Czy pieczywo jest zdowe? 4 mity na temat białego pieczywa!

Czy pieczywo jest zdowe? 4 mity na temat białego pieczywa!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

W Polsce w ostatnich kilkunastu latach systematycznie spada spożycie pieczywa. Jaka jest przyczyna takiej fatalnej statystyki? Odpowiedzi trzeba szukać w dość różnych obszarach. Niewątpliwie powodów jest dużo, niektóre racjonalne, inne zaś zupełnie wydumane. Aby we właściwy sposób ocenić jakie niedobory w organizmie człowieka może spowodować wykluczenie pieczywa z diety, trzeba niewątpliwie dość dociekliwego i skutecznego analityka (może lekarza?). Tymczasem łatwiej dotknąć po preparaty, niż pochylić się nad racjonalnie skomponowaną dietą. prawdopodobnie w dociekaniu i poszukiwaniu właściwego gatunku pieczywa pomocne okażą się podpowiedzi dotyczące „teorii” krążących na temat pieczywa i skutków jego spożywania. poniżej niektóre z nich.
 

Na śniadanie ; jeść pieczywo

fakt

istotne jednak, aby wybrać właściwe pieczywo i odpowiednią jego dawka. W Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka zaproponowano następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej (we wszystkich posiłkach) :

 

najlepiej jeśli do śniadania zjemy bułkę, rogala lub chałkę. Posiłek węglowodanowy na śniadanie zapewni odpowiednią dawkę energii, która pozwoli na sprawne rozpoczęcie dnia, pozwoli na „przebudzenie” organizmu, głownie mózgu, ze snu.
Jeśli dzienna porcja pieczywa wynosi ok. 300-450 g. to z tego 20%, tj. 60-90 g przyda na pieczywo jasne pszenne. Zjedzmy je właśnie na śniadanie.

Białe pieczywo jest kaloryczne

FAŁSZ

Jeśli porcja białego pieczywa przyda na pierwsze lub drugie śniadanie. 
fakt

 

, jeżeli spożywamy go nadto dużo (ponad 20% całości pieczywa) lub gdy spożywamy je nadto późno Poznaj 4 mity na temat pieczywa! wieczorem. Dostarczanie organizmowi węglowodanów w nadmiarze w późnych godzinach spowoduje odkładania się ich w postaci ;.

Chleb razowy więcej nas nasyci niż biały

fakt

 Pieczywo razowe (naturalnie ciemne, niebarwione) posiada błonnik (włókno pokarmowe), które ma szczególne właściwości i niespotykane znaczenie dla naszego organizmu. I tak: powiększa objętość pokarmu nie podnosząc składniki energetycznej, pełni funkcję wypełniacza przewodu pokarmowego, zaspokaja ssanie w żołądku, absorbuje z pożywienia i zapobiega przyswajaniu różnych składników szkodliwych dla organizmu (metale ciężkie, środki ochrony roślin i ich metabolity), wiąże cholesterol, przyspiesza ruchy jelit, przez co zapobiega zaparciom. Węglowodany zawierają dużo błonnika (chleb razowy), poprawiają przyswajanie węglowodanów i białek przez organizm, ponadto spożywane z niskotłuszczową i niskocholesterolową dietą zapobiegają nowotworom jelita grubego. Należy jednak wiedzieć, że pieczywo razowe powinno stanowić wyłącznie do 15% dziennej porcji pieczywa. nadmiar może spowodować trudności obowiązkach przewodu pokarmowego. Z punktu widzenia dietetyki szczególnie zalecane jest żytnie pieczywo razowe na zakwasach. cechuje się ono rozpocznie niższym indeksem glikemicznym niż pieczywo pszenne. współczynnik taki oznacza, że po spożyciu takiego pieczywa dłużej odczuwamy sytość, a przebieg trawienia jest rozłożony w czasie.

Pieczywo chrupkie jest mniej kaloryczne

FAŁSZ

Rzeczywiście jedna kromka pieczywa chrupkiego ma wyłącznie 25 kcal, a kromka tradycyjnego pieczywa razowego około 70 kcal., jednak wynika to przede wszystkim z faktu, iż chleb chrupki jest lekki. W przeliczeniu na 100 g okazuje się, że pieczywo chrupkie jest o połowę więcej kaloryczne od zwykłego. Jeżeli pieczywo fakty i mity komuś smakuje i uważa, iż służy mu zredukować wagę, to nie ma przeciwwskazań. Należy jednak wiedzieć, że nie jest ono niegroźną dietetyczną przekąską, która wyłącznie wypełnia żołądek. Zarówno pieczywo chrupkie, a także dmuchane, ryżowe ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu dość szybko podnosi się poziom cukru, po czym równie gwałtownie spada. To jeden z powodów, dla których taki rodzaj jedzenia nie jest odpowiedni dla cukrzyków, ani też dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ po zjedzeniu jednej porcji, w krótkim czasie na nowo poczujemy ssanie w żołądku. współczynnik glikemiczny jest obecnie uważany za więcej wiarygodny niż zawartość kaloryczna suplementu podczas używania diety odchudzającej. Należy wtedy wykreślić z pokarmów składniki o wysokim IG i ograniczyć średnie składniki IG. Prawidłowo zestawiona jadłospis o małym indeksie glikemicznym w pełni pokrywa zapotzrebowanie na wszystkie substancje, składniki mineralne i wit., jest liczna w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Taki sposób postrzegania diety skutkuje utratą masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Węglowodany z elementów diety o małym IG stymulują procesy spalania ;, a jednakowym przyspieszają tracenie wagi. Spożywanie pokarmów o wysokim IG sprawia, że tkanka tłuszczowa składa się w nadmiernej ilości, ponieważ trzustka gwałtownie zwiększa dawka produkowanej insuliny, która odpowiada za przenikanie glukozy do komórek. Insulina sprzyja powstawaniu zjawiska przemiany glukozy w tłuszcz. Jednocześnie przebieg spalania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany, co wywołuje, że odkładają się biały chleb mity one w postaci ;.

Pieczywo razowe jest zdrowsze od białego

fakt

Jeśli jest prawdziwe, na naturalnych zakwasach fermentowanych wielofazowo i spożywane w odpowiednich dawkach. Podczas fermentacji mlekowej zwiększa się w pieczywie zawartość kwasu foliowego i witamin z zespołu B. Kwas foliowy jest naturalnym czynnikiem antymiażdżycowym, deficytowym w codziennej diecie. W pieczywie na zakwasach udaje się go zachować w 70%, natomiast w cieście nieukwaszonym jego straty sięgają 50%. Kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie jest bezpieczny nawet dla osób z nadkwaśnością żołądka. Reguluje on pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i hamuje rozwijanie się bakterii chorobotwórczych w jelicie grubym, a sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych, wpływających korzystnie na odporność organizmu. Pieczywo razowe posiada wszystkie substancje ziarna, w tym drogocenne wit. i minerały. Aby jednak w pełni zrobić użytek ze zdrowego dobrodziejstwa razowego pieczywa, powinno być sporządzone na naturalnych zakwasach. Włókno pokarmowe (błonnik) nie jest przyswajalne przez organizm człowieka, mimo to pełni w żywieniu istotną rolę fizjologiczną. Niedostateczna dawka włókna pokarmowego diecie może powodować obstrukcje i rozpocznie podkręcić ciśnienie w jelicie grubym, co jest pierwotną przyczynę uchyłkowatości jelit. z uwagi na swe biologiczne właściwości spożywanie odpowiedniej ilości błonnika może zapobiegać schorzeniom przewodu pokarmowego i tzw. metabolicznym chorobom przewodu pokarmowego, m.in. nadwagi, cukrzycy, miażdżycy, nowotworom. Odpowiednia dawka włókna pokarmowego ma olbrzymie znaczenie przy dietach odchudzających, które powinny zawierać mało substancji energetycznych, a zarazem zapewniać odpowiednią objętość spożywanych pokarmów. Pieczywo czy bułki są tuczące razowe, szczególnie żytnie, zaliczane do elementów diety tzw. prozdrowotnych, polecanych m.in. ze względu na niski indeks glikemiczny (ok.50) w dietach ubogokalorycznych, w odróżnieniu od pieczywa z jasnej mąki, które cechuje się rozpocznie wyższym indeksem glikemicznym, w granicach 70­95. zaleca się o tym wiedzieć, wybierając pieczywo. Światowa Organizacja organizmu, wobec narastającego w społeczeństwach krajów rozwiniętych trudu nadwagi, zaleca ponieważ spożywanie elementów diety, których indeks glikemiczny nie przewyższa 70. Należy jednak wiedzieć o umiarze, gdyż przy stosowaniu wysokobłonnikowej diety, obserwować trzeba jednak również i niekorzystne jej oddziaływanie na organizm. Ubocznym skutkiem jest zmniejszenie poziomu przyswajalności substancji mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Pieczywo brązowe/ciemne jest zawsze całoziarnowe

FAŁSZ

mnóstwo konsumentów już wie, że brązowe, ciemne, razowe pieczywo jest wykonana z mąki ciemnej (razowej) i jest zdrowsze niż jasnorumiane. Tymczasem zdarza się, że chleb jest ciemny nie dlatego, że posiada mąkę z całościowego przemiału, ale…dodatek karmelu, słodzika lub ciemnego syropu słodowego. zaleca się nauczyć się odróżniać prawdziwe pieczywo razowe od jego marnej podróbki. Prawdziwy razowy chleb powinien być ciężki, lekko wilgotny w dotyku i wypiekany w formie (błonnik osłabia strukturę miękiszu pieczywa, dlatego chleb wysokobłonnikowy pieczony bez formy przypomina placek). Jeżeli widzimy w sklepie chleb opisany jako razowy, a od zwykłego baltonowskiego różni się jedynie ciemniejszym kolorem i posypką z nasion, jest lekki i puszysty, to na pewno mamy do czynienia z barwionym chlebem imitującym razowy.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness