Fasola adzuki - jedz ją podczas odchudzania!

Fasola adzuki - jedz ją podczas odchudzania!

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Fasola adzuki okazuje się ceniona za szczególne właściwości odchudzające oraz prozdrowotnewłaściwości  fasoli  adzuki

– rozwiązuje problemy dróg moczowych czy wspomaga wytwarzanie pokarmu w piersiach niewiast po porodzie. Fasola adzuki, powszechnie nazywana czerwoną soją okazuje się liczna w minerały: wapń, żelazo, potas, kobalt czy magnez, kwas foliowy oraz witaminę B. posiada dużo błonnika, który zapewnia poczucie sytości na niekrótki pora. POLECAMY: Kasia gotuje z polki.pl: bogracz węgierski Czerwona soja okazuje się bardzo popularna w krajach azjatyckich – Japonii, Korei oraz Chinach. Fasola adzuki: właściwości dla zdrowia oraz ciała Fasola adzuki to powszechny składnik sałatek, posiada dużo właściwości prozdrowotnych oraz wzmacnia w procesie odchudzania. z wyjątkiem tego: usprawnia pracę dróg moczowych oraz nerek, odtruwa organizm (oddziałuje jak detoks), przeciwdziała anemii, reguluje dawka cholesterolu, przeciwdziała powstaniu zmian miażdżycowych, przeciwdziałała nadwagi – pobudza przemianę materii tłuszczów w żołądku oraz zatrzymywaniu się ich w wątrobie, przeciwdziała powstawaniu się komórek rakotwórczych w gruczołów mlekowych, przeciwdziała powstawaniu się komórek rakotwórczych w okrężnicy, leczy nadciśnienie, spala tkankę tłuszczową, przyśpiesza przemianę materii, dzięki błonnikowi zapewnia poczucie sytości na kilka godzin. Fasola adzuki: zastosowanie Fasola okazuje się przede wszystkim wykorzystywana jako dodatkowo do sałatek czy potraw mięsnych, gdyż okazuje się niskokaloryczna. Fasolę adzuki używa się też w kosmetyce. Moża z niej wybudować domowy peeling, który Fasola azuki - sojusznik w odchudzaniu zwalczy czyraki, wysypkę czy trądzik. rekomendowany okazuje się również w przypadku zmian skórnych przy takich chorobach jak świnka. Fasolę adzuki należy jeść przynajmniej raz w 7 dniach w ilości 1-2 garści. ta dawka usprawnia pracę układu nerwowego, poprzez co mamy większe szanse na skoncentrowanie się oraz skupienie uwagi w ciągu dnia. uwielbiasz bób? sprawdź właściwości zdrowotne bobu. Szukasz pomysłu na sprawdzone dania z bobem? Zobacz, jak gotować bób oraz co z niego przygotować. Czy wiesz, że fasola wzmacnia organizm?

Dowiedź się, jakie właściwości ma owoc fasoli!  fasola  adzuki  działanie

Fasola adzuki, zwana także azuki albo czerwoną soją, hodowana okazuje się zwłaszcza w krajach Dalekiego Wschodu (w Chinach, Japonii oraz Korei) oraz w Stanach Zjednoczonych. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje zdrowotne oraz odchudzające właściwości. Ta odmiana fasoli leczy dolegliwości związane z dysfunkcją czy zakażeniami pęcherza moczowego oraz ochrania przed niedokrwistością. W smaku okazuje się ona lekko słodka oraz posiada charakterystyczny posmak orzacha. Kuchnia azjatycka wykorzystuje ją jako środek na różne dolegliwości zdrowotne oraz jako do tego albo bazę do przygotowywania słodkich potraw. Zastosowanie fasoli adzuki Roślina ta hodowana okazuje się dla jej jadalnych nasion oraz kiełków. okazują się one zasobne w wapń, magnez, mangan, żelazo, potas, kobalt, wit. z zespołu B oraz aż w 25% składają się alt2 z białka. w kuchni Zachodu cenione są one przede wszystkim za wysoką zawartość białka, dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą opcję dla mięsa. Wschód natomiast powiększa poziom tę roślinę do słodyczy jako słodką pastę albo słodki syrop do obtaczania np. drażetek.

Właściwości czerwonej soi Fasola adzuki posiada mnóstwo leczniczych właściwości:

zmniejsza obrzęki, wzmacnia funkcje nerek oraz nadnerczy, odtruwa organizm, wspomaga spalenie tłuszczowej, spalając tkankę tłuszczową, zapobiega anemii oraz osteoporozie, wzmacnia w utrzymaniu regularnego poziomu cukru we krwi, dzięki zawartemu w niej błonnikowi, oddziałuje detoksykacyjnie (przede wszystkim poprzez usuwanie złego cholesterolu- LDL), wykorzystywana okazuje się przy kuracji schorzeń serca oraz najwyższego ciśnienia, ma działanie zapobiegające biegunkom, zmniejsza dolegliwości związane z żółtaczką, przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia, dzięki sporej zawartości fitoestrogenów zmniejsza ona zagrożenie wystąpienia nowotworu okrężnicy oraz przeciwdziała powstawaniu się komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi Tę roślinę powinny włączyć do swojej diet przede wszystkim te osoby, które zmagają się z nadmiarem h2o w organizmie. Pół szklanki wywaru z fasoli adzuki należy pić przed każdym jedzeniem, aby można było osiągnąć jak najlepsze zdrowotne właściwości takiej rośliny. Fasolę adzuki można wykonywać także zewnętrznie jako pastę, która wzmacnia zwalczać czyraki oraz łagodzić skutki świnki, i jako oczyszczający peeling na trądzik. od bardzo dawna okazuje się to także składnik kosmetyczny alt3 upiększający cerę znany zarówno

Japonkom, Chinkom, ; Koreankom.  jak  oddziałuje  fasola  adzuki

Zalecane jedzenie fasoli adzuki to pół szklanki na tydzień. Chorym zaleca się menu jej 2 razy w tyg.. Przygotowując posiłek zawierający filiżankę fasolki adzuki, zapewniamy naszemu organizmowi nadmierna porcję żelaza niż stek oraz więcej kwasu foliowego niż szpinak. Kuchnia orientalna już dawno została uznana za jedną z najzdrowszych, a mieszkańcy dalekiego wschodu za najbardziej długowiecznych Jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w tamtych rejonach świata okazuje się fasola adzuki, która ma ciekawy odczucie smakowe i mnóstwo właściwości odżywczych. Fasola Adzuki równie często nazywana Azuki, pochodzi  pierwotnie z Japonii. Obecnie hodowana też w pozostałych partiach Azji, czy w Południowej i Północnej Ameryce. ze względu na to że jej uprawa należy do drogich, z tego też względu jej cena okazuje się wysoka. ze względu na jaj delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki odczucie smakowe okazuje się naturalnym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako do tego do ryżu i pozostałych potraw zbożowych. Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). można ją używać do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W kompilacji z rodzynkami można osiągnąć doskonale zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet dodatkowo dalej i używa się do wytwarzaniu wyrobów cukierniczych. alt4 W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione wyrównanie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża dawka cholesterolu.

Sposób przyrządzania posiłków:

Umytą fasolę namoczyć na noc i jako jedyną z 2 fasol można ją gotować w owej samej wodzie ok. 35-40 minut na niewielkim ogniu. Przepis na fasolę adzuki z warzywami: 250g fasoli adzuki, 1 średnia cebula, 2 goździki, 3 ząbki czosnku, 1 marchew, 8 ziaren pieprzu, 2 łodygi selera, 2 łyżki oliwy extra virgine, 250g bardzo drobnej cebuli, 250g ziemniaków, 250g cukinii, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżeczek czerwonego wina, 3 łyżki winiaku, sól, pieprz. Do namoczonej fasoli dodać średnią cebulę, z wbitymi w nią goździkami, czosnek, przekrojoną na 3 partii marchew, pieprz, pokrojone łodygi selera i połowę oliwy. Gotować 10 minut na dużym ogniu. później zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem, aż jest miękka. Ugotowaną fasolę odcedzić zachowując wywar. Usunąć cebulę, czosnek i pieprz. Marchew i seler przetrzeć do wywaru. resztę oliwy rozgrzać na dużej patelni. ułożyć małe cebulki pokrojone w paczuszkę, ziemniaki i pokrojoną w plastry cukinię, dusić 3-4 minuty. Dodać fasolę, dusić dalsze 5 minut. Wlać 300ml wywaru z fasoli dodać koncentrat z pomidorów, wino i winiak. Dusić pod przykryciem 35 minut. Doprawić do smaku, dawać na gorąco.

 

Zobacz też 

Opaski tyvek

Slim Butter Forum


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness