Czy warto pić pasteryzowane soki? Fakty i mity

Czy warto pić pasteryzowane soki? Fakty i mity

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Polski rynek soków, nektarów i napojów okazuje się wart ok. 3,5 mld zł. Analitycy obserwują, że często sięgamy po soki nieprzetworzone. Wśród nich ochoczo wybieramy soki 100-procentowe. Sprawdziłam skład kilku z nich.

Sok 100 procent pomarańcza - jabłko - limetka (Fortuna). Skład: soki wyprodukowane z soków zagęszczonych z: pomarańczy (75 proc.), jabłek (23 proc.), limetek (2 proc.). Naturalnie mętny, pasteryzowany. Wyprodukowany z soków zagęszczonych. Bez dodatku cukru. posiada w składzie naturalnie występujące cukry.

 

Sok 100 procent pomarańczowy (Hortex). Skład: sok pomarańczowy Czy soki pasteryzowane i odtworzone z soku zagęszczonego są zdrowe? wyprodukowany z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Bez dodatku cukru.

Sok 100 procent z pomidorów (Tymbark). Skład: przecier z pomidorów (60 proc.) i sok z pomidorów (40 proc.) z zagęszczonego soku, sól morska, ekstrakt chili - papryka, pieprz. Przecierowy, pasteryzowany. Wysoka zawartość błonnika.

Sok 100 procent czarna porzeczka - winogrono (Fortuna). Skład: sok winogronowy odtworzony z zagęszczonego soku winogronowego 80 proc., sok z ciemnej porzeczki odtworzony z zagęszczonego soku z ciemnej porzeczki z miąższem 20 proc.

O komentarz poprosiłam dietetyczkę ze Szpitala Medicover dr Monikę czy pasteryzowane soki są zdrowe Dąbrowską-Molendę. Specjalistka o sokach 100 procent mówi tak:
- W sklepach okazują się dostępne różne rodzaje soków. Na półkach znajdziemy przede wszystkim te poddawane pasteryzacji po to, by mogły posiadać długą datę przydatności do spożycia. Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia je niestety partie składników odżywczych.

Pasteryzację przeprowadza się po to, by zniszczyć albo zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów. A czym okazują się soki zagęszczone, z których robi się soki 100 procent? Zagęszczony sok to preparat otrzymany z soku owocowego albo warzywnego (jednego albo więcej gatunków) poprzez czy można pić pasteryzowane soki wyeliminowanie metodami fizycznymi określonej ilości wody. W wyniku zagęszczenia masa i objętość zmniejszają się nawet sześciokrotnie. pozwala to na znaczne oszczędności magazynowania i transportu zagęszczonego soku. Jeśli preparat przeznaczony okazuje się do bezpośredniej konsumpcji, usunąć należy co najmniej połowę wody. W większości zagęszczone propozycje owocowe i warzywne wykorzystywane okazują się do wytwarzania soków odtworzonych z tych zagęszczonych i nektarów, także napojów owocowych i warzywnych. Sok zagęszczony czasem błędnie bywa uważany za syrop.

Problem w tym, że nazwa "sok 100 procent" nie okazuje się uregulowana prawnie. ; jednak, pasteryzacja soków a zdrowie że można ją umieścić na tych produktach, w których nie ma żadnych dodatków - cukru, soli, a także witamin czy soli mineralnych. Zawsze czytajmy więc opisy. Obecność cukru na liście produktów musi wzbudzić w nas czujność i skuteczniej go nie kupować. Wartość odżywcza soków 100 procent (w 100 ml) to ok. 40-50 kcal. Szklanka ma więc ok. 100-130 kcal.

- Inny rodzaj to tak zwane soki ważne jeden dzień - okazują się one niepasteryzowane, mają szczególnie krótką data ważności i wyższą cenę - mówi dr Monika Dąbrowska-Molenda.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness