Dieta przeciwzapalna: co jeść podczas choroby?

Dieta przeciwzapalna: co jeść podczas choroby?

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Na pewno będąc potomkiem nie raz wydarzyło Ci się upaść, zdzierając skórę z kolan i boleśnie się obijając. Wkrótce następnie pojawiało się zaczerwienienie i siniak, a wokół nich bolący obrzęk. Czasami pod strupkiem dało się dostrzec niewielką dawkę ropy. jednak po około 7 dniach było już po wszystkim, i trzeba było zapomnieć o przykrym zdarzeniu. To dzięki naszemu układowi immunologicznemu, który z udziałem stanu zapalnego walczy z intruzami z zewnątrz, i umożliwia gojenie ran.

Ostra rakcja zapalna i przewlekłe zapalenie – jakie są różnice?

Ostry etap zapalny charakteryzuje obrzęk, ocieplenie zajętego miejsca, zaczerwienienie i ból – jak w przypadku naszego kolana. To wynik zwiększonego przepływu krwi w tej 6 produktów, które musisz jeść na przeciwzapalnej diecie okolicy. W taki sposób organizm przygotowuje pole bitwy do zmagania się! Wzrasta dawkę białych krwinek, i wytwarzanych poprzez nie substancji, które nazywane są „mediatorami stanu zapalnego”, jak cytokiny, interferon, TNF.

Komórki układu odpornościowego – neutrofile – zużywając bakterie skutkują tym też powstawanie ropy. Dzięki reakcji zapalnej nasz organizm może zwalczać „najeźdźców” z zewnątrz i bronić nas przed zarazkami. Ostra reakcja zapalna to nasza niezwykła broń – i bywa absolutnie niezbędna, przekonuje amerykański lekarz z Mayo Clinic, Brent Bauer. Ale nie zawsze etap zapalny przebiega w taki sposób. Przewlekły etap zapalny może się toczyć skrycie poprzez dużo lat, i długo nie daje o sobie znać. I dlatego bywa tak odżywianie podczas choroby groźny.

Naukowcy dowiedli, że przewlekły etap zapalny bywa związany z rozwojem licznych dolegliwości:

-dolegliwości neurodegeneracyjnych (czyli choroby Alzheimera, choroby Parkinsona)
-miażdżycy
-cukrzycy (tylko autoimmunologicznej, czyli takich jak 1, oraz w pozostałych typach ma wartość!)
-dolegliwości zapalnych stawów
-marskości wątroby
-nowotworów
-dolegliwości autoimmunologicznych (Hashimoto, niedoczynności tarczycy, RZS, inne)

Szczególnie te ostatnie stają się zmorą naszej cywilizacji. Dawniej choroby tarczycy zwykle miały związek się z niedoborem jodu – dzisiaj ich miejsce zajmuje choroba Gravesa i choroba Hashimoto. Do dolegliwości z autoagresji nalezą także stwardnienie rozsiane, i choroby zapalne toczące się w przewodzie trawiennym – jak choroba Crohna i celiakia.

Kolejnym z nich bywa toczeń co jeść na diecie przeciwzapalnej rumieniowaty układowy, który znany bywa z tego, że „zdobi” twarz rumieniem w kształcie motyla. Nazywany bywa wielkim imitatorem, ponieważ może zajmować każdy narząd – od skóry, poprzez nerki aż po mózg. W pewnych warunkach, nasz układ odpornościowy zamiast nas bronić, zaczyna działać przeciwko nam. Jego ofiarami, zamiast bakterii i wirusów, stają się nasze swoje komórki, a towarzyszy mu rozwijanie się stanu zapalnego.

 

Jak rozpoznać etap zapalny?

Przewlekły etap zapalny często daje dyskretne objawy. Możemy tracić na wadze mimo woli, odczuwać ogólne zmęczenie, ból mięśni i stawów, co przypomina grypę. Ale zwiększone stężenie wskaźników stanu zapalnego zauważa się także u osób otyłych, i narażonych na długotrwały stres, mimo iż pozornie jak jeść podczas choroby – mogą nawet wydawać się zdrowi.

Lekarz, kiedy podejrzewa chorobę na tle zapalnym może zlecić pobranie krwi, aby oznaczyć CRP i wykonanie OB. Do więcej specjalistycznych eksperymentów należą oznaczenia niektórych interleukin i pozostałych przkaźników, których zwiększone stężenie także wskazuje na etap zapalny (np. IL-1, IL-12, TNF-α, homocysteina).

Co pogłębia i zaostrza etap zapalny?

  1. Fruktoza

Jednym z wszechobecnych produktów wywołujących etap zapalny bywa fruktoza. To słodycz, która tylko sprawia tycie. ten cukier, będący składnikiem wszechobecnego słodzika używanego w żywności przetworzonej (syrop glukozowo-fruktozowy), jak ujawniają analizy naukowe, zwiększa ilość wskaźników stanu zapalnego, stres oksydacyjny (związany z niszczącym działaniem wolnych rodników), i zwiększa oporność na insulinę, przyczyniając się do rozwoju cukrzycy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness