Czy warto jeść seler? Tak! Zobacz 7 cennych właściwości selera

Czy warto jeść seler? Tak! Zobacz 7 cennych właściwości selera

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry odczucie smakowe. są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze oraz zawierają wiele składników odżywczych. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, posiada wyłącznie 7 kcal. Ponadto, w własnym składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju. Seler posiada 2 razy więcej witaminy C niż 7 powodów, dla których warto jeść seler cytrusy. oprócz tego posiada dodatkowo: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej występujące okazują się:

  • beta-karoten, witamina E – zwana witaminą uczuciach. Seler posiada również: fosfor, wapń,
  • potas, cynk, magnez, żelazo.

W selerze znajdują się flawonoidy. są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające oraz moczopędne. także furanokumaryny wykazują działanie moczopędne oraz rozkurczające.

Seler - właściwości lecznicze

Już w czasach pradawnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako organiczny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie dlaczego jeść seler tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • służy trawić tłuszcze.
    Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup oraz surówek. da się wykonać z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:
  • oczyszcza organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy,
  • nadaje aksamitną gładkość seler przepisy cerze,
  • ochrania skórę przed nowotworami.

Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży oraz prawidłowo magazynowany. Dlatego seler naciowy, umyty oraz owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w schładzarce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone oraz dające się prosto łamać. Seler jest cudownym warzywem, które musi znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.

Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych składniku oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness