Fast food - co się w nim kryje?

Fast food - co się w nim kryje?

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

fast foodskładzawartośćjedzenie

Jeżeli nadal bez ograniczeń będziemy dawać naszym dzieciom gotówkę na fast foody, za parę lat niechybnie czeka nas epidemia otyłości - ostrzegają specjaliści od żywienia. zobacz, czym zagraża częste jadłospis frytek, hamburgerów, hot dogów, zapiekanek i kebabów.

Bary natychmiastowej obsługi i uliczne budki serwujące "coś na ciepło" zrobiły u nas zawrotną karierę. dawniej nie wypadało paradować po ulicy i jeść, dzisiaj nikogo nie dziwi widok spieszących Co kryje w sobie fast food? się ludzi z kawałkiem gorącej pizzy, kebabem albo hot dogiem w ręce.

Pytani o to, dlaczego żywimy się w barach typu fast food, mówimy: bo tam bywa taniej niż w większości restauracji; bo nie mamy momentu na to, żeby spokojnie usiąść, zamówić danie, poczekać i zjeść bez pośpiechu; bo buła z mięsem na dłużej zaspokaja ssanie w żołądku; bo smakuje nam takie jak jadłospis.

zazwyczaj powołujemy się także alt2 na swoje pociech, które uwielbiają chodzić do "niebezpiecznych" restauracji, gdzie mają swoje kąciki i na pamiątkę pobytu przedostają czapeczki, baloniki i inne gadżety.

A co przemawia przeciwdziałające fast foodom?

menu w barach fast food - igraszki ze zdrowiem

Uwielbiane, zwłaszcza przez pociech, fast foody to przede wszystkim kopalnia tłuszczu. 100 g frytek ma aż 560 kcal (40 procent kalorii przypada na ziemniaki, a pozostałe - na tłuszcz).

Tymczasem ta osobiście zawartość ugotowanych ziemniaków alt3 ma wyłącznie 60 kcal. Jeśli chodzi o tłuszcz, to zgodnie z zasadami zdrowego żywienia musi się na nim smażyć wyłącznie jednego dnia. duże, renomowane sieci snack-barów przestrzegają takiej zasady (w trosce o reputację, ale również z powodu kontroli inspekcji handlowej czy sanepidu i groźby wysokich kar pieniężnych), lecz w niedużych ulicznych budkach olej we frytownicach bywa wykorzystywany zdecydowanie dłużej.

W czasie wielokrotnego podgrzewania uwalniają się z alt4 niego szkodliwe substancje, np. nadtlenki lipidowe, które przyspieszają procesy miażdżycowe i rakotwórcze. Taki tłuszcz, mimo że pochodzenia roślinnego, to też najbogatsze kopalnia tzw. kwasów tłuszczowych trans. okazują się one szkodliwe i pomagają na nasz organizm, tak jak nasycone kwasy tłuszczowe zwierzęcego, czyli podnoszą ilość "niedobrego" cholesterolu (LDL), a obniżają "dobrego" (HDL). Im więcej takiego tłuszczu, znajduje się w naszej kuracji, tym gorzej dla zdrowia.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness