Dieta śródziemnomorska - wszystko, co musisz wiedzieć!

Dieta śródziemnomorska - wszystko, co musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

okazuje się lekka, smaczna, wybornie stworzona oraz nie ma nic wspólnego z umartwianiem żywieniowym ani przejedzeniem.

W owej kuchni nic nie okazuje się zabronione, chodzi jedynie o taki dobór składników oraz sposób zrobienia, by utworzony dania służące naszemu zdrowiu. ywodzi się z tradycji słon okazuje się lekka, smaczna, wybornie stworzona oraz nie ma nic wspólnego z umartwianiem żywieniowym ani przejedzeniem. W owej kuchni nic nie okazuje się zabronione, chodzi jedynie o taki dobór składników oraz sposób zrobienia, by utworzony dania służące naszemu zdrowiu. ywodzi się z tradycji słonecznych krajów południa Europy, w których produktów dostarczają morze, plantacje oliwne oraz ogrody warzywne. Kuchnia śródziemnomorska okazuje się przy tym dość zróżnicowana – Włosi mają inne przepisy niż Cypryjczycy, kuchnia hiszpańska rozróżnia się od greckiej, nawet w samych Włoszech w inny sposób spożywa się na Sycylii, a trochę w inny sposób w północnej elementy włoskiego buta. Menu tych narodów ma mimo wszystko kilka wspólnych właściwości: składa się z potraw świeżych, wyklucza wstawianie gotowego specyfiku do mikrofali, wszystkie dania przygotowane okazują się na oliwie z oliwek, czyli tłuszczu roślinnym, oraz ostatnia, choć wcale nie najmniej ważna cecha – dzięki dodatkowi ziół okazują się pachnące, a jednocześnie lekkostrawne. bo wspaniale pachnące: szałwia, bazylia, tymianek, oregano oraz dużo pozostałych ziół, używanych w wielkich proporcjach, nadaje daniom śliczny zapach, również – przede wszystkim – rozbudza aktywność układu pokarmowego. Głównym argumentem przemawiającym za tą kuchnią okazuje się fakt, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej niż Europejczycy żyjący więcej na północy naszego kontynentu, zapadają na przypadłości serca oraz inne choroby cywilizacyjne. Jedz na zdrowie często specjaliści zwracają uwagę na fakt, że na naszą kondycję fizyczną oraz zdrowie ogromny wpływ wywiera to, co znajduje się na naszym talerzu. Prof. dr hab. barbara Cybulska z Instytutu Żywności oraz Żywienia w Warszawie podkreśla, że nieprawidłowe odżywianie wywołuje mniej więcej 80 choroby, wśród których okazują się miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, podwyższony pułap cholesterolu oraz trójglicerydów, ale także nowotwory oraz alergie pokarmowe. „Ta dawka choroby może nas Jak powstała dieta śródziemnomorska? skłonić do przemyślenia menu. Zastanowienia się nad tym, czy jedząc tak, jak większość z nas lubi, sami sobie nie szkodzimy. A zagrożenie okazuje się ogromne. Ogólnopolskie badania wykazały, że na 10 ludzi, niezależnie od płci – 6 ma za ogromne stężenie niedobrego cholesterolu; 3 osoby – za wysoki pułap trójglicerydów. A takie modyfikacje w krwioobiegu to prosta droga do kolejnych choroby”. oraz namawia na kuchnię śródziemnomorską. Do modyfikacje sposobu odżywiania nawołuje także kardiolog dr Jadwiga Kłoś, założycielka jednej z pierwszych w Europie Sekcji „przypadłości serca u kobiet” przy Polskim Towarzystwie Kardiologicznym, która twierdzi, że po 50. roku życia przypadłości serca, w tym zawał, stają się głównym schorzeniem wśród kobiet. W Polsce na przypadłości sercowo-naczyniowe umiera ponad 1/2 kobiet. Do niedawna uważano, że lekarstwem na kłopoty kobiece okazuje się hormonalna terapia zastępcza, uzupełniająca niedobory osłonowych estrogenów. Dziś już wiadomo na pewno, że HTZ nie okazuje się antidotum na wszystko, co więcej, wśród kobiet długo ją stosujących występuje więcej zachorowań na raka gruczołów mlekowych, udarów oraz zawałów serca. Doktor ratunku wypatruje w zmianie trybu życia oraz odżywiania, czyli w przejściu na jadłospis śródziemnomorską, oraz w zwiększeniu porcji codziennego aktywności oraz aktywności fizycznej. Zastosowanie się do tych prostych zaleceń pozwoli zmniejszyć o 30 procent ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz raka gruczołów mlekowych – twierdzi. Śródziemnomorski talerz na polsk okazuje się lekka, smaczna, wybornie opracowana oraz nie ma nic wspólnego z umartwianiem żywieniowym ani przejedzeniem. W owej kuchni nic nie jest zabronione, chodzi jedynie o taki dobór produktów oraz sposób przyrządzenia, by utworzony dania służące naszemu zdrowiu. ywodzi się z tradycji słon okazuje się lekka, smaczna, wybornie opracowana oraz nie ma nic wspólnego z umartwianiem żywieniowym ani przejedzeniem. W owej kuchni nic nie jest zabronione, chodzi jedynie o taki dobór produktów oraz sposób przyrządzenia, by utworzony dania służące naszemu zdrowiu. ywodzi się z tradycji słonecznych krajów południa

Europy, w których czynników dostarczają morze, plantacje oliwne oraz ogrody warzywne.

Kuchnia śródziemnomorska jest przy tym szczególnie zróżnicowana – Włosi alt2 mają inne przepisy niż Cypryjczycy, kuchnia hiszpańska rozróżnia się od greckiej, nawet w samych Włoszech czyli konsumuje się na Sycylii, a trochę czyli w północnej partii włoskiego buta. Menu tych narodów ma mimo wszystko kilka wspólnych właściwości: składa się z potraw świeżych, wyklucza wstawianie gotowego tabletek do mikrofali, wszystkie dania przygotowane okazują się na oliwie z olidieta  śródziemnomorska  efektywek, czyli tłuszczu roślinnym, oraz ostatnia, choć wcale nie najmniej ważna cecha – dzięki dodatkowi ziół okazują się pachnące, a jednocześnie lekkostrawne. bo wspaniale pachnące: szałwia, bazylia, tymianek, oregano oraz dużo innych ziół, używanych w sporych ilościach, nadaje daniom cudowny zapach, także – przede wszystkim – rozbudza aktywność układu pokarmowego. Głównym argumentem przemawiającym za tą kuchnią jest fakt, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej niż Europejczycy żyjący więcej na północy naszego kontynentu, zapadają na przypadłości serca oraz inne przypadłości cywilizacyjne. Jedz na zdrowie często specjaliści zwracają uwagę na fakt, że na naszą kondycję fizyczną oraz zdrowie ogromny wpływ wywiera to, co znajduje się na naszym talerzu. Prof. dr hab. barbara Cybulska z Instytutu Żywności oraz Żywienia w Warszawie podkreśla, że nieprawidłowe odżywianie wywołuje mniej więcej 80 chorób, wśród których okazują się miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, podwyższony pułap cholesterolu oraz trójglicerydów, ale także nowotwory oraz alergie pokarmowe. „Ta porcję chorób może nas skłonić do przemyślenia menu. Zastanowienia się nad tym, czy jedząc tak, jak większość z nas lubi, sami sobie nie szkodzimy. A zagrożenie jest znaczne. Ogólnopolskie analiz wykazały, że na 10 ludzi, niezależnie od płci – 6 ma za znaczne stężenie złego cholesterolu; 3 osoby – za wysoki pułap trójglicerydów. A takie modyfikacje w krwioobiegu to prosta droga do kolejnych choroby”. oraz namawia na kuchnię śródziemnomorską. Do modyfikacje sposobu odżywiania nawołuje także lekarz dr Jadwiga Kłoś, założycielka jednej z pierwszych w Europie Sekcji „przypadłości serca u kobiet” przy Polskim Towarzystwie Kardiologicznym, która twierdzi, że po 50. roku życia przypadłości serca, w tym zawał, stają się głównym schorzeniem wśród kobiet. W Polsce na alt3 przypadłości sercowo-naczyniowe umiera ponad 1/2 kobiet. Do krótkiego czasu uważano, dieta  śródziemnomorska  jak  działa  że lekarstwem na kłopotów kobiece jest hormonalna terapia zastępcza, uzupełniająca niedobory osłonowych estrogenów. Dziś już wiadomo na pewno, że HTZ nie jest antidotum na wszystko, co więcej, wśród kobiet długo ją stosujących występuje więcej zachorowań na raka gruczołów mlekowych, udarów oraz zawałów serca. Doktor ratunku upatruje w zmianie trybu życia oraz odżywiania, czyli w przejściu na dietę śródziemnomorską, oraz w zwiększeniu porcji codziennego aktywności oraz aktywności fizycznej. Zastosowanie się do tych prostych zaleceń pozwoli zmniejszyć o 30 procent niebezpieczeństwo zawału serca, udaru mózgu oraz raka gruczołów mlekowych – twierdzi. Śródziemnomorski talerz na polsk dietę śródziemnomorska okazuje się jedną z najpopularniejszych diet.

sława nią nie bierze się mimo wszystko z całą pewnością znikąd. 

Niewiele innych diet posiada tak dużą oraz – co podstawowe – potwierdzoną naukowo skuteczność, co dietę śródziemnomorska. Charakterystyka kuracji odchudzającej śródziemnomorskiej Jak nietrudno się domyślić, powstała w oparciu o kulinarną tradycję narodów żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Naukowcy zaobserwowali, że to właśnie mieszkańcy takich krajów jak Grecja, Włochy, Malta czy kraje bałkańskie najrzadziej na Starym Kontynencie zapadają na przypadłości nowotworowe oraz serca – dlatego też bliżej przyjrzeli się sekretom kuchni śródziemnomorskiej. W roku 1956 przeprowadzili słynne badanie, które definitywnie potwierdziło ich przypuszczenia, w związku z czym opracowano pierwszą wersję kuracji odchudzającej śródziemnomorskiej, która później była niejednokrotnie modyfikowana oraz w ciągu pół wieku zdobyła olbrzymią sława oraz uznanie jedynie w Europie, ale także poza jej granicami. używa się ją przede wszystkim jako akcesorium w profilaktyce choroby serca, wieńcowych oraz rakowych oraz jako ta przynosi naprawdę dobre efekty. specjaliści okazują się zdania, że jej regularne oraz odpowiednio długie korzystanie z bywa zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na któreś z opisanych choroby o kilkadziesiąt procent, co okazuje się chyba najlepszym argumentem świadczącym   dieta  śródziemnomorska  działanieo tym, że trzeba ją stosować. substancje kuracji odchudzającej oraz rekomendacje dietę śródziemnomorska jest oparta przede wszystkim na stosowaniu pokarmów, które zawierając alt4 jak najmniejsze ilości kwasów nasyconych, dostarczają naszemu organizmowi jak najwięcej kwasów nienasyconych. są to między innymi pieczywo pełnoziarniste, które posiadają niski indeks glikemiczny czy rośliny strączkowe takie jak ciecierzyca, fasola, bób czy soczewica. Niezwykle ważnymi składnikami kuracji odchudzającej śródziemnomorskiej okazują się także ryby, owoce morza oraz lekkie oraz chude mięsa. Smażenie zabiegu śródziemnomorskiej okazuje się stosowane jak najrzadziej, a jeśli już okazuje się to konieczne, używa się do tego pochodzącą z tego właśnie regionu oliwę z oliwek. ważnym elementem kuracji odchudzającej śródziemnomorskiej okazują się także artykuły zasobne w błonnik. mimo pozorom zabiegu śródziemnomorskiej unika się stosowania czerwonego wina oraz innych alkoholów – nawet przysłowiowy kieliszek do obiadu nie okazuje się rekomendowany, ze względu na to, że alkohol podnosi ciśnienie – a właśnie nadciśnienie okazuje się jednym ze choroby, przeciwko którym została stworzona. Chcąc zatroszczyć się o swoje zdrowie oraz uchronić się przed wieloma schorzeniami poprzez przejście na jadłospis śródziemnomorską, trzeba zaznajomić się z przykładowym jadłospisem na jeden dzień – dzięki temu będziemy mogli prościej wypracować

swoje swoje menu na pozostałe dni tygodnia.

Na śniadanie powinniśmy zjeść jedną albo dwie kromki razowego, pełnoziarnistego pieczywa. Posmarować je możemy cienką warstwa margaryny, a obłożyć połową jajka ugotowanego na twardo oraz plasterkiem albo dwoma chudej wędliny. podstawowy posiłek może składać się z przyrządzonego w sposób dietetyczny mięsa oraz warzyw – świetnym sposobem na ich zestawienie może być przygotowanie szaszłyku z mięsa drobiowego, czerwonej papryki oraz cebuli, które skropimy niewielką ilością oleju lnianego albo oliwy extra virgine, tłoczonej na zimno. Do obiadu spożyć możemy na przykład brązowy ryż wraz surówką przygotowaną z sałaty, ogórków oraz kiełków. samoczynnie mięso możemy natomiast zastąpić równie cennymi oraz natężonymi w białko roślinami strączkowymi  – spróbuj przyrządzić pyszne kotlety z soczewicy. podwieczorek nie może być nazbyt ciężka. Składać się na nią mogą na przykład: 2 cienkie kromki chleba rodzaju graham (albo chrupkiego pieczywa kukurydzianego), dwóch plastrów szynki oraz 20 dg odpowiednio przygotowanej sałatki – która zaś jest więcej odpowiednia niż sałatka grecka?

 

 

Zobacz też 

EcoSlim


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness