Czy słodziki są lepsze niż cukier? - Poznaj prawdę!

Czy słodziki są lepsze niż cukier? - Poznaj prawdę!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Historia sztucznych specyfików słodzących jest długa oraz skomplikowana.

Niektóre z nich, jak np. sacharyna oraz cyklaminiany, znajdują się w spisie produktów szkodliwych dla naszego ludzkiego ustroju, wywołują przecież zmiany nowotworowe u zwierząt doświadczalnych. Natomiast inny sztuczny środek słodzący – aspartam okazał się mniej szkodliwy oraz szybko znalazł zastosowanie w bitwie z nadwagą. Zatem czy słodzik to dobre rozwiązanie? znany wszystkim ASPARTAM   Gdy aspartam pojawił się w sprzedaży, towarzyszyły mu ogromne nadzieje osób prowadzących kuracje odchudzające. Powstaje on z łączenia cząsteczek dwóch białek – fenyloalaniny oraz kwasu asparaginowego oraz wysokoprocentowych napojów metylowego. bywa niejednokrotnie więcej słodki niż cukier. Jedna porcja aspartamu jest tak słodka, jak 2 łyżeczki cukru, a dostarcza wyłącznie 4 kalorie, podczas gdy 2 łyżeczki cukru to aż 32 kalorie.   CZY ASPARTAM okazuje się BEZPIECZNY DLA organizmu? W USA stosowanie aspartamu w produktach konsumpcyjnych jest oficjalnie zaakceptowane na początku lat 80, jednocześnie mimo wszystko naukowcy sygnalizowali, że olbrzymie dawki aspartamu wywołują drgawki oraz skutkują tym wzrost poziomu neuropeptydów oraz neuroprzekaźników w mózgu zwierząt doświadczalnych. Małe dawki aspartamu nie były szkodliwe, ale np. wypijanie wielkich ilości napojów słodzonych aspartamem w kombinacji z dietą zasobną w węglowodany oraz ubogą w białko powodowało u niektórych osób stopniowe nasilenie się objawów ubocznych, jak na przykład: wymioty, migreny oraz chwiejność nastroju. Tymczasem inne badania naukowe nie wykazały podobnych efektów, a zakres neuroprzekaźników w mózgu oraz zachowanie zwierząt doświadczalnych – przy niskich oraz średnich dawkach aspartamu nie ulegały zmianie. definitywnie w oparciu o wyniki analiz przeprowadzanych ; laboratoriach, udowodniono, że aspartam w dawce 50mg/kg (czyli 3,5 g dla osoby ważącej 70 kg), podany jednorazowo albo w dawce podzielonej, nie przynosi objawów ubocznych oraz w tej ilości jest bezpieczny. Nie ulega natomiast wątpliwości, że aspartam, tak jak inne związki fenyloalaniny, jest szkodliwy dla osób (zarówno dorosłych, jak również pociechy) ze schorzeniem metabolicznych zwanym fenyloketonurią. SŁODZIK zabiegu ludzi OTYŁYCH Na obszarze ostatnich lat konsumowanie napojów dietetycznych słodzonych aspartamem uległo zwiększeniu. Myśl o tym, że można wypić słodki napój, a przy tym spożyć o ok. 200 kalorii mniej jest ta atrakcyjna, że trudno jej się oprzeć, zwłaszcza, że takie zredukowanie dostarczonych organizmowi kalorii może zaowocować zmniejszeniem wagi o ok. 10 kg w ciągu roku. Mimo to problem otyłości nie jedynie pozostał, ale nawet nasilił się oraz

wydaje się, że potrzebuje on działań o mnóstwo więcej zasadniczych niż słodziki

samoczynnie stosowanie sztucznych specyfików słodzących. Niektóre badania naukowe podkreślają ponadto, że napoje słodzone aspartamem wzmagają apetyt oraz skutkują tym zwiększenie ilości spożywanego pokarmu, a jednakowym nadmierne ich konsumowanie może być jedną z powodów powstawania nadwagi. Mechanizmzdrowe  słodziki owej zależności nie jest jasny, ale wydaje się, że sam słodki odczucie smakowe napojów przynosi Cała prawda o słodzikach! podświadomie reakcje ludzkiego ustroju stymulując apetyt. Innymi słowy organizm ma zapotrzebowanie na określoną ilość kalorii oraz dawka cukru, a napoje słodzone aspartamem zapotrzebowania tego nie zaspokajają. w rezultacie wzrasta apetyt oraz ilość spożywanych kalorii. Tak więc problem nadwagi dotyczy w takim samym albo nawet znacznym nasileniu osób stosujących, jak również nie stosujących słodzików. Wydaje się zatem, że aspartam może mieć wpływ na oddziaływania regulujące wagę. Naukowcy uważają, że przynosi  jaki  słodzik  wybrać on w mózgu zmiany chemiczne wpływające na zwiększenie apetytu, a wyniki niektórych eksperymentów podkreślają, że aspartam wzmaga apetyt w znacznym nasileniu niż cukier. Wykazano, że np. u osób spożywających czekoladę słodzoną aspartamem zakres endorfin jest wyższy niż u tych, które spożywały czekoladę słodzoną cukrem. ponieważ a wzrost poziomu endorfin przynosi zwiększenie ilości spożywanego pokarmu, da się wykluczyć, że artykuły spożywcze słodzone aspartamem wzmagają apetyt poprzez wpływ na zakres endorfin w mózgu. tymczasem inne badania naukowe nie potwierdziły wpływu aspartamu na zakres endorfin oraz apetyt, choć nie udowodniono także, że aspartam redukuje apetyt oraz upraszcza walkę z nadwagą. CZY trzeba SŁODZIĆ ASPARTAMEM? Jaka jest zatem fakt o aspartamie? Jak wytłumaczyć efekty uboczne, na które skarżą się osoby, spożywające jedzenie oraz napoje słodzone aspartamem? Należy podkreślić, że nudności czy migreny mogą mieć więc inne przyczyny niż spożywanie specyfików słodzonych aspartamem. Dopóki mimo wszystko wyniki analiz badawczych nie okazują się wymowne, na pewno nie należy przyjmować aspartamu w ciąży, dawać dzieciom ani spożywać w przypadku podejrzenia, że przynosi on efekty uboczne. oraz przyjmować go rozsądnie, zwracając uwagę na to, ile zawierają go spożywane poprzez nas artykuły. Natomiast walczący z nadwagą mogą czasami wypić napój słodzony aspartamem ze świadomością, że raczej nie pomoże on w zabiegu odchudzającej. odczucie smakowe słodyczy towarzyszy nam od dzieciństwa. Cukier znajduje się w dość mnóstwo pokarmach, które spożywamy każdego dnia. Znajduje się on wyłącznie w ciastach, cukierkach czy czekoladzie ale również w napojach gazowanych oraz mnóstwo odrębnych produktach. mimo wszystko cukier posiada w zawartości także olbrzymie ilości kalorii. Czy zastąpienie go słodzikiem stanowi metody kłopotu? Zalety aplikowania ze słodzików Słodziki będą, podobnie jak cukier, wykorzystywane do słodzenia napojów oraz potraw, mimo wszystko nie wnoszą one naddanych kalorii. Z tego względu wydają się doskonałą opcją dla cukru. używając nich, można jednocześnie cieszyć się słodkim smakiem oraz przestrzegać założeń diety. Co więcej, substancje wchodzące w skład słodzików nie stanowią pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę zębów. Słodziki są także dość wydajne – już ich niewielka dawka będzie wystarczające do posłodzenia kawy czy herbaty. dość istotne bywa także to, że substancje występujące w słodzikach nie pobudzają trzustki do wytwarzania insuliny. okazują się więc spożywane poprzez cukrzyków. Za korzystaniem ze słodzików przemawia także ich cena. W sklepach alt2 paczka zawierająca sto kapsułek kosztuje mniej więcej 4 zł.. Część produktów wchodzących w skład tych składniku, na przykład poliole, występuje w sposób organiczny w owocach. Wady słodzik (123RF) Niestety, słodziki nie mają jedynie samych zalet. nie powinny być one stosowane poprzez wszystkich. Powinny ich między innymi wystrzegać się kobiety ciężarne, małe pociechy oraz osoby w podeszłym wieku. Grupą ludzi, która nie może spożywać słodzików, są chorzy na fenyl, ponieważ zawierają one szkodliwą dla nich fenyloalaninę. Słodziki krzepnące na bazie aspartamu nie są w stanie być także stosowane do przygotowywania produktów w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza, ponieważ w takich warunkach dochodzi do wytworzenia się diketopiperazyny, która bywa dość niezdrowa dla organizmu. Dlatego słodziki na bazie aspartamu nie są wykorzystywane do pieczenia lub słodzenia dość gorącej herbaty NAJSKUTECZNIEJSZE zabiegu odchudzającej Wyrzuć garnki oraz patelnie, czyli na czym polega dietę rawPoznaj podstawowe zasady diety kapuścianejNajwiększe zalety diety kopenhaskiejkuracja dietetyczna

Kwaśniewskiego — na czym polega oraz jakie daje efekty?stale nie traci na popularności 

— sekrety diety paleoCała fakt o kuracji Dukana Wadą słodzików wykonywanych na bazie sacharyny bywa specyficzny metaliczno-gorzkawy posmak, jaki pozostawiają w ustach. Spożywanie nadmiernych ilości składniku zawartych w słodzikach, jak na przykład sorbitol, mannitol, izomalt, maltitol, laktitol czy ksylitom, może prowadzić do biegunek. pamietać mimo wszystko trzeba, że muszą to być naprawdę znaczne ilości, wynoszące mniej więcej 40 gramów na 24 h. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się dietę Montignaca. Według jej założeń substancją słodzącą może być fruktoza, która ma niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący 20. Wysoki indeks glikemiczny przynosi gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do wydzielania insuliny. nazbyt częste oraz intensywne stymulowanie trzustki może prowadzić do jej mankamenty. Dlatego korzystanie z produktów o małym indeksie glikemicznym bywa zdrowsze oraz przedłuża uczucie sytości. Fruktoza bywa sprawdzonym składnikiem owoców. trzeba ją kupić w sklepach ze zdrową pożywieniem pod postacią drobnych kryształków przypominających klasyczny cukier. Niestety, bywa ona dość droga. Pół kilograma fruktozy kosztuje mniej więcej ośmiu zł.. Aspartam to techniczna nazwa szeregu suplementów, jak na przykład NutraSweet, Equal, Spoonful czy EqualMeasure. Aspartam odkryto przypadkiem w roku 1965, kiedy James Schlatter, chemik zatrudniony w G.D. Searle Company, testował lek przeciwwrzodowy. Środek ten dopuszczono do korzystania z w suchych wyrobach konsumpcyjnych w roku 1981, a w napojach gazowanych w roku 1983. W rzeczywistości po raz pierwszy dopuszczono go do korzystania z w suchej żywności 26 lipca 1974 roku, mimo wszystko na skutek zastrzeżeń zgłoszonych poprzez neurologa dra Johna W. Olneya oraz prawnika organizacji konsumenckiej Jamesa Turnera w sierpniu tego samego roku oraz po sprawdzeniu procedury badawczej zastosowanej w G.D. Searle, amerykański Urząd ds. Żywności oraz Leków(1) 5 grudnia 1974 roku uchylił swoją zgodę. W roku 1985 firma G.D. Searle została nabyta alt3 poprzez koncern Monsanto, który wydzielił później z siebie Searle Pharmaceuticals oraz NutraSweet jako niezależne firmy. Aspartam bywa obecnie najniebezpieczniejszą substancją na rynku, jaką wzmaga pułap się do żywności. Aspartam bywa przyczyną ponad 75 proc. negatywnych odpowiedzi na występujące w żywności dodatki podawanych do amerykańskiego Urzędu ds. Żywności oraz Leków. mnóstwo z tych odpowiedzi ma szczególnie istotny charakter, jak choćby napady apopleksji, więc śmierć, o czym w lutym 1994 roku doniósł raport Departamentu organizmu oraz Opieki publicznej(2). Wśród 90 udokumentowanych objawów wymienionych w raporcie znajdują się między innymi: migreny/migreny, zawroty głowy, apopleksje, mdłości, mrowienie, skurcze mięśni, ;, wysypki, depresja, znużenie, rozdrażnienie, częstoskurcz, bezsenność, zaburzenia wzroku, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, napady niepokoju, zaburzenia mowy, utrata smaku, szum w uszach, zaburzenia pamięci oraz bóle stawów. Zdaniem naukowców oraz specjalistów analizujących niekorzystne rezultaty wywoływane poprzez aspartam, spożywanie tego środka może wywołać albo zaostrzyć przebieg kolejnych schorzeń(3): nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, syndrom chronicznego zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniak, wady genetyczne, cukrzyca. W skład aspartamu zaliczają się trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy, fenyloalanina oraz metanol. Napisana poprzez Jamesa oraz Phyllis Balchów książka Prescription for Nutritional Healing (Recepta na kuracja pożywieniem) zalicza aspartam do kategorii „chemicznych trucizn”. Jak się przekonamy, nie ma w tym krzty przesady.   KWAS ASPARAGINOWY (40% ASPARTAMU) Dr Russell L. Blaylock, profesor neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Missisipi, opublikował ostatnio książkę opisującą skrupulatnie zniszczenia wywołane spożywaniem nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 proc. glutaminianu sodu to kwas glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, okazują się także omówione w książki Blaylocka). Blaylock przytacza około 500 badawczych źródeł, aby wykazać, że nadmiar występujących w żywności wolnych białek, jak na przykład kwas asparaginowy czy glutaminowy, powoduje szereg niebezpiecznych, chronicznych zaburzeń neurologicznych oraz mnóstwo odrębnych niepokojących objawów(4).   JAK ASPARTAM (oraz GLUTAMINIAN) DOKONUJE ZNISZCZEŃ? Asparaginian oraz glutaminian pomagają w mózgu jak neuroprzekaźniki ułatwiając przepływ informacji z neuronu do neuronu. za bardzo wielka ilość tych składniku w mózgu doprowadza do śmierci pewnych neuronów, gdyż umożliwia napływ nadto dużej ilości wapnia do komórek. za bardzo wielka ilość wapnia doprowadza tymczasem do powstawania nadto dużej ilości wolnych rodników, które zabijają komórki. ponieważ nadmiar asparaginianu bądź glutaminianu może doprowadzić do uszkodzeń komórek nerwowych, substancje te nazywane okazują się „toksynami pobudzającymi” – pobudzają komórki nerwowe do śmierci. Kwas asparaginowy należy do białek. Przyjęty w wolnej postaci (nie powiązany z proteinami) znacznie podnosi zakres asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi. za bardzo wielka ilość asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi występujący wkrótce po spożyciu aspartamu albo suplementów zawierających wolny kwas glutaminowy (pionier glutaminianowy) doprowadza do wyprodukowania najmocniejszego poziomu tych neuroprzekaźników w pewnych terytoriach mózgu. jest tak, kiedy bariera naczyniowo-mózgowa (BBB(5)), która standardowo ochrania mózg przed alt4 nadmiarem glutaminianu oraz asparaginianu, podobnie jak przed toksynami, (1) nie została w pełni wykształcona w dzieciństwie, (2) nie w pełni ochrania wszystkie obszary mózgu, (3) bywa uszkodzona na skutek stale powtarzających się, negatywnych warunków oraz (4) wspiera na konkretny przeciek nadmiaru asparaginianu oraz glutaminianu do mózgu, mimo iż bywa w pełni sprawna. za bardzo wielka ilość glutaminianu oraz asparaginianu z wolna zaczyna niszczyć neurony. Zdecydowana większość (ponad 75 %) komórek nerwowych w określonym przestrzeni mózgu zostaje uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne symptomy przewlekłej schorzenia. Do licznych problemu, których występowanie w udowodniony sposób jest związana z uszkodzeniami wywołanymi poprzez długotrwałe oddziaływanie aminokwasu, przynależą między innymi: stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, utrata pamięci, zaburzenia hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, hipoglikemia, otępienie towarzyszące AIDS, modyfikacje chorobowe mózgu oraz zaburzenia neuroendokrynologiczne. Toksyny przyspieszające stanowią wielkie zagrożenie dla najmłodszych, niewiast w ciąży, osób starszych oraz ludzi z przewlekłymi problemami ze zdrowiem. Nawet Federacja Amerykańskich Towarzystw fizjologii Eksperymentalnej (FASEB), zazwyczaj naśladująca Urząd ds. Żywności oraz Leków, stwierdziła ostatnio, że „bywa rzeczą rozsądną, aby kobiety przy nadziei, niemowlęta oraz najmłodszych unikały dodatków zawierających kwas L-glutaminowy. Istniejące dowody ewentualnej odpowiedzi wytwarzania wewnętrznego, to bywa podniesienie poziomu kortyzonu oraz prolaktyny, więc zróżnicowane reakcje facetów oraz niewiast, podkreślają na powiązanie neuroendokrynologiczne, toteż należy stronić od dawania kwasu L-glutaminowego kobietom zdolna do urodzenia dziecka, jak także osobom cierpiącym na psychozę maniakalno-depresyjną”(6). Kwas asparaginowy z aspartamu wywiera na ciało takie same szkodliwe oddziaływanie, co kwas glutaminowy. momencie obecnej przebiegają dyskusje nad mechanizmem odpowiedzi na nadmiar wolnego glutaminianu oraz asparaginianu. W raporcie skierowanym do FDA (Urząd ds. Żywności oraz Leków) do takich odpowiedzi zaliczono(7): migreny/migreny, mdłości, bóle brzucha, znużenie (blokada prawidłowego napływu glukozy do mózgu), problemy ze snem, zaburzenia widzenia, napady niepokoju, stany depresyjne oraz astmę. Osoby cierpiące ; aspartamu zazwyczaj uskarżają się na utratę pamięci. Jak na ironię, w roku 1987 G.D. Searle, producent aspartamu, zaczął prace nad lekiem mającym zwalczyć utratę pamięci wywoływaną poprzez nadwyrężenia, których przyczyną okazują się aminokwasy. Blaylock bywa jednym z mnóstwo naukowców oraz specjalistów wyrażających troskę ; zniszczeń stymulowanych poprzez przyspieszające aminokwasy trafiające do organizmu w wyniku spożycia aspartamu oraz MSG. Jednym wśród licznego grona ekspertów, którzy wyrazili zaniepokojenie ; uszkodzeń stymulowanych poprzez asparaginiany oraz glutaminiany, bywa specjalizująca się w projektowaniu analiz dr psychologii eksperymentalnej Adrienne Samuels. Kolejnym z nich bywa dr John Olney, profesor wydziału psychiatrii Szkoły Medycznej na Uniwersytecie Waszyngtońskim, naukowiec oraz badacz w dziedzinie neurologii, światowy autorytet w dziedzinie toksyn pobudzających. (W roku 1971 poinformował Searle, że kwas asparaginowy spowodował powstanie dziur w mózgu myszy). Do owej dwójki należy dodać także Francisa J. Waickmana, doktora medycyny, laureata nagród Rinkela oraz Formana, specjalisty w zakresie pediatrii, uczulenia oraz immunologii.

 

Zobacz też 

EcoSlim


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness