Czy warto pić soki zagęszczane?

Czy warto pić soki zagęszczane?

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Jak przygotowuje się soki zagęszczone?

sok wyciśnięty z owoców lub warzyw da się poddać zagęszczeniu poprzez usunięcie znacznej ilości wody (ok. 6-krotne zmniejszenie objętości), otrzymując tzw. sok zagęszczony. zamierzeniem zagęszczenia jest ułatwienie i obniżenie kosztów transportu i magazynowania. Sok zagęszczony otrzymuje się poprzez odparowanie wody i aromatu z soku wyciśniętego z owoców. Aby zdobyć sok pitny z soku zagęszczonego, zwiększa poziom Czy soki zagęszczone są zdrowe? się do soku zagęszczonego taką ilością wody, jaka została odjęta w procesie odparowania i przywraca się także aromat, a czasami też miąższ i cząstki owoców.

Taki sok posiada więc praktycznie nie zmienioną w aktu do owoców zawartość cukrów, kwasów organicznych, soli mineralnych i witamin. Przemysłowy proces produkcyjny otrzymywania soków jest tak zaprojektowany, że nawet stosunkowo nietrwała witamina C jest zazwyczaj dość soki zagęszczane a zdrowie dobrze zachowana.

Z soku zagęszczonego otrzymuje się zatem sok pitny w wyniku jego odtworzenia dodając taką zawartość wody i wcześniej odebranego aromatu, aby jakość soku gotowego była porównywalna do soku wyciśniętego z owoców lub warzyw.

Czy sok niepasteryzowany (tzw. jednodniowy) lub wyciskany w mieszkaniu jest lepszy od pasteryzowanego (z długim terminem przydatności do spożycia)?

Obydwa rodzaje soków – pasteryzowane i niepasteryzowane – są jakie soki zagęszczane pić samo cenne i mają zbliżoną zawartość produktów odżywczych. przebieg pasteryzacji nie odbiera sokom produktów odżywczych czy witamin. Jego rolą jest zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku będą prowadzić do naturalnego procesu psucia. To proces w pełni bezpieczny i organiczny, ponieważ polega tylko na gwałtownym podniesieniu temperatury produktów i jest dość podobnym procesem do tego, który czasem sami stosujemy jakie soki zagęszczane pić w mieszkaniu podczas robienia przetworów na zimę.

Od tego domowego procesu różni się tym, że dzięki zaawansowanym rozwiązaniom podczas pasteryzacji zminimalizowana jest utrata nieodpornych na wysokie temperatury witamin. Sole mineralne czy makroelementy są odporne na oddziaływanie temperatury. W żadnym wypadku pasteryzacja nie znaczy, że do soków dokładane są konserwanty, ponieważ jest to zabronione przepisami prawa. Pasteryzacja jest utrwalenia produktu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness