Dlaczego warto pić kefir? Przedstawiamy 6 powodów!

Dlaczego warto pić kefir? Przedstawiamy 6 powodów!

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Historia kefiru sięga ponad 3000 lat. Pito go w Kaukazie, który uchodził wtenczas za krainę długowieczności. Czy faktycznie kefir wpływa na długość życia? Jakie walory z wyjątkiem smakowych posiada? sprawdzisz z naszego tekstu!   Kefir - lubimy go pić np. po imprezie, gdy dokucza syndrom dnia kolejnego. Doskonale sprawdza się w kuchni, np. we wszelkiego rodzaju sałatkach. Niewielu mimo wszystko wie, że kefir to coś więcej niż zwykły mleczny napój. Wśród wszystkich napojów fermentowanych to właśnie on ma najwięcej produktów odżywczych. Na co pomaga kefir i daczego opłaca się go pić? Dlaczego kefir bywa zdrowy? Kefir, choć może smakować podobnie jak niejeden jogurt, o wiele odróżnia się od pozostałych napojów mlecznych. To zasługa przede wszystkim większej liczny bakterii probiotycznych, które zdecydowanie unoszą ilość odporności na różne infekcje, zwłaszcza jesienią i zimą. specjaliści przekonują, że kefir pomaga w zwalczaniu biegunki, więc maleje produkcję gazów w jelicie. Dlaczego dodatkowo kefir uchodzi za medycznego cudotwórcę? Już kilka lat temu rosyjscy profesorowie z Uniwersytetu Moskiewskiego i Rosyjskiej Akademii Nauk przedstawili zaskakujące analizy naukowe odnośnie do kefiru. wykazali, że bakterie, które żyją w tym mlecznym napoju, chronią przed powstaniem wadliwych zmian w DNA, więc uodparniają organizm na nowotwory układu pokarmowego.

To spektakularne odkrycie uargumentowali występowaniemczy  kefir  jest  zdrowy

w kefirze pałeczek mlekowych, które produkują kwas mlekowy, octowy i masłowy. To właśnie te enzymy stopują oddziaływanie szkodliwych dla sprawności fizycznej związków. z kolei wyniki tekstów laboratoryjnych amerykańskich badaczy wykazały, że kefir pomaga także z walce z nowotworem piersi. Kefir powinni spożywać wyłącznie dorośli, ; pociech. To bogactwo wapnia, białka i takich witamin jak B2, B12, D. Bakterie, które wpływają na przebieg trawienia, okazują się także skuteczne przy zwalczaniu uczulenia pokarmowych pociech. Naukowcy z Tajwanu dowiedli, że picie kefiru powoduje redukcję owalbuminy - silnie uczulającego białka. Za odkryciem tajwańskich badaczy poszli europejscy, którzy na łamach medycznych periodyków snują tezy, jakoby kefir zapobiegał przechodzeniu antygenów z pożywienia poprzez ściankę jelit. zaleca się zatem pójść w ślady mieszkańców Kaukazu Czy kefir jest zdrowy? sprzed 3000 lat, którzy nałogowo spożywali taki napój, uważając go za bogactwo długowieczności. Kefir na pewno nie zaszkodzi, a może tylko udzielić pomocy! Kefir znów ustępuje do łask. Mleczny napój jest bogatym źródłem składniku odżywczych i probiotyków korzystnych dla sprawności fizycznej jelit i lepszego trawienia. Według licznych dietetyków kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu normalnego.

Z czego wynikają jego zdrowotne właściwości bogactwo składniku

odżywczych Kefir to sfermentowany napój powstający najchętniej z mleka krowiego albo koziego. Produkuje się go poprzez dodanie specjalnych granulek do odzwierzęce mleka. Te granulki to kultury drożdży i bakterii kwasu mlekowego, które własnym wyglądem przypominają różyczki kalafiora. W ciągu 24 godzin mikroorganizmy w granulkach rozmnażają się i rozpoczynają w mleku przebieg fermentacji cukrów, dzięki czemu powstaje kefir. nastepnie ziarna są usuwane z powstałego napoju i mogą służyć do wytwarzania kolejnego kefiru. Wartość energetyczna 175 ml kefiru to tylko 100 kalorii i aż 6 gramów białka. W zależności od mleka, z którego jest wytwarzany, może posiadać od 3 do 6 gramów tłuszczu i 7 gramów węglowodanów. Co mimo wszystko ważniejsze, ta dawka kefiru zapewnia 20 procent zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor i 14 procent zapotrzebowania na witaminę B12 i 19 procent na witaminę B2, znaną jako ryboflawina. Właściwości przeciwbakteryjne W kefirze odnajdziemy nawet 30 różnych mikroorganizmów, które są silniejszymi źródłami probiotyków niż te, które znajdują się w pozostałych przetworach mlecznych. Jednym z nich jest Lactobacillus kefiri, który występuje jedynie w kefirze. Może on walczyć z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli. opłaca się więc w przypadku zatrucia, z wyjątkiem aplikowania farmakologicznej obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wzmacniać odporność układu pokarmowego naturalnymi probiotykami kefiru. Proteiny trwające w geckim jogurcie sprawiają, że pomaga on w bitwie z tłuszczem. posiada w składzie 2 razy więcej protein niż pozostałe jogurty. Proteiny pozostają... Pomoc w trawieniu

Probiotyki z kefiru mają tylko oddziaływanie przeciwbakteryjne, ale pomagają też przywrócić naturalną florę w jelitach  jak  wybrać  kefir

i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Po kefir trzeba sięgnąć tylko po alt2 wystąpieniu biegunki czy wymiotów, również po zjedzeniu ciężkiego i tłustego jedzeniu. Dowiedziono, że bakterie kefiru są w stanie złagodzić dolegliwości zespoły jelita drażliwego i wrzodów. taki mleczny napój trzeba wykonywać tylko w czasie zwalczania dolegliwości trawiennych, ale też w ramach profilaktyki rozwoju groźnych schorzeń. Aby zdobyć kefir, do mleka odzwierzęce pobudza poziom się granulki z bakteriami, dzięki którym zachodzi przebieg fermentacji (Zdjęcie kefiru / Shutterstock) spadek niebezpieczeństwo osteoporozy Osteoporoza to coraz poważniejszy problem Europy. Rozwija się najchętniej u kobiet po przekwitaniu i charakteryzuje się pogorszeniem stanu tkanki kostnej, poprzez co o mnóstwo podnosi niebezpieczeństwo złamań. ważne jest zapobieganie owej potężnej schorzeniu, by nie doprowadzić do zmian w strukturze kości. Jednym ze sposobów profilaktyki jest zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Kefir jest bezpiecznym źródłem tego pierwiastka, wzbogaconym dodatkowo o witaminę K, biorącą udział w jego metabolizmie. Dzięki takiemu działaniu kefir bywa zmniejszyć niebezpieczeństwo złamań w osteoporozie nawet o 81 procent Pomoc w bitwie z nowotworem Nowotwory to jedne z najpowszechniejszych przyczyn zgonów w dzisiejszym świecie. powstają, gdy w organizmie chorego dochodzi do niekontrolowanego wzrostu zmutowanych albo nierozwijających się prawidłowo komórek. Probiotyki w sfermentowanych produktach mlecznych, jak na przykład kefir, są uważane za efektywną metodę przeciwnowotworową ze względu na oddziaływanie stymulujące do obowiązków układ odpornościowy i ograniczające rozwijanie się rakotwórczych związków. Według kanadyjskiej Szkoły Dietetyki i Żywienia Człowieka kefir bywa zmniejszyć komórki raka piersi o 56 procent w porównaniu z 14 procent, które bywa unieszkodliwić jogurt prawidłowy. Łagodzenie objawów uczulenia Reakcje alergiczne są wywołane wywołaniem zapalenia, którego głównym zamierzeniem jest wyeliminowanie szkodliwych dla danego ludzkiego ustroju składniku. Osoby ze nadto wrażliwym układem immunologicznym są więcej podatne na wystąpienie uczulenia, która może doprowadzić do poważniejszych schorzeń, jak na przykład astma. oddziaływanie kefiru, pozwalające na tłumienie odpowiedzi alergicznych, umożliwia na niedopuszczenie do rozwoju tak groźnych schorzeń. dodatku kefir, a dokładniej trwające w nim bakterie kwasu mlekowego, są w stanie przetwarzać laktozę na kwas mlekowy, dzięki czemu może on być bezpiecznie stosowany poprzez osoby cierpiące na jej nietolerancję. kuracja dietetyczna kefirowa Przygotowanie chłodnika z ogórkiem i alt3 rzodkiewką to najprostszy metoda na wykorzystanie kefiru czterech ścianach (Zdjęcie chłodniku z kefirem / Shutterstock)

Obecnie wśród licznych modnych diet prym wiedzie menu kefirowa.kefir  na  diecie

Ma ona zamierzenia tylko udzielić pomocy organizmowi w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, również oczyścić go z nagromadzonych toksyn. kuracja dietetyczna, w czasie której spożywamy zwłaszcza sfermentowany napój mleczny, trwa zwłaszcza pięć dni i może być stosowana w dwóch wariantach. W 1 każdy posiłek jest zastępowany porcją odtłuszczonego kefiru. tylko ostatniego dnia da się jeść gotowane jarzyny i mięso, a kefir zastąpić wodą mineralną. Drugim sposobem jest włączenie do każdego jedzeniu kefiru. Oczywiście należy wtedy spożywać niskokaloryczne artykuły. Napój może być wywpijany w miejsce kawy i herbaty, ale może też być podstawą jedzeniu, np. jako podstawowy składnik chłodnika. W ciągu pięciu dni da się zrzucić nawet trzy kilogramy, ale pamiętajmy, że jest to menu dedykowana dla ludzi poprawnych i może być stosowana tylko poprzez określony moment. W innym przypadku może doprowadzić do rozwoju licznych problemu natury zdrowotnej. Kefir to napój o kremowej, gęstej konsystencji, w smaku przypominający jogurt mimo wszystko o nieco odmiennym mlecznym, lekko drożdżowym aromatu. Zapach jest cechą charakterystyczną tego artykułu – im więcej dojrzały kefir tym jego zapach staje się intensywniejszy a niekiedy wręcz ostry – serowy. W smaku napój taki jest kwaskowy, lekko zgazowany poprzez zawartość dwutlenku węgla, uwalniającego się w procesie fermentacji. Co siedzi w kefirze? Ciekawostką jest, że kefir posiada w składzie pewną porcję wysokoprocentowych napojów, wahającą się pomiędzy  0.08 – 2 % . przebieg fermentacji okazuje się ; za zapach kefiru ale również za jego skład – im jest on dojrzalszy tym mniej posiada w składzie on laktozy –

cukru mlecznego.

Osoby z nietolerancją owej składniku mogą z powodzeniem spożywać kefir, gdyż posiada w składzie on znikome ilości laktozy. Podczas fermentacji w kefirze zachodzą także inne przemiany – dochodzi do rozpadu niektórych białek mleka, co czyni je prościej strawne dla amatorów tego napoju. Zastosowanie kefiru Kefir świetnie smakuje w nieprzetworzonej postaci mimo wszystko znajduje alt4 także amatorów jako baza do smoothies n.p. owocowych czy jako poranna przekąska z płatkami śniadaniowymi. Niektórzy dodają odrobinę kefiru jako zaczyn np. do ciast, chlebów, naleśników. Korzyści dla kondycji wynikające z regularnego spożywania kefiru Kefir jest napojem łatwostrawnym, wspomagającym neutralizację człowieczego ustroju ze względu na zdolności przyspieszania perystaltyki jelit. występujące w kefirze przyjazne bakterie mlekowe pomagają kolonizację jelit poprzez te bakterie, wypierając patogenną florę. odnotowano w nim około 30 szczepów tych mikroorganizmów, w tym szczepy bakterii, takie jak lactobacillus brevis, casei, plantarum, streptococcus cremoris oraz lactis oraz drożdże z rodzaju saccharomyces.   Grzybki kefirowe (tybetańskie) Kultury bakteryjno-drożdżowe skupione są w tzw. ziarnach kefirowych. Twory te wyrzeźbione są z polisacharydów, kwasów organicznych oraz kompleksów bakteryjno-drożdżowych. własnym formą barwą oraz konsystencją przypominają niewielkie różyczki kalafiora. Ziarna kefirowe poza zdolnością ukwaszania mleka wykazują także właściwości przeciwzapalne, wytwarzają własny rodzaj antybiotyku, który pomaga eliminować patogenną florę, rozwijającą się w ich środowisku, którym jest mleko. Grzybki kefirowe wprowadzają także do mleka syntetyzowane poprzez siebie witaminy z zespołu B oraz witaminę

K. Dla kogo kefir?

Istotny jest także skład odżywczy tego napoju – pełnowartościowe białko, witaminy oraz substancje mineralne w tym przede wszystkim łatwoprzyswajalny wapń. Kefir ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz zawartość probiotyków wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też jego regularne picie zalecane jest przy chorobach wirusowych jak na przykład opryszczka, półpasiec, AIDS czy schorzeniach jak na przykład zespół długotrwałego zmęczenia. występujące w nim witaminy z zespołu B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagając leczenie zaburzeń snu, stanów depresyjnych czy łagodząc symptomy zespołu nadpobudliwości u najmłodszych.  odnotowano także korzystny wpływ tego napoju na redukcję poziomu złego cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, usprawnienie obowiązków wątroby, nerek tarczycy. Picie kefiru szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – od wspierania motoryki jelit po redukcję wzdęć pozwalając zachować równowagę w delikatnym ekosystemie człowieczego ustroju. Kefir dzięki wysokiej zawartości składniku odżywczych ogranicza ochota podjadania, wynikającą zazwyczaj z braków tych składniku w organizmie oraz ochoty ich nadrobienia zazwyczaj z przypadkowych produktów spożywczych.

 

Zobacz też 

Cholesterol OFF Opinie

Opaski winylowe 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness