Dobry makaron bezglutenowy - jak wybrać?

Dobry makaron bezglutenowy - jak wybrać?

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

makaron bezglutenowywybórdobrybez glutenu

Makaron bezglutenowy na diecie eliminacyjnej bywa podstawą mnóstwo dań. Przyznam, że w mojej kuchni dania z makaronem są jednymi z najczęściej występujących. Z tego powodu przetestowałam już wiele firm i rodzajów makaronów i mam pewne wnioski i rekomendacje, którymi ochoczo się podzielę.

Makaron bezglutenowy – które zaleca się posiadać w czterech ścianach?

Wybór marek bywa bardzo spory, a przedział cenowy szeroki. Wszystko zależy od sklepu, marki, dodatków. Czy przekłada się to na odczucie smakowe?  W mnóstwo przypadkach tak. najtańsze są kukurydziane makarony np. z Biedronki. Ich cena Jak wybrać dobry makaron bezglutenowy? to około 4 zł za opakowanie. Droższe makarony kosztują już paręnaście złotych za opakowanie. Czy zaleca się więc dorzucić? Ja uważam, że tak. Zawsze należy mieć na uwadze o urozmaicaniu diety, a to znaczy, że należy szukać makaronów inne niż kukurydziane. Ja zawsze mam w kuchni:

makaron kukurydziany: właśnie ten z Biedronki. Uważam, że wśród kukurydzianych ten ma najmocniejszy stosunek płciowy ceny do składu i smaku

Lepszej jakości makaron ryżowy i gryczany. Uważam, że ta firma ma bardzo smaczne makarony i zaleca się uregulować płatność za alt2 nie nieco więcej. Poza tym nie bywa prosto znaleźć makaron gryczany bez co więcej pszennego.

Zwykły makaron ryżowy: niedrogi, szybko się go robi i pasuje idealnie do dań azjatyckich, zup, sajgonek

Makaron bezglutenowy – ciekawe propozycje

W kuchni nie może być nudno. ; z powodu smaku, więc ze względu na rotację i urozmaicenie zaleca się szukać różnych ciekawych marek i opcji. Na rynku dostępne są między innymi makarony z dodatkiem wodorostów czy quinoa. I nie bywa to wyłącznie dodatkowo smakowy. Dzięki temu makaron ma więcej wartościowych substancji alt3 odżywczych np. wodorosty zawierają cenny wapń i wit.. Ostatnio kupiłam takie makarony:

Makaron z brązowego ryżu z dodatkiem wakame (wodorosty). odczucie smakowe wodorostów bywa zupełnie niewyczuwalny, a sam makaron bywa pyszny. więcej przypomina w smaku makaron pszenny niż ryżowy. Szybko się gotuje.

Czarny makaron sojowy, ekologiczny.

dość korzystny skład, prędkie przygotowanie, drogocenne źródło białka.

Ciekawostka: tutaj akurat ryż, ale bywa też w postaci makaronu: konjak. Właściwie bez wszystkiego: bez kalorii, glutenu i bez smaku, co może być zarówno wadą ; zaletą. Po dodaniu do dania przejmuje jego smaki, alt4 dlatego zaleca się robić go z wyrazistymi sosami. praktycznie go nie kupuję, ale czasami (jak bywa w promocji) lubię go posiadać jako "wypełniacz" dania.

Makaron bezglutenowy – jak gotować?

Tutaj wszystko zależy od rodzaju makaronu. najczęściej spotykam się z problemem, że makaron zbija się w jedną, wielką kluchę i bywa niedogotowany. Makaron bezglutenowy potrzebuje więcej wody mineralnej, powinien móc swobodnie sobie pływać. Poza tym prosto go rozgotować, dlatego lepiej dawać go al dente. najłatwiej przygotować makaron ryżowy, który po prostu zalewa się gorącą wodą.

 

Zobacz też

Bardzo dobre opaski na rękę 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness