Fit pączki - czy to jest możliwe? Sprawdź nasz przepis!

Fit pączki - czy to jest możliwe? Sprawdź nasz przepis!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Pączek to polski specjał, ale jego alternatywy jadane są także w licznych pozostałych krajach. dietetyczne  pączki

Mogą one różnić się od siebie recepturą ciasta, sposobem podsmażania, obecnością nadzienia, formą i wielkością. Berlińskie Pfannkuchen smaży się bardzo krótko, dzięki czemu nie nasiąkają dużą zawartością tłuszczu. Amerykańskie donaty (doughnuts) mają kształt torusa i są zwykle bardzo zdobne. Ich wierzch pokrywa się kolorowym lukrem, polewą czekoladą, posypuje kolorową posypką cukrową lub rozdrobnionymi orzechami. Popularne w Turcji lokma (w Grecji – loukoumas) to mini-pączki, które po usmażeniu nasącza się syropem cukrowym lub miodem z dodatkiem cynamonu, ewentualnie dodatkowo posypuje nasionami sezamu. Holenderskie oliebollen łączą w sobie cechy pączków i racuchów. wyglądają jak nieforemna kulka, nie mają nadzienia, ale za to ich ciasto wzbogacane okazuje się w słodkie rodzynki, kandyzowane owoce lub cząstki jabłek.       Nie okazuje się to takie nieskomplikowane, jednak nie okazuje się również niemożliwe. dość dużą popularnością cieszą się ostatnio pieczone pączki. w Jak odchudzić pączki? miejsce smażyć je w głębokim tłuszczu wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut. ta metoda pozbawi pączki zbędnego tłuszczu w postaci oleju. Kalorie odejmiemy też pączkowi, jeżeli w miejsce tradycyjnego cukru użyjemy czynników naturalnie słodkich. Może to być prawidłowy słodzik albo stewia. W miejsce konfitury swobodnie możemy umieścić drobno pokrojone owoce. Wartość odżywczą pączków zwiększymy natomiast, jeżeli w miejsce mąki pszennej dodamy trochę mąki

pełnoziarnistej. opłacalne jest przetestować zatem przepis na odchudzonego pączka:ak  wykonać  dietetyczne  pączki

Przygotować zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 filiżanki mleka, dodać 1 małą łyżkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby zdobyć konsystencję gęstej śmietany. pokryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 15 minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiaćjak  odchudzić  pączki hakiem alt2 kilka minut. Ciasto musi być na tyle zwarte, by nie kleiło się za bardzo mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli okazuje się za rzadkie dosypać mąki).       Trudno sobie odmówić tego kalorycznego oraz ciężkostrawnego przysmaku w Tłusty Czwartek. spożywanie pączków tego dnia to tradycja polska sięgająca XVII wieku. mimo wszystko nawet osoby dbające o linię mogą tego dnia trochę zaszaleć. Trzeba wyłącznie wybrać pączki, które mają mniej kalorii. Jak je rozpoznać "Klasycznego pączka trzeba przygotować na parze czy wykorzystać jakąś inną technikę kulinarną, która omijałaby taką dawkę tłuszczu, którą się do niego dodaje" - przyznaje dietetyk dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności oraz Żywienia. Nawet gdybyśmy w Tłusty Czwartek chcieli dotknąć po mniej kaloryczny smakołyk, to tradycja nie daje nazbyt spektakularnych szansy manewru. Niewiele da zastąpienie pączków równie powszechnymi faworkami. "Nie ma wyższości faworków nad pączkiem. okazują się one bardzo zbliżone pod względem produkty kcal" - zaznacza dietetyk. Swą wysoką wartość alt3 kaloryczną pączki "zawdzięczają" przede wszystkim tłuszczom. Tradycyjne pączki smażono wyłącznie na smalcu, co do dziś praktykuje się w niektórych domach. Dr Jarosz podkreśla jednak, że osoby dbające o linię muszą zwrócić uwagę także na to, czym pączek okazuje się nadziany oraz polany. "Dodając lukier oraz nadzienie możemy podkręcić wartość kaloryczną pączka nawet do 350 kalorii, podczas gdy zwykły ma ich mniej więcej 250" - ostrzega. - Najmniej pełne kalorii są pączki bez nadzienia. Wszystkie dodatki - dżem, powidła czy budyń - podniosą

jego wartość kaloryczną". Jej zdaniem, chcąc ograniczyć kalorie najrozsądniej nie

prószyć pączków dodatkowo cukrem oraz nie polewać lukrem. "Jeśli jemy pączki z nadzieniem, to dobrze zrezygnować z lukru. Jeśli z lukrem, to już bez nadzienia" - radzi dietetyk. Kilka dni temu zwycięzca VII Mistrzostw Poznania w jedzeniu pączków zjadł ich 10 w 4 minuty oraz 12 sekund. Według dr Jarosz, zafundowanie sobie takiej "bomby kcal" wcale musi oznaczać kłopotów natury zdrowotnej. "Wszystko jest zależna alt4 od zabiegu odchudzającej, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni. Osoba, które je tłusto paradoksalnie może pozwolić sobie na więcej. Natomiast stosująca niskotłuszczową jadłospis musi uważać, ponieważ już po 2-3 pączku może posiadać kłopoty żołądkowe oraz skarżyć się na kłopoty kolkowo-brzuszne" - wyjaśnia dietetyk. Radzi przy tym, by jeść świeże pączki, ponieważ świeże artykuły dobrze trawimy. Co jednak wykonać gdy przesadziliśmy z liczbą zjedzonych kalorii? "Możemy wypić trochę anyżu, czy mocniejszą gorzką herbatę, a w następnym dniu wstrzymać się od spożywania tłustych potraw. mimo wszystko nie oznacza to, że powinniśmy przestać jeść" - zaznacza dr Jarosz. Bezowocne mogą okazać się poszukiwania zdrowszych, zagranicznych odpowiedników naszych pączków. "Mamy np. donaty, czyli pączki z dziurką, ale one też są ciężkostrawne. myślę, że nie mamy lepszej opcji" - ocenia specjalistka. "Skoro okazuje się taki dzień, jak Tłusty Czwartek oraz mamy taką tradycję, to nie należy się jej wystrzegać, aczkolwiek trzeba korzystać z niej z umiarem" - dodaje.

 

Zobacz też 

EcoSlim Prix


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness