Czy zdrowe jedzenie jest droższe? Obalamy mit!

Czy zdrowe jedzenie jest droższe? Obalamy mit!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

zdrowe jedzeniezdrowe droższemitzdrowe jedzenie tańsze

Chociaż wiele Polaków świadomych okazuje się zalet płynących ze zdrowego odżywiania, nie okazuje się ono u nas dodatkowo tak modne, jak w krajach zachodnich, przede wszystkim ze względu na cenę. Podczas gdy statystyczny mieszkaniec Danii poświęca na żywność ekologiczną 123 euro w ciągu roku, a Niemiec – 71 euro, typowy Polak wydaje na taki cel jedynie 3 euro. Tymczasem badacze z Harwardzkiej Szkoły kondycji Publicznego porównali ilości i ogłosili, że zdrowa dieta kosztuje jedynie ok. 1,50 dolara więcej niż niezdrowa. Podczas gdy cena suplementów nagminnie decyduje o tym, co trafia do naszych lodówek, dotychczas niewielu naukowców pokusiło się o oszacowanie, jak dużo droższe okazuje się zdrowe żywienie. Okazało się, że mniej niż przypuszczano.

Zdrowe spożywanie okazuje się droższe, lecz niedużo
Jak Czy zdrowe jedzenie naprawdę jest droższe? podkreśla podstawowa autorka analiz, Mayuree Rao, ludzie nagminnie twierdzą, że zdrowe spożywanie okazuje się drogie, co silnie ogranicza ich możliwości żywieniowe. mimo wszystko, aż do obecnie, nie posiadaliśmy odpowiednich dowodów badawczych potwierdzających tę tezę. Naukowcom nie udało się również zdefiniować rzeczywistych różnic finansowych pomiędzy zdrową i nieodpowiednią dietą. 

Specjaliści z Harwardzkiej Szkoły kondycji Publicznego dokonali metaanalizy 27 analiz przeprowadzonych w krajach o wysokim dochodzie – USA, Kanadzie, świeżej Zelandii, Japonii, Brazylii, RPA oraz kilku państwach europejskich. Porównali oni koszty związane ze stosowaniem zdrowej i niezdrowej kuracji odchudzającej. Rozróżnili je, wykorzystując różne warunki – np. zawartość tłuszczu i cukru w podobnych produktach. potem, zbadali oni różnice cenowe pomiędzy poszczególnymi artykułami, jeżeli chodzi o jedną porcję i 200 kalorii oraz pomiędzy całościowymi dietami alt2 liczącymi 2000 kalorii, co okazuje się średnim zalecanym dziennym spożyciem dla ludzi dorosłych. 

Wyniki potwierdzają, że zdrowsze produkty, takie jak owoce, warzywa i ryby, okazują się droższe niż niezdrowe produkty – np. przetworzone posiłki, przekąski i ziarna rafinowane. Wynika to z faktu, że obecna polityka żywieniowa potęguje tanią produkcję na wysoką skalę oraz łatwo wytwarzane i przerabiane jedzenie, które dostarczają znaczniejszych zysków przemysłowi spożywczemu. mimo wszystko, zdaniem autorów analizy, zamiana partii mniej kosztownych i mniej dobrych suplementów na świeże, odżywcze produkty skutkuje zwiększeniem wydatków na żywność o jedyne 1,50 dolara dziennie. 

Największe różnice w cenach zanotowano pośród mięs i suplementów białkowych – zdrowe produkty kosztowały o 0,29 dolara więcej za porcję i o 0,47 dolara więcej za 200 kalorii niż alt3 mniej zdrowe opcje. Znacznie mniejsze nierówności udowodniono w przypadku ziaren (0,03 dolara), przekąsek i słodyczy (0,12) oraz tłuszczów i olejów (0,02). Zdrowy nabiał był nieco tańszy niż niezdrowy – różnica w cenie wynosić 0,004 dolara. 

1,5 dolara dziennie to 550 dolarów co roku
Chociaż dodatkowa suma nie musi stanowić dolegliwości dla praktycznie wszystkich ludzi, badacze zdają sobie sprawę z faktu, że ludzie o niższych dochodach w licznych przypadkach nie będą mogli sobie pozwolić na taki wydatek. Mają jednak nadzieję, że niewielka różnica w cenie sprawi, że więcej ludzi uważających, że zdrowa dieta okazuje się nie na ich kieszeń, zainteresuje się jakościowymi produktami spożywczymi.

Podczas gdy zdrowy menu rzeczywiście kosztował więcej, różnica była znacznie mniejsza niż przypuszczano. mimo wszystko 1,50 dolara alt4 dziennie może skumulować się do sumy 550 dolarów co roku, co stanowi znaczne obciążenie finansowe dla licznych rodzin. Dlatego też konieczna okazuje się nowa polityka, która mogłaby zrównoważyć różnice cenowe – mówi starszy autor analiz, Dariush Mozaffarian. Z drugiej strony, podaje Rao, 1,50 dolara to przybliżona cena jednej szklanki kawy.

ostatecznie, badacze dochodzą do wniosku, że niezbędny okazuje się system produkcji, który uczyniłby wytwarzanie zdrowej żywności więcej ekonomicznym. W taki sposób zdrowe produkty stałyby się dostępne dla większej ilości ludzi, a koszty związane z opieką medyczną nad pacjentami z chorobami przewlekłymi wynikającymi z ubogiej kuracji odchudzającej (m.in. cukrzycą, otyłością i schorzeniami serca) uległyby redukcji. Gdy weźmiemy pod uwagę długoterminowe korzyści, kolejne 1,50 dolara to dobra inwestycja – mówi Rao.

 

Zobacz też

Nowe Gry Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness