Dieta to podstawa zdrowego życia!

Dieta to podstawa zdrowego życia!

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

dietażyciezdrowieżywieniepostawawit.

Właściwa dieta to taka, która w pełni pokrywa wymogu żywieniowe człowieka, dostarczając odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników pokarmowych, a więc płynu, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz minerałów. wymogi żywieniowe nie są takie same dla wszystkich ludzi, ponieważ różnią się oni między sobą (płcią, wiekiem, masą ciała, aktywnością fizyczną, syndromem kondycji).

Co jeść?
W skrócie najnowsze rekomendacje dietetyczne dotyczące zwyczajnych porcji żywieniowych trzeba ująć następująco:

- codzienna aktywność fizyczna oraz kontrola masy ciała

- do praktycznie wszystkich posiłków artykuły pełnoziarniste oraz oleje roślinne

- dla praktycznie wszystkich multiwitaminy

- znaczne ilości warzyw

- 2-3 porcje owoców

- 1-3 porcje orzechów oraz roślin strączkowych

- 1-2 porcje nabiału

- 0-2 porcje ryb, drobiu oraz jaj

- oszczędnie masło oraz czerwone mięso, biały ryż, białe pieczywo, kartofle oraz makaron.

Sól
Sód zawarty w soli bierze udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie człowieka. mimo wszystko jego wysoki poziom ; może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, oraz posiadać korelację z zapadalnością na nowotwór żołądka. Dlatego należy redukować spożycie soli do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka od herbaty). Do zaleceń tych powinny w szczególności dostosować Poprawiają odporność, odmładzają i pomagają schudnąć. 8 produktów, które powinny znaleźć się na każdym talerzu się osoby z nadciśnieniem tętniczym. Aby zmniejszyć spożycie soli, trzeba redukować jej dodawanie do potraw, nie używać przypraw takich jak kostka rosołowa oraz zup w proszku, zastępować sól przyprawami ziołowymi, stronić od jedzenia konserw, słonych wędlin, serów żółtych oraz pleśniowych, solonych orzeszków oraz chipsów.

Używki
analiz poświadczyły, że umiarkowane spożycie piwa (kieliszek wina, 30 g wysokoprocentowego trunku lub jedno piwo dziennie) może obniżać poziom cholesterolu, ale alkohol zawiera mnóstwo kalorii. Po za tym nawet niewielka liczba piwa spożywana regularnie może prowadzić do rozwoju uzależnienia. Gdy alkohol pity bywa w większej ilości, wzrasta ryzyko wystąpienia niewydolności wątroby oraz zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Bilans kalorii
Układając jadłospis, należy tak dobrać liczba zjadanych kalorii, aby dostosować je do trybu życia. Zapotrzebowanie pełne kalorii bywa uzależnione od wieku, płci, trybu życia oraz rodzaju aktywności fizycznej. Codzienne menu, przy niewielkiej ilości aktywności, powinno zawierać tylko właściwą liczbę kalorii, przy zwiększeniu ich spożycia, trzeba wydłużyć czas oraz intensywność ćwiczeń. inaczej organizm będzie magazynować nadmiar energii w postaci warstwy tłuszczu, co doprowadzi do zwiększenia masy ciała.

Proporcje żywieniowe
Posiłki muszą zawierać kilka podstawowych składników: wodę, białka, tłuszcze, węglowodany, oraz wit. oraz składniki mineralne. Podstawą zdrowego odżywiania bywa zachowanie alt2 proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Węglowodany, tłuszcze oraz białka powinny dostarczać odpowiednio 55-60%, 25-30% oraz 10-14% składników energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Zaleca się spożywanie około 1,5-2 litrów substancji każdego dnia, a razem z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 l. ilość płynu powinna być większa w gorące dni, po wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, biegunki, temperatury oraz w poparzeniach.

Przygotowywanie posiłków
Zasady zdrowego żywienia uwzględniają także sposoby przygotowywania posiłków, które mają ochraniać cenne produkty, zwłaszcza wit., przed rozpadem. warzywa oraz owoce najrozsądniej zjadać surowe. Przed obróbką jarzyny trzeba myć pod bieżącą wodą, a surówki spożywać zaraz po pokrojeniu. Gotować jarzyny najrozsądniej na parze, w szybkowarze lub w małej ilości płynu, wrzucając je do wrzątku oraz soląc po ugotowaniu. Do przygotowywania drobiu oraz ryb nie należy używać kuchenki mikrofalowej oraz smażyć na tłuszczu, najrozsądniej je piec. warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę należy przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2, także mleka oraz przetworów mlecznych na wolno wystawiać na oddziaływanie promieni słonecznych, które niszczą wit. A, D oraz B2.

„Zdrowa żywność”
Zdrowa żywność to artykuły wytworzone w możliwie zwłaszcza naturalny sposób. Składniki pożywienia nie powinny alt3 posiadać styczności z chemikaliami w okresie wegetacji, ani nie zawierać tzw. składniku dodatkowych. Tym mianem definiuje się związki, których celowe użycie w czasie wytwarzania, obróbki, paczkowania, transportu oraz magazynowania spowoduje pewien zamierzony efekt w żywności. okazują się to konserwanty, środki umacniające smak, stabilizatory, środki przeciwdziałające utlenianiu, barwniki oraz sztuczne substancje zapachowe. Różne „dodatkowe” składniki żywności są toksyczne, mogą wywoływać uczulenia oraz sprzyjają rozwojowi nowotworów złośliwych. Przy obecnej różnorodności produktów spożywczych trzeba stronić od takich, które zawierają szkodliwe substancje dodatkowe, wybierając produkt np. bez konserwantów. Szczególnie niewskazane bywa podawanie niewielkim dzieciom kolorowych napojów, składających się wyłącznie z płynu, cukru, barwników oraz sztucznych dodatków smakowych.

Mrożonki
Mrożonki zaleca się jeść przez cały rok, bo są zdrowe oraz szczególnie różnorodne. Zamrażanie to najkorzystniejsza forma magazynowania żywności, ponieważ owoce oraz jarzyny tracą wielokrotnie mniej witamin A, C oraz witamin z grupy B niż podczas pozostałych rodzajów magazynowania. Straty wit. C podczas zamrażania oraz magazynowania w niskich temperaturach nie przewyższają 20%, kompoty oraz dżemy są uboższe o 35% owej wit., jarzyny suszone o 50%, a syropy aż o 75%. Dodatkowo zamrażanie bywa jedyną metodą utrwalania żywności, która nie powoduje utraty walorów smakowych oraz odżywczych produktów, poza alt4 tym dużą zaletą mrożonek bywa niedociągnięcie jakichkolwiek konserwantów. Z mrożonych warzyw oraz owoców przede wszystkim należy korzystać zimą oraz wczesną wiosną. Dla zachowania składników odżywczych ważne bywa prawidłowe przechowywanie mrożonek oraz przygotowanie ich do spożycia. najrozsądniej gotować je od razu po wyjęciu z zamrażalnika lub też rozmrażać prosto przed spożyciem oraz przenigdy pod ciepłą wodą. Jeśli żywność nie powinno poddawana obróbce termicznej, lepiej rozmrażać ją w schładzarce niż w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu, żadnych produktów nie wolno ponownie zamrażać, może to przecież spowodować rozwijanie się bakterii.

Konsekwencje zdrowotne związane są z nieprawidłową dietą
Nieprawidłowe odżywianie się grozi groźnymi konsekwencjami ze zdrowiem. Udowodniono korelację złych nawyków żywieniowych z rozwojem dolegliwości układu krążenia, jak na przykład nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, miażdżyca oraz jej powikłania np. udar mózgu oraz powstaniem niektórych nowotworów, cukrzycą, nadwagą, kamicą żółciową oraz próchnicą zębów.

Zmień swoją jadłospis zgodnie z nowiutkimi zaleceniami specjalistów od żywienia. Dzięki nim masz szansę zachować szczupłą sylwetkę do późnej starości oraz ustrzec się nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy oraz nadwagi. odpowiednia przemiana metaboliczna, większa odporność na infekcje, zdrowie fizjologiczne oraz psychiczne aż do późnego wieku związane są z racjonalnym odżywianiem oraz codzienną aktywnością fizyczną.

 

 

Zobacz też 

Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness