Dania z kaszą jaglaną. Przedstawiamy najsmaczniejsze propozycje!

Dania z kaszą jaglaną. Przedstawiamy najsmaczniejsze propozycje!

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Kasza jaglana to najstarsza z kasz. bywa otrzymywana z nasion prosa. Jej regularne spożywanie ma szczególnie opłacalne działanie na nasz organizm. Ma dużo prosto przyswajalnego białka i wysoką zawartość witamin z grupy B, wit. E, i żelaza i miedzi. bywa lekka i bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz okazuje się zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar elementów kwasotwórczych teraźniejszych w codziennej kuracji (nabiał, pieczywo, cukier, mięso).

Jej przygotowanie okazuje się nieskomplikowane, gotujemy ją na 4 dietetyczne przepisy na dania z kaszą jaglaną małym ogniu w dwa razy większej (lub trzy jeśli wolimy raczej mokrą niż sypką gęstość) ilości wody mineralnej lub mleka. Przed gotowaniem opłaca się ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Jeśli tak opracowana kasza mimo kilku różnych prób podania nam ciągle nie smakuje, spróbujmy kaszy innego wytwórcy, ponieważ w tym też może być problem.

Kasza jaglana to świetny do tego do mięs i składnik deserów i sałatek. Poniżej przepisy na dania z kaszą smaczne dania z kaszą jaglaną jaglaną, wśród nich między innymi śniadaniowe jaglanki, deserowe budynie jaglane, i burgery, kotlety i pulpeciki z dodatkiem kaszy jaglanej. Polecam więc jarzyny (cukinia, papryka) faszerowane nadzieniem z dodatkiem kaszy jaglanej, wegetariańskie pasztety z kaszą jaglaną i pyszne sałatki z kaszą jaglaną i warzywami.

produkty

3 porcje
  • 400 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 120 g suchej, ok. 1/2 filiżanki)
  • 50 g szpinaku
  • 30 g szybkie dania z kaszą jaglaną tartego żółtego sera (np. cheddar, mozzarella, gouda)
  • sól i zmielony biały pieprz
  • 1 jajko
  • oliwa lub masło klarowane
  • panierka: 1 jajko, bułka tarta
Dodaj notatkę

Przygotowanie

  • Ugotować kaszę jaglaną: kaszę wielokrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, założyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody mineralnej (nieco mniej niż 1 i 1/2 filiżanki). Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i kasza jaglana przepisy ostudzić.
  • Ostudzoną kaszę założyć do miski, nieco rozgnieść praską lub dłonią. Dodać opłukany, osuszony i posiekany szpinak, tarty ser i jajko. Doprawić solą i białym pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Uformować podłużne krokiety (lub kotleciki). Obtoczyć najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, nastepnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na oliwie lub maśle klarowanym.

opcja podania

np. jogurt naturalny / sos pieczarkowy / sałatka z pomidora, papryki i cebuli

 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness