Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia - różnice

Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia - różnice

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

Spożywając składniki spożywcze często  nie zwracamy uwagi na  sposób zapisania daty ważności. Informacja ta, nie zawsze jest zapisana w taki sam sposób. Na opakowaniach składników spożywczych stosowane są 2 rodzaje oznakowania daty:

1. czas przydatności do spożycia, zapisywane jako Czym się różni data minimalnej trwałości od terminu przydatności do spożycia? "należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok"

Data po upływie której środek spożywczy przegrywa przydatność do spożycia. bywa on podawany w przypadku preparatów spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, prosto psujących się. Dotyczy przede wszystkim mięs, wędlin oraz składników mleczarskich. Data oznaczona data napisem „należy spożyć do…”, jest datą graniczną, po przekroczeniu  której, nie należy spożywać danego artykułu, gdyż stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia, a także życia.
 

2. Data minimalnej trwałości, oznaczana jako „najrozsądniej spożyć przed” albo „najrozsądniej spożyć przed minimalna trwałość końcem”

 Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Dotyczy składników suchych np.  kasz, makaronów. Nie oznacza to, że po przekroczeniu daty jest on niebezpieczny dla zdrowia. precyzyjnym znaczeniem daty minimalnej trwałości jest to, że po przydatność do spożycia upływie terminu ważności producent już nie gwarantuje, że produkt powinno utrzymywał tę samą jakość, którą ma produkt świeży. 

 

Znajomość okresu trwałości  artykułu  spożywczego pozwoli na jego lepsze wykorzystanie oraz może uchronić żywność przed zmarnowaniem.

 

 

Zobacz też

Gry Escape Online


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness