Czy warto jeść orzechy włoskie? Koniecznie uwzględnij je w diecie!

Czy warto jeść orzechy włoskie? Koniecznie uwzględnij je w diecie!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Orzechy włoskie okazują się znane w Europie od dawna – pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na teren różnych krajów starego kontynentu.

Serce i układ krwionośny

picie włoskich orzechów niesie ze sobą cały szereg korzyści natury zdrowotnej, które wiążą się z występowaniem dużej ilości antyoksydantów – okazują się więc orzechy włoskie przydatne jako składnik kuracji odchudzającej dla zdrowego serca i układu krwionośnego. To zasługa nie tylko antyoksydantów. Chociaż same badania spożycia orzechów wskazują na to, że ich picie obniża niebezpieczeństwo śmierci z uwagi na schorzenia układu krwionośnego jak i śmierci w ogóle.

Orzechy włoskie zawierają substancję o nazwie l-arginina, przydatną dla zachowania organizmu układu krwionośnego. Czasami znaleźć ją trzeba jako składnik suplementów.

Cholesterol

Inny istotny Orzechy włoskie - dla serca i mózgu składnik to kwas alfa-linolenowy (ola), którego wielka zawartość kuracji bywa wyznacznikiem wyraźnie mniejszego niebezpieczeństwa nagłej śmierci ; schorzeń układu krążenia. Orzechy włoskie wyraźnie unoszą poziom ola we krwi, stabilizując także poziom cholesterolu we krwi. Przeprowadzone badania wskazywały, że picie codzienne włoskich orzechów obniżało taki poziom.

Orzechy włoskie a zrzucanie nadwagi

ilość kalorii jaką dostarczają orzechy, w tym orzechy włoskie mogą odstraszyć niektóre osoby, które chciałyby się odchudzać a nie mają wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania. prawda udowodniona naukowo bywa ta, że orzechy włoskie pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała, jak także okazują się niezwykle sycące. Choć okazują się także wysoce kaloryczne (654 kcal na 100 gram przede wszystkim w postaci poprawnych rodzajów powody dla których jeść orzechy tłuszczy), sprawia, że jedzone z umiarem wpływają korzystnie na tę sferę organizmu. dzieje się tak także dlatego, że posiadają one dużą ilość najwyższego jakościowo białka i niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej pod ich działaniem. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy menu dobre dla linii.

Cukrzyca

W przypadku cukrzycy typu 2 także stwierdzono korzystne właściwości orzechów. Przeprowadzone badania wskazywały na zmniejszenie niebezpieczeństwa o 15-21%.

Afrodyzjak?

Orzechy włoskie posiadają właściwości wspierające męskie zdolności rozrodcze. picie regularne włoskich orzechów przyczynia się do polepszenia jakości spermy.

Właściwości antynowotworowe

wymieniona niezwykle wysoka jak na orzechy zawartość antyoksydantów przekłada się na oddziaływanie antynowotworowe włoskich orzechów (zwalczanie wolnych rodników, obniżenie niebezpieczeństwa licznych poważnych schorzeń). Same  orzechy włoskie właściwośći orzechy były poddawane testom na przeciwdziałanie rakowi i stwierdzono przydatność tej kuracji odchudzającej we wzroście wybranych nowotworów i ryzyku zachorowania. Sprawdź” inne składniki żywnościowe z dużą zawartością antyoksydantów.

Dla dłuższej młodości

Zwalczanie wolnych rodników znaczy następną korzyść – nasz organizm wolniej się starzeje, dłużej pozostajemy w świetnej formie. występujące w orzechach włoskich polifenole okazują się potężną bronią w bitwie o zdrowie w późnym wieku.

Układ nerwowy i mózg

Orzechy włoskie posiadają dobroczynne właściwości przydatne zarówno dla działania mózgu u osób starszych jak i młodych. W przypadku osób starszych oddziaływanie polega na opóźnianiu procesów starzenia i wybranych schorzeń układu nerwowego – szczególnie a zachowanie funkcji poznawczych na wysokim poziomie. U osób młodych znaczy to także wsparcie orzechy włoskie właściwośći dla procesów myślowych i poprawę pamięci. Zawartość kwasów omega-3 a sugeruje także obniżenie niebezpieczeństwa stanów depresyjnych.

Za te właściwości odpowiedzialne okazują się przywołane antyoksydanty, kwasy omega-3, witamina E i foliany.

Kamienie nerkowe

Chociaż jak można dostrzec na powyższych przykładach prozdrowotne właściwości włoskich orzechów okazują się wszechstronne, szczególną ostrożność powinny zachować osoby mogące mieć problemy z kamieniami nerkowymi. dzieje się tak z uwagi na zawartość w tych orzechach szczawianów znanych z przyczyniania się do produkowania kamieni.

składniki odżywcze włoskich orzechów

Orzechy włoskie dają szczególnie dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze poprawnych rodzajów tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Z zawartości witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina i witamina B6.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness