Dietetyczna szarlotka - idealny przepis na diecie!

Dietetyczna szarlotka - idealny przepis na diecie!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

szarlotkadietetycznaprzepisdietaodchudzanie

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. W owej którą przygotowałam nie znajdziemy grama masła, dodatku cukru ani mąki, czyli tego wszystkiego co zwiększa ilość kalorii. niedociągnięcie mąki nie oznacza braku pysznej kruszonki, bez której szarlotka nie istnieje. Nie istnieje dodatkowo bez jabłek oraz cynamonu oraz właśnie na tym ostatnim chciałabym się skupić. 
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W klasycznej sztuce Poznaj przepis na pyszną, dietetyczną szarlotkę! lekarskiej chińskiej stosowano go w zamiarze zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki oraz bolesności miesiączek. sława zdobył także działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia oraz rozgrzania ludzkiego ustroju. Poza tym okazuje się idealnym źródłem manganu, błonnika, żelaza oraz wapnia. analizy wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Dowiedziono dodatkowo, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Aromat cynamonu poprawia dodatkowo funkcje poznawcze oraz pamięć. alt2 Może mieć właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwijanie się bakterii oraz psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem. Olejek oraz kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. A zatem nie zostaje nam nic innego jak wykorzystywać go w kuchni, a szarlotka okazuje się idealnym do tego faktorem ;)

substancje do wykonania dietetycznej szarlotki:

8 sztuk średniej wielkości jabłek  

cynamon

200 gramów płatków owsianych

2-3 białka

2 czubate łyżki miodu

łyżka oliwy z alt3 oliwek  

3 łyżki otrębów owsianych
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd oraz kroimy w kosteczkę. później wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody oraz dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy cynamon... duuuużo cynamonu ;) Odstawiamy do wystudzenia.
2. kondycję (ja użyłam takiej do tarty) o średnicy 30 cm smarujemy oliwą oraz posypujemy otrębami owsianymi. Do tak przygotowanej kondycji przekładamy wystudzone jabłka oraz równomiernie rozkładamy.
/> 3. Białka słodzimy miodem (ja dałam 1 łyżeczkę), ubijamy na sztywną pianę oraz wykładamy na jabłka.
4. Piekarnik nagrzewamy do ciepłoty 180 stopni C. 
5. Płatki owsiane wsypujemy na rozgrzaną patelnię oraz prażymy przez 5 minut bez dodatku tłuszczu. później dodajemy resztę miodu oraz energicznie mieszamy. gotową, dodatkowo ciepłą kruszonką posypujemy ciasto oraz wstawiamy do piekarnika. Pieczemy mniej więcej 25 minut (płatki muszą się zarumienić). oraz kupione!

 

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness