Czy dodatki do żwyności zawsze są szkodliwe? Poznaj prawdę!

Czy dodatki do żwyności zawsze są szkodliwe? Poznaj prawdę!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

oddziaływanie niechciane to: wysypka, bóle brzucha; może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość okazuje się też rakotwórczy;

działa źle na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek, przynosi dekoncentrację i trudności w nauce u pociech. benzoesan sodu (E211) znajduje się w produktach jak na przykład: żywność przetworzona: kupione zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory z owoców i warzywne, napoje gazowane. bywa on rakotwórczy, może wywoływać astmę, pokrzywkę, podrażnienia żołądka i nasilenie objawów bólowych żołądka, alergie. W kombinacji z witaminą C tworzy benzen – korelację rakotwórczy.   guma arabska (E414) znajdziemy ją w wyrobach cukierniczych (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretkach i polewach, gumach do żucia, napojach bezalkoholowych, piwach, żywności bezglutenowej opartej na zbożach i żywności dla niemowląt. Może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, może nasilić symptomy astmy, wzdęcia. sacharyna (E954) występowanie: słodziki, napoje, produkty dla cierpiących na cukrzycę. Dodatki do żywności okazują się wszechobecne. Na powodzenie świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy opisy, porównujemy składy, aby wybrać zdrową żywność. i szkodliwe  dodatki  do  żywnościsłusznie. Odstraszają nas niekończące się listy z E i trudne nazwy dodatków. jednak czy naprawdę okazują się one niebezpieczne? nie da się ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć, co ukrywa się pod tajemniczą nazwą E. skomplikowane nazwy Dodatki do żywności – czy zawsze są szkodliwe? dodatków do żywności wcale nie oznaczają, że w tych produktach okazuje się osobiście „chemia”. dużo z nich mimo własnej dziwnej nazwy powstało w prawidłowy sposób. Przykład? Skrobia ulepszana. Brzmi niezdrowo. Czasami producenci umieszczają na opakowaniu E 1422, czyli właśnie skrobię. Używana okazuje się do wytwarzaniu pasztetów sojowych, paprykarzy. bywa naturalną pochodną skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej. Źle brzmiące „ulepszana” mówi o sposobie wytwarzaniu, a nie o zmian genetycznej. Skrobia ulepszana może być z powodzeniem zjadana przy leczeniu wegetariańskiej i wegańskiej i poprzez wszystkich, którzy wolą zdrowe odżywianie. Inne E brzmią równie niebezpiecznie. jednak nie należy się ich bać. E 160 to karotenoidy z marchewki, E 100 to kurkumina, czyli prawidłowy barwnik z kurkumy, E 400 to kwas alginowy z naturalnych alg. Glutaminian sodu Glutaminian sodu, czyli E 621, wzbudza niepewność. Stosowany okazuje się, by wzmacniać smak i zapach suplementów. sprawia upodabnianie ich smaku. Jak powstaje? Najpierw hodowane okazują się bakterie, z których dostaje się kwas glutaminowy. Z niego powstaje glutaminian sodu. bywa on niezdrowy, jednak trzeba go zetknąć w licznych produktach. Jeśli mamy możliwość uniknięcia posiłków go, to zróbmy tak. Jeśli nie, to nie dajmy się zwariować. Producenci nie są w stanie go dorzucać w dowolnych dawkach. bywa to ściśle określone, tzw. dopuszczalne dzienne pobranie. alt2 bywa to ta zawartość, która konsumowana poprzez całe życie codziennie nie trzeba powodować skutków ubocznych. przeciętnie, człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego w ciągu roku zjada mniej więcej 2 niepotrzebnych kilogramów dodatków do żywności. W świecie konsumpcyjnym, dzięki coraz większej świadomości konsumentów, zauważa się modę na zdrową żywność, czyli bez dodatków do żywności. wielu producentów podąża tym tropem. Dlatego, stojąc przed sklepową półką, warto poświęcić minutę i przeczytać, co nam fundują. Szczególnie powinny to zrobić przyszłe i obecne mamy dla siebie i swoich pociechy. Benzoesan sodu, czyli E 211 może wywoływać silne reakcje alergiczne, więc warto go wystrzegać się. Podobnie drażniący okazuje się sorbinian potasu, czyli E 202. bywa to środek silnie konserwujący i wywołujący reakcję alergiczną.

Dodatki do żywności okazują się dokładane w ściśle określony prawnie sposób.   czego  unikać  w  diecie

W Polsce określa to Rozporządzenie Ministra kondycji z 27 grudnia 2000 roku. Wykazuje ono dopuszczalne dodatki do żywności. jednak nie mamy dodatkowo ogólnie szanowanej instytucji, która dokładnie sprawdzałaby produkcję tego rodzaju żywności. Kolorowe słodycze, kupione mleczne deserki, biszkopty, smakowe chrupki… To wszystko w kolorowych, atrakcyjnych opakowaniach. Nic dziwnego, że szybko stają się obiektami pożądania niedużych konsumentów. Czy jednak chcąc sprawić radość potomkowi taką przekąską, podejmujemy odpowiednią decyzję? produkty te zawierają ponieważ alt3 dużo dodatków, których bezpieczeństwo spożycia budzi dużo kontrowersji. Dodatki do żywności to substancje, które dodane do posiłków mają rzutować na niektóre jego cechy, np. trwałość czy odczucie smakowe. są to wszelkiego rodzaju spulchniacze, wzmacniacze smaku, zagęstniki, konserwanty, słodziki. artykuł z ich dodatkiem dłużej przetrzymuje na półce sklepowej, wygląda atrakcyjniej. Dla wytwórcę znaczy to maksymalizację zysku, a dla nas? No właśnie. Wedle obowiązujących norm niewielkie ilości dodatków w produktach konsumpcyjnych są bezpieczne. jest jednak problem z jednoznacznym pojęciem normy. Substancje dopuszczone do obiegu w jednym kraju są zazwyczaj niedopuszczalne w innym. Nie dysponujemy dodatkowo konkluzywnymi badaniami z udziałem ludzi, potwierdzającymi bezpieczeństwo tych suplementów. jakich  dodatków  do  żwywności  unikaćSzczególnie jeśli chodzi o ich długoterminowe spożycie czy reakcje, w jakie zaliczają się z innymi substancjami. zazwyczaj jednak w świecie edukacji słychać głosy kwestionujące bezpieczeństwo ich stosowania w żywności. Lista składniku, które nie powinny się znaleźć ; dziecka, a które pojawiają się zazwyczaj w produktach spożywanych poprzez najmłodszych: Aspartam (E951) – występuje w produktach jak na przykład light, gumie do żucia, muesli, słodzikach. uważany bywa za rakotwórczy, może być czynnikiem sprawczym epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy czy chłoniaka. wiąże się go dodatkowo z nadpobudliwością, bólami głowy i migrenami, bezsennością, zanikami pamięci i uczuciem niepokoju. Sacharyna – alt4 składnik słodzików, napojów, części dla

cierpiących na cukrzycę. drażni przewód pokarmowy, uważana bywa za kancerogenną. Benzoesan so

du (E211) – trzeba go znaleźć w żywności przetworzonej: w gotowych zupach, sosach, dipach, konserwach, przetworach owocowych i warzywnych, napojach gazowanych. uważany bywa za kancerogenny, może dodatkowo wywoływać astmę, silne reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka, w odpowiedzi z witaminą C tworzy wysoce szkodliwy dla kondycji benzen. Dwutlenek siarki (E220) – używany do konserwowania suszonych owoców i warzyw. zakłóca pracę jelit, może powodować reakcje alergiczne, migreny, nudności. Niszczy witaminę B12. Guma arabska (E414) – stosowana licznych wyrobach cukierniczych, gumach do żucia, galaretkach, gotowych polewach, w żywności bezglutenowej opartej na zbożach. Może być czynnikiem sprawczym problemy gastrycznych, wzdęć, wywoływać reakcje alergiczne, sprzyja rozwojowi astmy. Kwas fosforowy (E338) – stosowany w konserwach, serach i wędlinach pakowanych próżniowo, wchodzi w skład coca-coli. okazuje się za demineralizację kości i zębów, redukuje wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Barwniki spożywcze (E od 100 do 199) – w tym między innymi błękit pantotenowy (E131), zieleń (S) brylantowa (E142), czerwień koszenilowa (E124), erytrozyna (E127) – częste substancje kolorowych napojów, galaretek, ciast, konserwowanych owoców. Mogą powodować reakcje alergiczne, problemy żołądkowo-jelitowe, problemy z koncentracją, nadpobudliwość, bezsenność. Część z nich sądzi się za sprzyjające rozwojowi astmy i rakotwórcze.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness