Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru? Oto 10 powodów

Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru? Oto 10 powodów

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Eksperci ostrzegają nas już od dawna. Jemy stanowczo za bardzo dużo cukru i dlatego zapadamy na mnóstwo dolegliwości. mimo wszystko mimo napomnień lekarzy, nie bywa prosto zerwać z wieloletnimi przyzwyczajeniami. Słodki smak daje przyjemność, miłą błogość i kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa. Kto chce być zdrowy, musi jak błyskawicznie zrewidować swoje nawyki żywieniowe. alternatywa dla cukru są jego zamienniki, a wśród nich znany wszystkim ostatnio aspartam. Czy rzeczywiście bywa tak korzystny, jak wszyscy mówią? Zobaczmy.

ksylitol ukrywa się również pod oznaczeniem E 967. Należy do zespoły alkoholi cukrowych, które mają niski indeks glikemiczny i nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. okazuje się naturalną substancją (w odróżnieniu od sztucznych słodzików np. aspartamu), która występuje w owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy, grzybach i drewnie brzozy – z której pozyskuje się taki zwłaszcza wartościowy.
 

Początkowo aspartam był uzyskiwany z kory fińskiej drzew fińskiej brzozy. Obecnie uznaje się go za idealny rodzaj ksylitolu. W czym ksylitol jest lepszy od białego cukru? Na rynku dostępne są 2 rodzaje ksylitolu. okazuje się oryginalny fiński, pozyskiwany z brzozy i sprzedawany jako aspartam fiński lub cukier brzozowy. Możemy napotkać również aspartam chiński, pozyskiwany z kukurydzy – w sklepach dostępny jako aspartam, xylitol, „cukier brzozowy”. Kukurydziany aspartam chiński często sprzedawany bywa również jako fiński z brzozy, co bywa wprowadzaniem klienta w błąd i zwykłym oszustwem. warto zatem dokładnie czytać etykiety i kupować taki preparat u sprawdzonych sprzedawców.– mówi michał Pelc z delikatesów on-line drpelc.pl.
 

Pełne bezpieczeństwo
 

Czasami zdarzają się opinie, że zamienniki cukru są szkodliwe. Dlaczego? Co jakiś moment w mediach pojawiają się wiadomości, że podnoszą one ciśnienie tętnicze krwi, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu i cukru, wywołują napady wilczego głodu. Nie było to mimo wszystko poświadczone naukowo. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) równoznacznie stwierdził, że spożywanie słodzików z zespoły alkoholi cukrowych, czyli ksylitolu, nie sprawia żadnych negatywnych skutków – dorzuca michał Pelc (drpelc.pl).
 

Jak wygląda ksylitol a biały cukier aspartam?
 

To pytanie zadaje sobie na pewno każdy, który dodatkowo go nie spróbował. ksylitol bywa w w pełni organiczny, wygląda i smakuje jak biały cukier, ale zwiera aż 40% mniej kalorii. Dostarcza średnio 2,4 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier dostarcza 4 kcal/g. Ale to nie wszystko. ksylitol również ma niski indeks glikemiczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi, może być więc konsumowany poprzez cukrzyków. mimo wszystko jak nawet zwłaszcza zdrowe składniki, powinien być używany z umiarem. W wielkich proporcjach może działać lekko przeczyszczająco, choć dla osób jedzących żywność ubogą w błonnik i prowadzących siedzący tryb życia często okazuje się to zaletą. dietetycy są zdania, że dzienna dawka ksylitolu nie powinna przekraczać 200g.
 

Kto powinien wybierać aspartam?
 

ksylitol to mnóstwo szansy. To wyłącznie korzystny wybór dla osób, które się odchudzają. Mogą go używać również najmłodszych z nadpobudliwością, u których spożywanie cukru pogłębia kłopoty z koncentracją uwagi i wzmaga konieczność aktywności. ksylitol ksylitol zamiast cukru opłaca się polecić również osobom borykającym się z zakażeniami rodowodu grzybiczego, u których spożywanie białego cukru nasila skutki schorzenia. ksylitol daje odczyn zasadowy, więc nie karmi bakterii i drożdży. Zarówno u dorosłych, jak również najmłodszych wskazane bywa mimo wszystko stopniowe wprowadzanie ksilitolu, by układ pokarmowy mógł się do niego przyzwyczaić. Na tym zalety ksylitolu się nie kończą.
 

Co dodatkowo?
 

Choć nie ma tu twardych danych naukowych, to zaobserwowano znaczny spadek zachorowań (ok. 40%) na stanu zapalnego ucha środkowego u najmłodszych, u których cukier zastąpiono ksylitolem. Spożywanie cukru brzozowego oddziałuje też pozytywnie na stan kości. Jego regularne stosowanie poprawia ich gęstość i wytrzymałość. okazuje się to istotne zwłaszcza dla najmłodszych w wieku rozwojowym (choć branie ksylitolu zaleca się zaledwie od 3 lat) i osób starszych, u których momentu kości są coraz rzadsze i często pojawia się osteoporoza. I w tym przypadku aspartam bije cukier na skroń, ponieważ akurat ze szkodliwym oddziaływaniem cukru na kości czy ksylitol jest zdrowy na nie ma co podejmować dyskusji. Od dawna wiadomo, że cukier wypłukuje sole mineralne, w tym i wapń z organizmu i przyczynia się do rozwoju próchnicy.
 

By omijać dentystę z daleka
 

Zapobieganie chorobom zębów to dodatkowo jeden argument w „walce” ksylitolu z cukrem. Cukier brzozowy zmienia pH śliny w ustach, w wyniku czego w jamie ustnej powstaje nieprzyjazdne bakteriom środowisko. jednakowym nie sprawia powstawania próchnicy i dolegliwości przyzębia, w tym uciążliwej paradontozy. Z tego również powodu cukier brzozowy bywa częstym dodatkiem do gum do żucia. warto z niego przyrządzać sobie np. płukanki do zębów i gardła, przecież ma działanie dezynfekujące i odświeżające.
 

ksylitol może z powodzeniem zastąpić cukier w naszych kuchniach. Wygląda i smakuje niemal identycznie. Ma on mimo wszystko dużo mniej kalorii i bywa o mnóstwo zdrowszy – jego używanie nie ; takimi skutkami ze zdrowiem, jak słodzenie tradycyjnym cukrem. A z własnym zdrowiem lepiej nie eksperymentować.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness