy wyłączaniu z diety glutenu, wiele ludzi ma alt4 tendencję do selekcjonowania składników bez glutenu, jak na przykład ryż czy kukurydza, które są ; złe jak przytaczane powyżej. Niektórzy wybierają żytni chleb na zakwasie i myślą, że jest to dobre metody. Na pewno korzystniejsze niż pszenica i jeśli choroba jest w remisji, przeciwciała są niskie, można wprowadzić go na próbę. Ale przy podwyższonym antyTPO, antyTG, czy jeśli pojawiają się przeciwciała ANA i jeszcze nie wiadomo, że to jest Hashimoto, wszelkie zboża należy wyrzucić z diety w całości.

Pszenica

Pszenica, to nie jest tylko mąka pszenna, ale to jest także kuskus, który niektórzy uważają za bardzo zdrową kaszę. Mąka durum, kamut, bulgur, kasza manna – to wszystko to związki pszenicy. Żyto także jest zbożem glutenowym. Płatki owsiane, nawet te bezglutenowe, na śniadanie to nie jest korzystny wybór, nie szukaj sobie ekwiwalentów.

- See more at: http://www.ajwendieta.pl/blog/podcast/hashimoto-nie-jedz-tego/#sthash.gATSB8nJ.dpuf

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness