Czy chleb wpływa na zdrowie? Fakty są przerażające

Czy chleb wpływa na zdrowie? Fakty są przerażające

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Gluten. Czy chleb powszedni może posiadać negatywny wpływ na nasze zdrowie?!

whole  wheat  bread

 

co to jest tajemniczy gluten – poznajmy własnego wroga!

 

Gluten jest białkiem występującym naturalnie w pszenicy, jęczmieniu i życie. wielokrotnie występuje także w owsie i produktach owsianych. jednak znajdujemy go tam z uwagi na zanieczyszczenia, do których dochodzi na etapie uprawy tego zboża albo pozyskiwania mąki w młynach czy wytwarzania artykułów owsianych.

Gluten jest składnikiem odpowiedzialnym za nadanie produktom spożywczym lepkości, sprężystości i spoistości. Sprawia, że ciasto jest „ciastowate”, rozciągliwe i daje się ugniatać oraz wałkować.

Negatywny wpływ glutenu na zdrowie ludzkiego ustroju.

 

O celiakii mówi się dzisiaj stosunkowo wielokrotnie, natomiast umyka naszej uwadze fakt, że zbyt duża ilość glutenu kuracji szkodzi praktycznie wszystkim, ; osobom z celiakią czy alergią Poznaj prawdę! Jaki wpływ ma chleb na twoje zdrowie? na gluten.

schorzenia powiązane z glutenem:

Celiakia jest fundamentalną jednostką chorobową związaną z glutenem. Jest to reakcja immunologiczna na α-gliadynę (jedną z frakcji białkowych glutenu). Celiakia, czyli enteropatia wywołana glutenem, objawia się syndromem zapalnym jelit, zanikaniem kosmków jelitowych, doprowadza do obezwładniających skurczów brzucha i biegunek, też niedożywienia i niedoborów składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). wymaga stosowania kuracji odchudzającej w całości eliminującej składniki obejmujące gluten.

Reakcje alergiczne – uczuleniowe na gluten i inne białka (nieglutenowe) zwarte w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie. Objawiają się wysypką czy wręcz wstrząsem anafilaktycznym, pojawiający się po spożyciu alergizujących białek. W takiej grupie wyróżnia się także alergię takich jak III (tzw. opóźnioną reakcję na jedzenie), której skutki są niespecyficzne i mogą pokazać się nawet do 3 dniach od spożycia suplementu.

Uzależnienie i reakcje ze strony układu chleb a zdrowie nerwowego. Pszenica w pływa na mózg wywołując reakcje podobne do … opiatów. Po wyeliminowaniu jej z kuracji odchudzającej zazwyczaj obserwuje się polepszenie nastroju, poprawę koncentracji, ustąpienie problemów ze snem oraz chronicznego zmęczenia. Podejrzewa się także, że nasila ona skutki schizofrenii. Co więcej gluten powoduje także zintensyfikowanie objawów ze spektrum autyzmu oraz w zespole nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Czym tłumaczyć tak szerokie oddziaływanie glutenu na zachowanie? Udowodniono, że polipeptydy, które są uwalnianie z glutenu na drodze trawienia, przenikają poprzez barierę która ma za zadanie oddzielić krwioobieg od mózgu. Łącząc się z w mózgu z receptorami dla morfiny, wywołują oddziaływanie podobne do narkotyków np. kokainy.

Polipeptydy te nazwano egzorfinami, czyli egzogennymi (zewnętrznymi) związkami morfinopodobnymi.

Co więcej zboże to jest odpowiadające za napadowy ssanie w żołądku. Gwałtowny wzrost cukru skutki jedzenia chleba we krwi doprowadza do przesytu, który występuję na przemian z odczuciem głodu. Gluten stymuluje apetyt i chęć na składniki zarówno go obejmujące, i wszelkie inne. W prosty sposób stan taki doprowadza do nadwagi i nadwagi, z którą ciężko jest walczyć, a co dopiero wygrać, kiedy podstawę racjonalnego odchudzania stanowią „pełnoziarniste składniki zbożowe”!

Wysoki zakres glukozy, po spożyciu elementów zawierających pszenicę, może z upływem czasu doprowadzić, do insulinooporności, cukrzycy i związanej z tą choroba nadwagi, i dalej nadwagi.

Zwróć uwagę na to, że pszenica ma wyższy indeks glikemiczny niż biały cukier!

Skąd tyle glutenu w naszej codziennej diecie?

 

Przede wszystkim składniki mączne stanowią podstawę naszego codziennego spożycia, a przemysł spożywczy, szczególnie piekarniczy i cukierniczy szeroko korzysta z właściwości glutenu, który w reakcji z zaczynem drożdżowym nadaje ciastu puszystość. Gluten jest także świetnym  jaki chleb jeść nośnikiem substancji smakowych w przyprawach, stąd obecny jest praktycznie w dowolnym rodzaju elementów konsumpcyjnych.

Pszenica pszenicy nierówna. Jak zmieniła się pszenica na obszarze wieków!

 

Na koniec dobrze zadać sobie pytanie, dlaczego zboże towarzyszące człowiekowi od zarania dziejów, dopiero obecnie podejrzewane jest o tak liczne, nieprzychylne oddziaływanie na stan naszego organizmu.

W odpowiedzi należy podkreślić fakt, że pszenica, która obecnie stanowi podstawę naszej kuracji odchudzającej, jest genetyczną modyfikacją pszenicy naszych przodków. W czasach neolitycznych nasi przodkowie rozpoczęli uprawianie dzikiej trawy – samopszy. Na pewno nie nadawał się ona do wypieku pieczywa w obecnej postaci, tym bardziej bułeczek czy ciasteczek. Na drodze krzyżowania pszenicy w zamierzenia zwiększania plonów, uzyskaliśmy hybrydę posiadająca oczekiwane poprzez nas cechy. Czyniące z niej zboże, którego uprawa jest stosunkowa tania, a wykorzystanie w przetwórstwie spożywczym bardzo szerokie.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness