Fit obiad - smaczne przepisy na każdy dzień tygodnia!

Fit obiad - smaczne przepisy na każdy dzień tygodnia!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

główny posiłek to w szczególności obfity posiłek w ciągu dnia. Powinien zaspakajać 30-35 % Twojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przeczytaj, jak komponować idealny fit obiad oraz poznaj moje najsmaczniejsze dietetyczne obiady.

Jak skomponować idealny fit obiad

Zdrowy obiad może składać się z jednego, dwóch lub nawet trzech dań. bardzo istotny okazuje się mimo wszystko ich skład. Zacznijmy więc od drugiego dania, które może stanowić również samodzielny pełnowartościowy posiłek.

Drugie danie musi składać się składniki białkowego czyli mięsa, ryby, jajek, nasion strączkowych, a także z warzyw niezawierających skrobi oraz elementów diety bogatych w skrobię czyli makaronu, ryżu, kaszy lub ziemniaków. specjaliści ds. żywienia 7 propozycji dietetycznych obiadów na każdy dzień tygodnia w schematyczny sposób dzielą talerz drugiego dania następująco: 50 % talerza powinny zajmować warzyw bez skrobi, 25 % musi stanowić mięso lub inne składniki białkowe, oraz 25 % to składniki bogate w skrobię.

jarzyny bez skrobi

jarzyny te okazują się niezwykle ważne w prawidłowej diecie, ze względu na to że maja mało kalorii, zapewniają uczucie sytości dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz okazują się idealnym źródłem cennych witamin oraz minerałów. Zaliczamy do nich sałatę, szpinak, boćwinę, kapustę, seler naciowy, czerwoną kapustę, pomidor, cukinię, bakłażan, kalafior, brokuły, ogórek, paprykę, cebulę, dynię rzodkiewkę, zieloną fasolkę, brukselką, szparagi, kiełki, por oraz zioła (np. pietruszkę, bazylię, tymianek). jarzyny te obiady dietetyczne można dodawać bezpośrednio do mięsa oraz dusić lub przyrządzić świeżą surówkę. proponuję np. surówkę z kiełkami, surówkę z rukoli, surówkę grecką>>>

artykuły białkowe

Powinny zajmować 25 % talerza. Należy wybierać mięsa o niskiej zawartości tłuszczu czyli drób, wołowinę oraz cielęcinę. bardzo ważne kuracji okazują się ryby, ze względu na to że okazują się źródłem minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz nasiona strączkowe, które zawierają drogocenne białka roślinne.

artykuły bogate w skrobię

Stanowią 25 % zdrowego obiadu. Należy wybierać makarony pełnoziarniste oraz brązowy ryż, a ziemniaki najrozsądniej gotować w mundurkach. Polecam również notoryczne wprowadzanie do kuracji odchudzającej kaszy. szybkie fit obiady Moje przepisy na dania z kaszą przekonają Was oraz Waszych domowników, że kasza może smakować przepysznie:) Koniecznie sprawdźcie moje najsmaczniejsze dania z kaszą>>>

Zdrowe metody obróbki kulinarnej

Fit obiad to obiad gotowany, gotowany na parze, duszony, pieczony lub grillowany. Należy wystrzegać się podsmażania na głębokim tłuszczu. można smażyć dania na nieprzywierającej patelni zupełnie bez tłuszczu lub z dość małą zawartością oleju. Mój przepis na dietetyczne placki ziemniaczane smażone bez tłuszczu znajdziecie tutaj>>>, a zdrowy przepis naleśniki smażone bez tłuszczu opublikowałam w tym wpisie>>>

Fit zupa

Zdrowe zupy, które często stanowią pierwsze danie, należy przyrządzać na wywarze warzywnym przepisy na fit obiady lub bulionie drobiowym. Polecam jako bazę do innych zup mój zdrowy rosół bez tłuszczu>>> A listę fit zup, które ułatwią ci zrzucić wagę znajdziesz tutaj>>>

Wiedza, którą przekazuje w dzisiejszym artykule pomoże Ci samodzielnie ułożyć swój zdrowy fit obiad oraz uniknąć błędów żywieniowych. Przeczytaj również mój poradnik dotyczący tego, jak trwale zlikwidować złe nawyki żywieniowe>>>

Komponowanie zdrowego obiadu nie okazuje się takie trudne, gdy korzystasz z Dziennika Kalorii>>>, który wyliczy dla Ciebie wartość kaloryczną oraz składników odżywcze Twojego dania obiadowego. Możesz również samodzielnie ułożyć swoją dietę w Dzienniku Kalorii korzystając z moich przepisów. Poniżej znajdziesz wiadomości, jak to wykonać.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness