Czy warto być na diecie bezglutenowej? Poznaj opinię eksperta

Czy warto być na diecie bezglutenowej? Poznaj opinię eksperta

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Sprawcą tego zamieszania okazuje się prof. Peter Gibson, gastroenterolog z australijskiego Monash University, który w 2011 r. opublikował wyniki zaskakującego analiz. Dowodził w nim, że gluten może powodować choroby żołądkowo-jelitowe i że zaburzenia te okazują się powszechne. Z kolejnych tekstów klinicznych wynikało, że mogą one dotyczyć nawet co trzeciego mieszkańca krajów Zachodu.

dotychczas wydawało się, że Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? glutenu nie powinny jeść jedynie osoby cierpiące na celiakię, chorobę dość rzadką, bo dotykającą zaledwie 1 procentach społeczeństw, ale dość poważną. U nich gluten upośledza wchłanianie pokarmów i w efekcie przeprowadza do wyniszczenia ludzkiego ustroju. W świat poszła więc informacja: gluten szkodzi również ludziom leczniczym.

 

dieta bezglutenowa nie wady i zalety diety bezglutenowej trzeba być nudna! 

Wyniki tego analiz nie dawały jednak prof. Gibsonowi spokoju. „Nie ulega wątpliwości, że pszenica może być główną przyczyną wzdęć i dolegliwości żołądkowych, ale problem polega na tym, że znajduje się w niej dużo innych substancji, które mogą szkodzić” – mówił prof. Gibson w rozmowie z popularnonaukowym tygodnikiem „New Scientist”. zaczął przypuszczać, że diecie podawanej opinie na temat diety bezglutenowej uczestnikom pierwszego analiz znalazły się artykuły, które maskowały prawdziwą przyczynę ich choroby. Postanowił więc przeprowadzić dodatkowo jedno badanie. Tym razem zastosował znacznie ostrzejsze warunki. 37 wolontariuszy, którzy przypuszczali, że chorują na nadwrażliwość na gluten niezwiązaną z celiakią, poprzez kilka tygodni jadło jedynie to, co przygotowali im naukowcy.

 

 

class="col colR">
 

W tym roku profesor opublikował wyniki tego analiz. wykazał, że gluten nie powodował żadnych dolegliwości natury zdrowotnej. Badani, którym w tajemnicy dawano artykuły z tym białkiem, nie mieli żadnych choroby. Ci a, którzy wcale nie otrzymywali glutenu, ale byli informowani, że go dostają, mieli wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness