Dieta przy chorobie nowotworowej, która może Ci pomóc!

Dieta przy chorobie nowotworowej, która może Ci pomóc!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Zapewne znasz sentencję "jesteś tym, co jesz". Jak potwierdzają analiz naukowe, bywa ona w pełni prawdziwa. Co więcej, wiemy już, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach, najdogodniej pochodzenia roślinnego, bywa najlepszym paliwem dla ludzkiego ustroju. Zapewnia mu optymalne warunki do obowiązkach i rozwoju, też ochrania przed dolegliwościami cywilizacyjnymi. Przede wszystkim nowotworami. Epoka "jem, co chcę" skończyła się bezpowrotnie. Nieodpowiednia dieta szkodzi, ; jak pieczenie papierosów, życie w stresie czy zanieczyszczenie otoczenia. A dostępność informacji na taki temat nie daje potrzeb tłumaczenia złych nawyków niewiedzą – twierdzi wybitny włoski onkolog i chirurg globalnej sławy, profesor Umberto Veronesi.

Z rakiem walczy się przy stole

 

 

"Z rakiem walczy się przy stole" - głosi tytuł kaiążki prof. Umberto Veronesi i Mario Pappagallo (redaktor naukowy dziennika "Corriere della Sera"). Autorzy starają się wyjaśnić, dlaczego niektóre produkty przyczyniają się do powstawania groźnych chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim nowotworów, chorób Co jeść na diecie antyrakowej? serca, cukrzycy czy nadwagi. menu przetworzone, tłuste, zawierające cukier czyni w naszych organizmach największe spustoszenie. Profesor Veronesi dorzuca jednak, że raka da się uniknąć, zastosując odpowiednią dietę i zdrowy tryb życia. Komórki jedzą to, co i my. Rak powstaje przecież i rozwija się na pułapie komórkowym. A w dużej grupie przypadków impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników zewnętrznych: dymu tytoniowego, składniku chemicznych będących w kosmetykach, proszkach do prania i chemii gospodarczej oraz toksyn przyjmowanych z jedzeniem.

 

  • Żywność, która najdogodniej ochrania przed rakiem: granat, czosnek, kurkuma

Profesor Veronesi nie chce nikogo straszyć. Raczej życzliwie radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, też wspierać leczenie nowotworów. Poleca przede wszystkim dietę wegetariańską oraz zachęca do prowadzenia sprzyjającego zdrowiu stylu życia. W ślad za Światową Fundacją analiz nad rakiem zaleca korzystanie z diety opartej na produktach roślinnych, z dużą różnorodnością owoców i warzyw, nierafinowanych węglowodanów. dieta antyrakowa Zachęca również do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, śmietana), a w szczególności czerwonego mięsa – analiz uzasadniły, że przyczyną aż 30 proc. nowotworów bywa dieta nadto bogata w tłuszcze ;. Tymczasem rośliny zawierają związki chroniące przed różnymi rodzajami nowotworów. Na przykład:

  • likopen znajdujący się w pomidorach przeciwdziała rakowi prostaty,
  • indol-3-karbinol zawarty w roślinach krzyżowych (m.in. kapustnych, liściowych i oleistych jak brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rukola, chrzan) rakowi biustu,
  • katechina obecna w listkach herbaty chorobom nowotworowym naskórka, okrężnicy, płuc, biustu i prostaty,
  • resweratrol zawarty w winogronach i w czerwonym winie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym.

Przyszłość, zdaniem profesora Veronesi, należy do tekstów klinicznych nad składnikami chroniącymi przed wszystkimi rodzajami nowotworów oraz specjalnych diet kierowanych do osób będących w grupach zwiększonego ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Chociaż zachęca do diety opartej na roślinach, książka nie bywa tylko poradnikiem dla wegetarian, lecz dla wszystkich, którzy zamierzają nauczyć się, jak dłużej i dobrze żyć.

Zdrowie na talerzu

To, oraz co jemy wpływa odżywianie podczas choroby na raka na nasze samopoczucie i zdrowie, a gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, przekonuje Carla Marchetti, autorka popularnych we Włoszech poradników kulinarnych. Ponad 200 przepisów jej autorstwa wzbogaca wiedzę naukową zaprezentowaną w powieści "Z rakiem walczy się przy stole" praktycznymi poradami.

Smaczne potrawy kuchni włoskiej, które proponuje autorka, okazują się jednocześnie elementem diety antyrakowej. znajdziemy w niej zarówno łatwe, oraz wykwintne przepisy na sałatki, zupy, drugie dania, lunche i przekąski.

Carla Marchetti stale współpracuje z Europejskim Instytutem Onkologii (którego założycielem i dyrektorem bywa profesor Veronesi), a bo urodziła się we Florencji, w rodzinie toskańskich restauratorów, więc gotowanie ma we krwi. Poleca oczywiście przepisy jednej z najzdrowszych na świecie kuchni śródziemnomorskiej, zasobnej w świeże warzywa, oliwę, ryby, owoce, zioła i wino.

Mroczna statystyka

Według danych światowej Organizacji zdrowia (WHO) ponad 14 mln osób co roku dowiaduje się, że ma nowotwór, a do 2025 roku liczba ta ma wzrosnąć do 19 mln.

zazwyczaj pojawiającym się na świecie co jeść przy chorobie nowotworowej nowotworem bywa rak płuc, wywoływany przede wszystkim poprzez pieczenie i w mniejszym stopniu poprzez zanieczyszczania. Na taki typ raka zachorowało 1,8 mln ludzi, co stanowi aż 13 proc. wszystkich przypadków owej przypadłości.

Od 2008 roku gwałtownie wzrasta również zachorowalność i umieralność na raka biustu. Obecnie taki typ nowotworu bywa zwłaszcza ogólny u pań w 140 krajach.

Znawcy oceniają, że prawie 90 proc. zachorowań na nowotwory złośliwe w populacjach zachodnich da się przypisać faktorom środowiskowym, m.in. zasadom żywieniowym i zachowaniom społeczno-kulturowym. sądzi się też, że obecnie znane okazują się czynniki ryzyka około połowy nowotworów.

Na los nie jesteśmy bezradni w bitwie z rakiem, bo, oprócz coraz lepszych programów profilaktyki i kuracji, mamy wpływ na styl życia, jaki prowadzimy. oprócz unikania używek, nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne, kluczową rolę ma aktywność fizyczna, systematyczne analiz profilaktyczne oraz dieta bogata w warzywa i owoce (co najmniej 5 porcji dziennie), a uboga w tłuszcze zwierzęce.

 

Zobacz też 

Opaski Winylowe


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness