Czy wino jest zdrowe? Poznaj 4 powody dla których warto je pić

Czy wino jest zdrowe? Poznaj 4 powody dla których warto je pić

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

W ostatnich latach wino święci triumfy. Moda na picie wina zadomowiła się w Polsce na zawsze. Coraz chętniej sięgamy po kieliszek wina, aktywnie poszukujemy nowych rodzajów i smaków. Według analiz przeprowadzonych poprzez TNS OBOP, w 2012 roku w Polsce spożyto 100 milionów litrów wina, a zgodnie z prognozami Euromonitor International, w 2017 r. Polacy wypiją aż 140 milionów litrów. jak widać, doceniamy wino, ale czy wiemy, jakie są jego zalety? opłaca się je poznać, by świadomie korzystać z bogactw, jakie niesie ze sobą kieliszek dobrego wina.
/>
Wino wybornie smakuje
O tym, jaki powinno smak wina, decydują trzy kwestie. Istotny jest rodzaj winogron, które wykorzystano w procesie wytwarzaniu, region z którego pochodziły winogrona i receptura. Istnieje ogromna zawartość win, o różnych smakach i aromatach. Dzięki temu każdy bywa znaleźć taki trunek, który w pełni powinno odpowiadał jego gustowi. Wino wyłącznie wybornie smakuje degustowane samodzielnie. Jest też świetnym dodatkiem do potraw. U ludzi pijących wino, apetyt ulega pobudzeniu, pogłębiają się też ich odczucia smakowe.

Wino  jest dobre dla serca
korzystne działanie wina alt2 na żyły i tętnice i pracę serca było udowodnione naukowo. Alkohol zawarty w winie reguluje funkcjonowanie serca. Antocyjany, które nadają winu specyficzny kolor i obecne w nim polifenole korzystnie oddziałują na cały układ krwionośny i serce. stabilizują ponieważ wadliwą przepuszczalność i kruchość kapilar tętniczych i żylnych, funkcjonują chroniąco na ściany żył i tętnic i limfatycznych i zwiększają napięcie osłony antyoksydacyjnej żył i tętnic. Dzięki regularnemu przyjmowaniu wina, maleje ryzyko zachorowania na choroby serca u ludzi w średnim wieku.  Obniżeniu ulega zakres niedobrego cholesterolu (LDL), natomiast podwyższa czy warto pić wino się zakres dobrego cholesterolu (HDL).

Wino poprawia trawienie
Białe wino, z uwagi na wysoką kwasowość, służy trawieniu potraw z ryb i owoców morza, natomiast czerwone wino intensyfikuje trawienie tłustych potraw z mięsa. obecne w winie substancje niwelują szkodliwe bakterie z układu pokarmowego. Zbawienne działanie wina na trawienie wywołane jest przede wszystkim tym, że pite podczas jedzenia wino pobudza do intensywnej badań gruczoły trawienne. Wino wspomaga też funkcje trawienne kwasu żołądkowego, uaktywnia ruchy jelit. Wino sprawia tez, że rozmaite substancje, takie jak wit. i minerały są jakie wartości ma wino łatwiej wchłaniane poprzez organizm.  Apetyt ulega pobudzeniu, a wrażenia smakowe, pogłębieniu.

Wino odchudza
Naukowcom dało się ustalić, iż czerwone winogrona, z których wytwarza się wino, zawierają substancję, która może bez wyjątku blokować wzrost tkanki tłuszczowej. Bazując na odchudzających cechach wina, opracowano specjalna dietę winną, w której trzeba pozwolić sobie na spożywanie wina. Podczas tej diety zjada się zrównoważone proporcje węglowodanów, tłuszczów i białek (około 1400 – 2000 kcal). W czasie miedzy posiłkami organizm spala tłuszcz, a przy tym nie ulega osłabieniu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness