Dietetyczne przepisy na fasolkę szparagową! - nie przegap na nią sezonu

Dietetyczne przepisy na fasolkę szparagową! - nie przegap na nią sezonu

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

    1. Włoszczyznę siekamy w dość małą paczuszkę,

cebulę siekamy, fasolkę siekamy na małe kawałki. Udko wkładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody i minutę gotujemy, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. nastepnie wyciągamy udko, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy razem z łyżką masła i serkiem. Zagotowujemy.jak  zrobić  fasolkę  szparagową 2. Mąkę mieszamy z odrobiną wody i śmietaną ze szczyptą soli. Mieszając wlewamy do zupy, dodatkowo raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku. 500 g fasolki szparagowej (np. zielona) 4 większe kartofle (łącznie 400g) 1 wyższa czerwona papryka (300g) 14 cm-owy skrawek pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej 1 łyżka posiekanej bazylii fioletowej 4 łyżeczki masła 1 i 1/2 filiżanki śmietanki 12% 1 i 1/2 L bulionu warzywnego (6 szklanek) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej odrobina pieprzu cayenne sól do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku       Fasolka szparagowa - właściwości odżywcze i lecznicze    Fasolka szparagowa bywa szczególnie świetnym źródłem witaminy A (beta karotenu) i kwasu foliowego, a też, choć posiada w zawartości je w mniejszych proporcjach, witamin z zespoły B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K. posiada w składzie też określone ilości minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, fluoru, miedzi i manganu. prawidłowo mieć świadomość, iż więcej witaminy A i kwasu foliowego ma fasolka zielona, podczas gdy ta żółta bywa lepszym źródłem potasu i fosforu.    Fasolka szparagowa wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.: wspomaga pracę układu nerwowego, obniża zakres niedobrego cholesterolu we krwi, Fasolka szparagowa - zdrowa, smaczna i pożywna redukuje niebezpieczeństwo miażdżycy i schorzeń serca, poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na naskórka, wspomaga układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi, ma działanie diuretyczne, poprzez co wspomaga detoksykację ludzkiego ustroju i redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu, łagodzi skutki zdenerwowania pms-ie i redukuje nieprzyjemne problemy związane z menopauzą (bywa ze względu na to że źródłem fitoestrogenów i flawonoidów).    Fasolka szparagowa bywa niskokaloryczna, dostarcza jedynie 31 kalorii (kcal) w 100 gramach. Poza tym ma niski indeks glikemiczny i bywa świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu na długi okres zapewnia uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. tym samym może być bez strachu spożywana poprzez osoby borykające się z nadmiarem nadprogramowych kilogramów. Fasolka szparagowa a cukrzyca    Dzięki niskiemu indeksowi i ładunkowi glikemicznemu fasolka szparagowa może być też spożywana poprzez cukrzyków. Co więcej, przygotowany z jej strąków odwar (łyżka suszu zalana szklanką wrzątku i gotowana poprzez mniej więcej 5-7 minut) obniża zakres cukru we krwi. można pić go też przed zjedzeniem bogatszego w węglowodany daniu, co spowoduje, iż będą one wolniej przyswojone.

Zastosowanie w kuchni  

  Najpopularniejszym (i niezwykle prostym) daniem przygotowywanym z fasolki szparagowej bywa gotowana fasolka polana smażoną bułką tartą - idealnie pasuje jako dodatkowo do potraw mięsnych - każdy z nas z pewnością dawniej ją w tej formie spożywał, pamięta taki smak z dzieciństwa, albo nawet jada ją tak regularnie. Fasolka szparagowa bywa też wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych warzywnych zup, a nawet warzywnych sałatek (ugotowana albo np.   fasolka  szparagowa  fit  konserwowa) czy jajecznicy albo potraw orientalnych (z dodatkiem imbiru, kurkumy, curry). Ciekawostki o fasolce szparagowej → Fasolka szparagowa może powodować wzdęcia. By ich uniknąć alt2 nie należy gotować jej pod przykryciem → Strąk fasoli szparagowej uzyskuje długość mniej więcej 17 cm → Fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, a po niedługim obgotowaniu nadaje się jako dodatkowo do potraw mięsnych albo jako składnik sałatek, natomiast zielona fasola, więcej wyrazista w smaku to przede wszystkim składnik sałatek. Uprawia się ją też z przeznaczeniem do przetwórstwa i na mrożonki → Nie należy spożywać srogiej fasoli szparagowej, gdyż jak większość warzyw strączkowych, posiada w zawartości fazynę - toksyczny glikozyd roślinny, który zostaje zneutralizowany tylko podczas przyrządzania pokarmów. Fazyna sprawia wymioty i biegunkę → rodzaje fasolki szparagowej polecane do amatorskiej uprawy to Galopka i Polka (charakteryzuje je wysoka odporność na przypadłości) → Fasolka szparagowa hodowana bywa już od ponad 7000 lat (na terenie współczesnego Meksyku i Peru) → W Polsce swoich największych fanów znalazła sobie w Zakliczynie, w województwie małopolskim. Od 2000 roku organizowane bywa tam święto fasoli → Najwięksi producenci fasolki szparagowej za granicą to: Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia → Fasolka szparagowa w języku angielskim ma kilka tłumaczeń - Green Beans, Snap Beans, String Beans, French Beans, w języku francuskim - Haricot Vert, w języku niemieckim - Spargelbohne, w języku hiszpańskim - Ejote Fasola wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie była hodowana poprzez pradawnych Majów i Inków, z kolei ; meksykańskiej obecna bywa już od 7 tys. lat! Do Europy przywieźli ją hiszpańscy żeglarze pod koniec XVI wieku.   Zielona fasolka szparagowa posiada w składzie komplet witamin (A, C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy z grupy B, w tym kwas alt3 foliowy), minerały: wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, dodatkowo elektrolity (sód i potas), które pomogą przywrócić równowagę w organizmie po zakażeń. bywa niecenionym źródłem antyoksydantów i flawonoidów. zobacz 10 powodów, dla których opłaca się jeść zieloną fasolkę szparagową 1. bywa liczna w błonnik, usuwa toksyny z człowieczego ustroju, dodatkowo przyspiesza przemianę materii, dlatego możesz się nią zajadać w trakcie zabiegu odchudzającej odchudzającej. posiada w zawartości jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy – katechiny, które pomagają minimalizować tkankę tłuszczową i chudnąć. witaminy z grupy B (B6, B1) zamieniają spożywane składniki spożywcze w energię.

Co interesujące zielona fasolka szparagowa 90% składa się z h2o,

reguluje wagę i przeciwdziała cellulitowi. 100 g zielonej fasolki szparagowej dostarcza naszemu organizmowi jedynie 27 kalorii.  2.maleje ryzyko zachorowania na cukrzycę i nowotwory ze względu na zawartość epikatechin (flawonoidów). Podnosi odporność człowieczego ustroju, dzięki bogactwu antyoksydantów i witaminy C. bywa nielicznym z warzyw bogatych we flawonoidy. 3.Dostarcza kwas foliowy, który wzmacnia produkcję białych krwinek w organizmie, dlatego zalecana bywa przy leukopenii wywołanej infekcją wirusową. Powinny zajadać się nią też kobiety brzemienne, ze względu na to że przeciwdziała wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. 4.Nieoceniona u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej: bywa źródłem białka rodowodu roślinnego, które spożywane w odpowiednich dawkach, może zostać zamiennikiem białek odzwierzęcych. To bogactwo żelaza i wapnia, szczególnie ważnych ; wegetariańskiej i bezmlecznej. Zawarta w niej witamina K zwiększa wchłanianie wapnia. Powinny włączyć ją do zabiegu odchudzającej osoby uczulone na białko mleka krowiego. 5. opóźnia starzenie się, a to ze względu na bogactwo beta alt4 – karotenu, antyoksydantów i flawonoidów zalecana bywa osobom, które zamierzają zachować młody prezencję, ze względu na to że pozwala ustrzec się przed działaniem wolnych rodników. Choć kolor fasolki na to nie wskazuje, posiada w składzie dokładnie te same kartenoidy co marchew czy pomidory. Nie widać ich pozornie ze względu na dużą zawartość chlorofilu w zielonej fasolce szparagowej.6. Gotowana fasolka szparagowa oddziałuje moczopędnie, przeciwdziała chorobom nereki pęcherza moczowego. 

7.bywa zalecana ; cierpiących na cukrzycę: ma niski indeks glikemiczny,

 ponadto zakres cukru we krwi wzrasta powoli po jej spożyciu, więc nie potrzebuje sporych dawek insuliny do przetworzenia.  przepis  fasolka  szparagowa 8. Obniża zakres niedobrego cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca. 9.Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała udarom mózgu, wzmacnia prawidłowe oddziaływanie układu krążenia. 10.Zeoksantyna zawarta w zielonej fasolce szparagowej ochrania oczy przed promieniowaniem UV, absorbując je w siatkówce oka i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Jak przygotować zieloną fasolkę szparagową? najlepsza bywa fasola zebrana w sezonie, ale ta mrożona fasolka szparagowa zachowuje większość składników odżywczych – aż 90% witamin z grupy B, utrata pozostałych substancji też bywa niewielka! Zimą opłaca się ugotować ją na parze (będzie wystarczające 5 minut dla zachowania praktycznie wszystkich składników odżywczych), posypać ziołami (tymiankiem, oregano, bazylią) i przyprawami: pieprzem i solą morską, później polać roztopionym masłem.   Jak wybrać świeżą fasolkę szparagową? Twarde okazy okazują się najświeższe. Wybierz fasolkę gładką w dotyku, w żywym zielonym kolorze, bez brązowych plamek. Możemy też przełamać ją na pół – świeża fasolka okaże się trzaskać.

 

Zobacz też 

Dimagrire velocementre


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness