Czy istnieją eliksiry młodości? Warto o tym wiedzieć!

Czy istnieją eliksiry młodości? Warto o tym wiedzieć!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Czy istnieje eliksir młodości?
[art. umieszczony tutaj w 2014 r.
gwiazdkami oraz nawiasami [ ] zaznaczono późniejsze przypisy redaktora owej strony]


Organizm ludzi ; przyrównać do wielkiego placu budowy i odbudowy. Bez przerwy zachodzą w nim kolosalne modyfikacje. Przecież codziennie 1% krwinek ulega zniszczeniu i musi nastąpić ich odbudowa, tzn. trzeba na nowo utworzyć 8-9 g hemoglobiny. Przeciętne życie leukocytów ciągnie się 8-10 dni. Białko wątroby i plazmy krwi jest w ciągu 10-20 dni w 50 proc. odnawiane. Białko naskórka ludzkiej odnawia się w ciągu ok. 160 dni. Nasze kubki smakowe na języku – a mamy ich od 10 do 20 1000 (zależnie od wieku) – żyją najdłużej 10 dni, ale zwykle o mnóstwo krócej, ponieważ i co 3 godziny okazują się odnawiane. Nawet włosy muszą nie jedynie wciąż tworzyć się, ale do tego rosnąć (w ciągu roku ok. 12 cm). A włosy – to też m.in. białko!
Należy pamietać, iż możemy starzeć się w sposób naturalny lub przyspieszony poprzez reakcje wolnorodnikowe. Ustawicznie powstaje nowa generacja komórek. W ich skład wchodzi kilkadziesiąt różnych produktów. Jeśli któregoś zabraknie lub jest go za mało czy za dużo, to nasz organizm próbuje się do tego najpierw przystosować, "produkując" gorsze generacje komórek. Aż w pewnym punkcie dochodzi do choroby, problemów, złego samopoczucia. Starzenie jest wywołane uszkodzeniami produktów komórek, do których dochodzi poprzez całe życie. Niekorzystne modyfikacje z czasem stają się na tyle znaczne, że 3 naturalne eliksiry młodości dostępne zimą mechanizmy naprawcze i detoksykacyjne nie okazują się w stanie zniwelować braków. Dochodzi wtenczas do upośledzenia funkcji tkanek i całych narządów. Pojawiają się symptomy starości, tj. utrata masy, pogorszenie słuchu i wzroku, coraz dłuższy okres reakcji itd.


ELIKSIR MŁODOŚCI

Od zarania dziejów człowiek poszukuje sposobów na przedłużanie życia i nieśmiertelność. Średniowieczni jatrochemicy i alchemicy produkowali "eliksiry młodości", destylując, ekstrahując i macerując przeróżne rośliny, jady, tkanki zwierzęce i minerały. Powstawały w taki sposób substancje zwane "piątą esencją", "kamieniem filozoficznym" lub "eliksirem młodości".


GERONTOLOGIA

W drugiej 50 proc. XX w. rozwinęła się nowa dyscyplina medyczna – gerontologia, czyli nauka o starości. Nastąpił dynamiczny rozwijanie się eksperymentów nie jedynie nad przyczynami, i nad sposobami zapobiegania starości.
Na wzór średniowiecznych alchemików, współcześni naukowcy wykrywają coraz to inne substancje, stopując starzenie się organizmu. Co pewien okres media donoszą o wykryciu niesamowitego "eliksiru młodości".


CUKIER

Cukier jest koniecznym elementem naszej diety. Jego nadmiar – szczególnie cukrów prostych (słodycze, cukier, słodkie jasne pieczywo itp.) wywołuje glikozydację białek, poprzez co tkanki naszego organizmu tracą swą naturalną elastyczność i maleje przepuszczalność błon biologicznych. Kuracja mająca na celu cofnięcie glikozydacji białek jest możliwa, ale szczególnie kosztowna. Cukier jest tzw. błyskawicznym paliwem. zbyt duża ilość kilokalorii jest szkodliwy dla organizmu, głównie powodu występujących uszkodzeń oksydacyjnych. Powodowane one okazują się poprzez wolne rodniki generowane w procesach "spalania cukrów". Wolne rodniki okazują się jedną z powodów szybkiego starzenia.
/>

kuracji odchudzającej NISKOKALORYCZNE

diety niskokaloryczne redukują zjawisko wolnorodnikowego starzenia. zmniejszenie przyjmowanych kilokalorii wywołuje mnóstwo korzystnych zmian w metabolizmie. Na podstawie eksperymentów nad zwierzętami stwierdzono, iż ta jadłospis przedłuża życie zwierząt. badania dowodzą, że niektóre związki chemiczne mogą wywoływać efekt podobny do diety niskokalorycznej. Nazwano je mimetykami ograniczenia kalorycznego. na razie dostępne preparaty okazują się nadto toksyczne, aby mogli je stosować ludzie.
badania biochemiczne podkreślają na newralgiczne punkty naszego metabolizmu, starając się uzupełniać jadłospis tak, aby zahamować procesy starzenia.


KOENZYM Q10

Koenzym Q10 nazywany został "cudowną witaminą" przedłużającą życie komórek. akceptuje, że zawartość ubichinonów w organizmie dorosłego człowieka wynosi 0,5-1,5 g, w tym mniej więcej 5-10 mg dostarczane jest z pożywieniem. mniej więcej 60 - 80% koenzymu występuje w postaci zredukowanej (ubichinol). uznaje się, że dziennie z pożywieniem należy dostarczyć 5-10 mg ubichinonów. Resztę koniecznej organizmowi ilości pokrywa biosynteza. stuprocentowa zawartość ubichinonu w warstwach człowieka występuje mniej więcej 20. roku życia. Osoby powyżej 50. roku życia powinni zażywać suplementy z koenzymem Q10, bo kondycję ich biosyntezy jest za niska. Wraz ze starzeniem organizmu ludzkiego następuje spowolnienie procesów biochemicznych, w tym biosyntezy ubichinonów i pozostałych elementów bariery antyoksydacyjnej. Dochodzi wtenczas do większego zużycia ubichinolu na neutralizowanie wolnych rodników.
Główną czynnikiem sprawczym niskiej efektywności biosyntezy ubichinonów jest niedobór substratów potrzebnych do jej przebiegu, przede wszystkim fenyloalaniny, tyrozyny, metioniny, kobalaminy, kwasu foliowego, niacyny, pirydoksyny i kwasu pantotenowego. Do tej sytuacji może eliksiry młodości dojść podczas zabiegu odchudzających, chorób metabolicznych, jak np. fenyloketonuria, i zażywania leków na hipercholesteremie, inhibitorów reduktazy HMG-CoA.

Przy określonych nawykach żywieniowych oraz jednostronnej diecie dawkę spożywanego koenzymu Q10 może ulec znacznemu obniżeniu. taka sytuacja występuje w przypadku aplikowania diety wegetariańskiej, diet niskotłuszczowych lub w kuracjach odchudzających i u osób z dolegliwościami układu trawiennego.

Osobną przyczynę obniżenia zawartości ubichinonów w konsumowanej poprzez człowieka diecie jest obróbka żywności. Gotowanie lub swędzenie przeprowadza do ubytków zawartości ubichinonów rzędu 50%, podczas suszenia i fermentacji straty okazują się dodatkowo większe.

W sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania energetycznego organizmu, podczas intensywnego uprawiania sportu, ciężkiej obowiązków fizycznej, ciąży, stresów, wzrasta zapotrzebowanie organizmu na ubichinon.

Osobną grupę stanowią ludzie narażeni na oddziaływanie substancji toksycznych, w tym dodatkowo niektórych leków, tytoniu i pozostałych używek. W ich przypadku konieczna jest suplementacja koenzymu Q10.

Ubichinony okazują się naturalnymi składnikami ludzkiego pożywienia. Szczególnie bogate w koenzym Q10 okazują się ziarna zbóż i otręby. Dlatego wyroby z pełnego ziarna zawierają większe ilości ubichinonów niż wypieki z białej mąki. Koenzym Q10 zawierają w wielkich ilościach mięso (serca, nerki) i ryby. Wśród warzyw na czele okazują się szpinak i brokuły. duże ilości bichinonów są w niektórych olejach.

oddziaływanie koenzymu Q10 jako przeciwutleniacza jest uwarunkowane obecnością cynku. Szybkość odnawiania ubichinolu z ubichinonu, w obecności cynku wzrasta dziesięciokrotnie.

Koenzym Q10 z witaminą E obniża zakres cholesterolu, rozbudza układ immunologiczny i stymuluje syntezę neuroprzekaźników w mózgu.
/>

zbyt duża ilość SZKODZI? *

Nie stwierdzono ubocznych negatywnych skutków suplementacji koenzymem Q10. Niestety w przypadku zażywania pozostałych witamin definiowanych jako wit. młodości możemy sobie zaszkodzić.

WITAMINA E


Witamina E: dzienne zapotrzebowanie – mniej więcej 10 mg; najwyższa dawka 1500 mg. zbyt duża ilość wywołuje bóle brzucha, głowy, zaburzenia widzenia, długotrwałe zmęczenie, hamuje wytwarzanie białek wspomagających krzepnięcie krwi, u palaczy zwiększa niebezpieczeństwo rozwoju raka płuc. Dzienna dawka 400 mg wit. E zwiększa niebezpieczeństwo przed czasem zgonu o 10%.


WITAMINA A

Witamina A: dzienne zapotrzebowanie – mniej więcej 0,8 mg. duże dawki witamin A i E zwiększają niebezpieczeństwo zachorowania na raka średnio o mniej więcej 20%. Beta-karoten w kombinacji z witaminą E ochrania przed wolnymi rodnikami zdrowe komórki i równie systematyczne komórki nowotworowe, osłabiając efekty terapii antynowotworowych.

WITAMINA C

Witamina C: dzienne zapotrzebowanie – mniej więcej 60 mg. Długotrwałe stosowanie wielkich ilości wit. C, tj. kilka gramów dziennie, wywołuje wzrost ilości szczawianów we krwi, co może doprowadzić do kamicy nerkowej.

duże ilości witamin E i C w organizmie mogą stracić własności antyoksydacyjne, stając się silnymi utleniaczami. przeprowadza to do uszkodzeń wewnątrzkomórkowych białek i tłuszczów. Może to doprowadzić do nasilenia zmian miażdżycowych.


SELEN

Selen i witaminę E należy stosować jednocześnie, bo wtenczas optymalnie zapobiegają starzeniu się komórek. Mechanizm działania owej "mieszanki młodości" polega na neutralizacji wolnych rodników.
 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness